NIEUWS

Veroni Eichelsheim, Marieke de Hoon en Rosa Luirink, initiatiefnemers van Wo/men 4 women @VU
Arbeidsmarkt 21 juni 2017

Vrouwen willen gelijke kansen aan de VU

reacties 7

Bij het nieuwe netwerk Wo/men 4 women @VU zijn mannen juist ook welkom en gaat het over alledaagse rolverschillen.

Het onderwerp gelijke kansen voor vrouwen roept al snel irritatie op: ‘Die discussie hebben we nu toch wel gehad?’, is dan de kritiek. Maar de cijfers laten zien dat er nog steeds grote verschillen zijn tussen vrouwen en mannen, ook in de academische wereld. Neem alleen al het aantal vrouwelijke hoogleraren: dat schommelt al jaren rond de twintig procent en het lukt maar niet om dat omhoog te krijgen. En hier, op onze eigen universiteit, verdienen vrouwelijke wetenschappers 128 euro minder dan mannelijke wetenschappers in dezelfde functies.
Zodra je het d-woord gebruikt, lopen de emoties helemaal hoog op. Is het discriminatie als vrouwen er zelf voor kiezen om in deeltijd te werken? Als ze gemiddeld minder carrièrebelust zijn dan mannen?

‘Briljant’ saai

Het nieuwe netwerk Wo/men 4 women van de VU wil wegblijven van dat soort ideologische discussies. “Daar gaat het niet primair om”, zegt oprichtster en rechtendocent Marieke de Hoon. “Het gaat ons om die kleine dagelijkse dingen waar we ons allemaal amper van bewust zijn, maar die opgeteld uiteindelijk wel het verschil kunnen maken in een carrière in de wetenschap.”

'De mannen gingen fors over hun spreektijd heen'

Een voorbeeld: Ze was laatst op een congres waar ze een praatje ging houden, tussen allemaal mannelijke sprekers. De mannen die begonnen, gingen fors over hun spreektijd heen. De eveneens mannelijke voorzitter zei er niks van. De Hoon was een van de laatste sprekers. “Ik ging dan automatisch mijn eigen bijdrage zo kort mogelijk houden om te zorgen dat we op tijd klaar waren.”

Na haar kwam weer een mannelijke spreker, die alle tijd nam. De praatjes die middag waren niet allemaal even goed. Hoe saaier ze waren, des te lovender het commentaar. “Briljant”, werd er geroepen. Maar toen De Hoon later aan de mannen vroeg wat er nou zo briljant was, zeiden die: “Nee, joh. Het was saai, dat weet iedereen. Het is bro-code (brother code).

Netwerkontbijt

“Dit zijn allemaal wetenschappers die zich bezighouden met social theory en feministische kritiek, maar zelfs zij waren zich niet van hun eigen gedrag bewust”, vertelt De Hoon. “Ik was me trouwens ook nauwelijks van mijn eigen rol bewust, tot ik erover ging nadenken.” Volgens de oprichters van het netwerk, naast De Hoon ook scheikundepromovendus Rosa Luirink en CNCR-onderzoeker Veroni Eichelsheim, zijn het wel dit soort kleine dingen waardoor vrouwelijke wetenschappers op achterstand raken.

'Die rollenpatronen zitten in ons allemaal'

“Dit netwerk is een  initiatief door medewerkers zelf”, vertelt Eichelsheim, “we willen ervaringen delen en kijken waar behoefte aan is. Een cursus onderhandelen zou bijvoorbeeld kunnen. Of eens in de zoveel tijd een netwerkontbijt, of -lunch. Mannen zijn trouwens juist ook welkom. Die rollenpatronen zitten in ons allemaal en iedereen heeft er baat bij als we ons daar meer bewust van worden.”

Het kan wél

Luirink richtte eerder een netwerk op voor postdocs en promovendi, het Forum for Young Scientists, waarin de focus vooral ligt op het verder helpen van elkaar en het verwerven van zogeheten ‘soft skills’. “Veel van de dingen waar het bij ongelijkheid tussen mannen en vrouwen over gaat, vallen daar ook onder. Vrouwen denken bijvoorbeeld snel: maar ik kan dat toch niet, terwijl dat nergens op gebaseerd is.”

'Ik heb drie kinderen en een academische carrière en ik leef nog'

Wo/men 4 women wordt ondersteund door de dienst HRM (Human Resource Management), die doorstroming van vrouwen in hogere functies aan de VU wil bevorderen. “Dat begint al bij promovendi en postdocs”, zegt Luirink. “In die fase moeten vrouwen zien dat een carrière in de wetenschap ook voor hen kan zijn weggelegd.” Bijvoorbeeld als ze zichzelf het werk niet zien combineren met kinderen. “Maar het kan wel: ik heb drie kinderen en een academische carrière en ik leef nog”, zegt Eichelsheim. “Dat zijn precies de ervaringen die we graag met elkaar willen delen.”

De Kick-off bijeenkomst  van Wo/men 4 women is op dinsdag 4 juli van 16.30 tot 19.00 uur in de Tuinzaal (W&N-gebouw). Sprekers zijn onder anderen Marjolein Jansen (lid college van bestuur), rector Vinod Subramaniam en  Karen van Oudenhoven-van der Zee, chief diversity officer aan de VU en decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen.

Welmoed Visser
BEELD: Welmoed Visser

{ Lees de 7  reacties }

hits 318
Door Fred Weldes op 22 juni 2017

Wat ik hier lees is toch echt een voorbeeld van een vrouw die over zich heen laat lopen en niet voor zichzelf opkomt. Werk daar eerst eens aan in plaats van weer een praatclubje op te richten om te praten over hoe zielig je bent.

Door Marieke Hoon op 22 juni 2017

Beste Fred, Volstrekt niet onze bedoeling om zielig of zeurderig over te komen, maar om juist ook open en eerlijk aan te geven dat we onbewust allemaal weleens in rollen vervallen die uiteindelijk er wel aan bijdragen dat vrouwen zich bijvoorbeeld bovengemiddeld onzeker voelen in de wetenschap, wat tot gevolg kan hebben dat we bijvoorbeeld minder ambitieus overkomen, maar dat niet zijn. Het is lastig om dat in een korte weergave van het interview goed over te brengen, maar hopelijk hierbij opgehelderd. Wat we met het netwerk willen is dat we met elkaar bewuster worden van dit soort moeilijker te identificeren factoren, en daar ook met elkaar iets aan kunnen doen. Want uiteindelijk is het ook in het belang van elke man, vrouw en de VU om de beste onderzoekers en de beste teams te hebben, met de beste vrouwen en mannen, en in goede samenstelling daarvan. En niet dat we dat mislopen doordat we ons niet bewust zijn van factoren waardoor mannen makkelijker en sneller bovendrijven. Met vriendelijke groet, Marieke de Hoon

Door Rosa Luirink op 22 juni 2017

Als inderdaad blijkt dat vrouwen eerder over zichzelf heen laten lopen (wat uw reactie suggereert), zou dat juist iets zijn om aan te werken met zowel mannen als vrouwen. Waar ligt dat aan, wat doet men in het netwerk hier momenteel aan (ervaringen?), wat kan de organisatie VU hier aan doen? De intentie is niet om een praatclubje op te richten en daar te praten over hoe zielig vrouwen zijn. De intentie is om te kijken waar het verschil in cijfers vandaan komt, en wat eraan gedaan zou kunnen worden, en mensen bewuster te maken van het verschil in cijfers en (impliciete) bias. Een netwerk is een waardevolle manier hiervoor. We zijn ook heel beniewd naar jouw mening en ideeen betreft dit onderwerp (en ook waarom dit netwerk weerstand bij u oproept), dus kom vooral naar de kick-off meeting!

Door Marieke Hoon op 22 juni 2017

En als vervolg op wat ik eerder schreef: door te vertellen hoe ik zelf dus - uit eigen beweging, omdat ik voelde dat dit was wat ik moest doen - minder tijd pak, wilde ik juist eerlijk aangeven dat zélfs ikzelf, terwijl ik er toch bewust van probeer te zijn en - geloof me - echt geen zielig vogeltje in de hoek ben, zelf bijdraag aan instandhouding van dat rollenpatroon. En zélfs mannen die in hun onderzoek met dit soort rollenpatronen bezig zijn. Als ons dat al gebeurt, is het niet ondenkbaar dat andere vrouwen en mannen ook weleens in dit soort rolpatronen vervallen. En dat willen we toch allemaal niet? We willen toch graag dat het gaat om kwaliteit? Dus daarom is het goed en ook best leuk (want best een eye-opener) om dat gesprek eens uit het negatieve en uit het zeurderige te trekken. Als volwassen collega's die allemaal van de VU een betere organisatie proberen te maken. Dat is in ieder geval ons doel. Met vriendelijke groet, Marieke de Hoon

Door Paul van Soest op 22 juni 2017

Goed initiatief! En voor de goede orde: op mij komt uit dit (inderdaad korte) interview helemaal niet een beeld naar voren van een praatclubje voor zielige mensen, integendeel. Van netwerken, je laten inspireren door anderen en van elkaar leren is nog niemand slechter geworden.

Door Fred Weldes op 22 juni 2017

Marieke: Respect dat je hier reageert, zeker omdat mijn opmerking misschien ietwat kort door de bocht was en mijn opmerking misschien ook ietwat denigrerend. Hoe dan ook, wat ik bedoelde te zeggen is dat het voorbeeld hier in het interview misschien niet het beste voorbeeld was. Het lijkt te suggereren dat de andere sprekers bewust over hun tijd heen gingen omdat er toch een vrouw daarna kwam, of dat jij dit niet had gemogen (dat weten we niet omdat je het niet hebt geprobeerd). Verder is mijn ervaring met dit soort initiatieven dat vaak gepraat wordt over wat er allemaal niet goed is maar niet naar de oorzaak wordt gezocht (er wordt al heel snel discriminatie geschreeuwd tegenwoordig).

Door Marieke Hoon op 22 juni 2017

Dag Fred, Soms is er ook discriminatie, en daar moeten we ook wat aan doen. En vaak gaat het onbewust, en zit het in structurele factoren die we nauwelijks begrijpen, en dan moeten we daar ook kennis van nemen, bewust van worden, en adequaat op reageren. Wij als wetenschappers zijn meer geneigd te doen wat jij zegt (onderzoek, ervaringsuitwisseling) en daar oplossingsgericht mee om te gaan, dan om te schreeuwen of klagen. Maar om hier echt de vinger achter te krijgen is een open klimaat om te begrijpen waar mensen tegenaan lopen wel vereist. Zoveel blijft nu in gevoelens hangen van 'was dit nu omdat ik vrouw was of, ach, nee, ik zal het wel niet kunnen'-twijfel. De wetenschap is een sector waar onzekerheid toch al hoogtij viert en concurrentie keihard, en waar daarom dus ook specifieke bijzonderheden spelen. Laten we daar op een serieuze manier mee omgaan, en wel op een constructieve ipv negatieve manier. Polarisatie (vrouwen versus mannen) lijkt me onzinnig, want als het goed is, is iedereen het ermee eens dat het om kwaliteit moet draaien en eerlijke kansen voor vrouwen en mannen. En dat als dat niet zo is (wat empirisch onderzoek aantoont - en dat is toch waar we als wetenschappers respect voor zouden moeten hebben), dat dit dus onwenselijk is, en we daar samen aan gaan werken. Om te benadrukken dat dit best in ontspannen sfeer kan, schenken we er een drankje bij voor wie wil (en geen zure wijn). Als je aan de VU werkt, dan hopelijk tot 4 juli. Groeten, Marieke

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.