Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 15 oktober 2020 reacties 1

Toezichthouder VU beschuldigd van valsheid in geschrifte

Jan Louis Burggraaf, lid van de raad van toezicht van de VU, heeft volgens de onderzoeksjournalisten van Follow the Money mogelijk valsheid in geschrifte gepleegd. De advocaat heeft volgens FtM gelogen over twee grote donaties aan het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.

Burggraaf, lid van het FvD en een bewonderaar van Baudet, baarde in 2017 opzien toen hij van het CDA overstapte naar het FvD. Hij wilde vorig jaar niet in Ad Valvas reageren op uitspraken van Baudet, die onder andere zei dat universiteiten de samenleving ondermijnen.

Volgens FtM, dat de financiën van het FvD onder de loep hield, heeft Burggraaf in 2018 in totaal 25000 euro overgemaakt naar een aan het FvD gelieerde denktank. Die gift zou niet vermeld zijn in de jaarverslagen van de partij, terwijl dat wel verplicht is voor elke gift boven de 4500 euro. Burggraaf zou hebben verklaard dat hij het geld mede namens zijn vrienden heeft overgemaakt, maar een vriend van Burggraaf, wiens naam door hem op de betalingsopdracht is vermeld, ontkent volgens FtM ooit aan welke partij dan ook geld te hebben gedoneerd.

Gesjoemel

Burggraaf zou ook de kosten hebben betaald voor een duur diner in hotel l'Europe, waar Baudet en FvD-Kamerlid Theo Hiddema speciale gasten waren. Dat diner is evenmin vermeld in de boeken van het FvD, schrijft FtM. Volgens het platform ging het niet om een gewoon diner met vrienden van Burggraaf, maar was de bijeenkomst bedoeld om fondsen te werven voor het FvD.

De Leidse politicoloog Ruud Koole vindt dat Burggraaf valsheid in geschrifte heeft gepleegd. ‘Hij dacht: ik kom boven de 4500 euro uit, weet je wat, ik geef gewoon namen van familieleden op. Dat vind ik valsheid in geschrifte. Het is gewoon gesjoemel’, zegt Koole tegen FtM. Koole denkt niet dat de gift van Burggraaf onwettig is, maar dat het bedrag wel geopenbaard had moeten worden.

Schimmig

VU-politicoloog André Krouwel vindt dat Nederland tekortschiet op het gebied van regulering van de financiering van partijen. Die van het FvD blijkt nogal schimmig te zijn. ‘We zijn hier het wilde noorden van de partijfinanciering', zegt Krouwel. ‘Het ergste waar je bij dit soort gevallen voor gestraft wordt, is dat het uitkomt. Daarmee is de kous is af.'

FtM legt samen met het televisieprogramma Pointer een gereformeerd-conservatief netwerk bloot dat de Haagse politiek beïnvloedt. Gisteravond was de uitzending van Pointer, die u hier kunt terugkijken.

Burggraaf is vooralsnog niet ingegaan op het verzoek van Ad Valvas om een reactie.

Peter Breedveld
BEELD: Bernard Hermant via Unsplash

{ Lees de 1 reacties}

Door Dimitris Pavlopoulos op 15 oktober 2020

Het RvT kan de zaal van de heer Burggraaf niet meer ontkennen. Het sjommelen is een ding, maar de inhoudelijke zaak blijft: Jan Louis Burggraaf is een prominente lid en financier van een politieke partij die denkt dat universiteiten de samenleving ondermijnen en opent meldpunten voor linkse en progressieve docenten. Komt dit overeen met de grondslag en de waardes van de VU? Is deze persoon geschikt om formele toezicht te houden op de implementatie van het instellingsplan waar bv diversiteit centraal staat?

Wat zegt het College van Bestuur hierover? Vinden ze acceptabel dat ze worden gemonitoord door zo'n lid van RvT?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.