Lennart de Looze brengt zijn stem uit
Politiek 22 maart 2018

Vijf VU-studenten komen in de gemeenteraad

Een van de VU-studenten die kandidaat-raadslid waren, veroverde gisteren twee zetels in Lelystad met haar eigen partij. Hoe verging het de andere negen zetelzoekers?

Behalve Meral Aktan halen drie van de negen andere studenten ook een zetel in de gemeenteraad. Wesley Boer, nummer vier op de lijst van de VVD in Heerhugowaard, bezet een van de verkregen vijf zetels. Lennart de Looze heeft als vijfde op de lijst van GroenLinks in Amstelveen ook een raadszetel gekregen. En Benjamin Smalhout komt voor de VVD in de gemeenteraad van Amstelveen, met 533 voorkeursstemmen (#12, 10 zetels).

Te lage plek

In Amstelveen dongen meer studenten naar een zetel. Suzanne Piet grijpt net naast het raadslidmaatschap (PvdA, #4, 3 zetels), tenzij een van de raadsleden boven haar wethouder wordt. En ook Ties Eigenhuis (CDA, #5, 2 zetels) en Clint Nieuwendijk (CDA, #10, 2 zetels) komen niet in de gemeenteraad.

De twee D66-zetelzoekers van de VU stonden te laag op de lijst: Rick Poelwijk (D66 Diemen, #6, 4 zetels) en Thomas Mojet (D66 Amersfoort, #9, 6 zetels), maar Rick Poelwijk komt toch in de Diemense raad, omdat hij 144 voorkeursstemmen kreeg. Poelwijk denkt dat die van de VU-studenten op Campus Diemen Zuid komen. Ook hebben zijn vrienden fanatiek voor hem campagne gevoerd.

In Amsterdam krijgt Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie, #11, 1 zetel) zelf geen zetel, maar hij hielp volgens de voorlopige cijfers wel lijsttrekker Don Ceder de raad in.

In dit bericht stond in eerste instantie dat de twee VU-studenten Meral Aktan en Lennart de Looze de gemeenteraad gehaald hadden, maar ook Wesley Boer, Benjamin Smalhout en Rick Poelwijk bleken een zetel te krijgen.

Marieke Kolkman

{ Lees de 2  reacties }

Door Sonja Meijer op 23 maart 2018

Ook Stephanie Schilder (oud-student en oud-collega van de afdeling strafrecht) komt namens D66 in de gemeenteraad van Amstelveen!

Door Friso op 25 maart 2018

Spijtig voor nu, maar ik denk dat politieke top gun Thomas zich geen zorgen hoeft te maken voor de toekomst. De jongste Premier van Nederland ooit? Het zou me niets verbazen.