Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

uil
Bestuur 25 maart 2019 reacties 9

Toezichthouder VU neemt geen afstand van Baudet

Jan Louis Burggraaf is lid van de raad van toezicht van de VU. Daarmee is hij een van de bestuurders die controleren of de VU goed functioneert. Ook is hij prominent lid van het Forum voor Democratie. Burggraaf werd door Baudet en anderen getipt als mogelijk minister of senator voor de partij, al stond hij de afgelopen verkiezingen niet op een kieslijst.

Hoe staat hij tegenover de scherpe kritiek die Forum voor Democratie heeft op de Nederlandse wetenschappers? Baudets opmerking dat 'we ondermijnd worden door de universiteiten'? “Ik laat me niet ter verantwoording roepen voor uitspraken van een ander, ik heb geen politieke verantwoordelijkheid en ga niet reageren op dit statement. Mensen zouden überhaupt niet moeten reageren op elke uitspraak van welke politicus dan ook”, stelt hij aan de telefoon.

Maar dit is toch niet zomaar een uitspraak van zomaar een politicus? En is het niet juist de bedoeling van politieke uitspraken? Dat er discussie over is? "Dat kan best zijn, maar mijn professionele rol is een andere, ik ga hier echt niet op reageren. Juist vanuit mijn toezichthoudende rol zou het niet zuiver zijn, niet in het belang van de VU, om te reageren."

Begrijpt hij dat werknemers van de VU van een toezichthouder vragen dat die voor hun universiteit opkomt? “Dat is heel wat anders! Natuurlijk zitten we er voor jullie! De raad als collectief heeft misschien een mening, of denkt erover na, al dan niet achter gesloten deuren. Misschien komt het op de agenda. Maar als individu heb ik nu geen commentaar.”

Update 25 maart 2019: Het college van bestuur laat weten dat het niet formeel kan reageren op toezichthouders.

Marieke Schilp
BEELD: Rob Bömer

{ Lees de 9 reacties}

Door Ellen op 25 maart 2019

Schokkend dat deze meneer vindt dat niemand moet reageren op uitspraken van een politicus & in de raad van toezicht zit!

Door Dimitris op 26 maart 2019

De vraag is wat zegt de Raad van Toezicht zelf. In de openbare beschrijving van de kernwaarden van de VU staat:

"De VU is een inspirerende ontmoetingsplaats waar met onderling respect wordt gewerkt aan verbinding tussen disciplines, culturen, religies, maatschappelijke opvattingen en vragen uit de samenleving. Confrontatie van verschillen leidt tot nieuwe inzichten en innovaties, tot scherpte en helderheid, tot wetenschappelijke excellentie."

Hoe kan dhr Burggraaf toezicht houden op een Universiteit met deze waardes terwij hij die blijkbaar niet deelt?

Door Eric C. Hendriks op 26 maart 2019

De auteur en de bovenstaande reacties zetten vraagtekens bij het functioneren van een individuele wetenschapper puur op basis van het feit dat hij geassocieerd wordt met een partij in het Nederlandse parlement waar deze journalist wantrouwig tegenover staat. Dat wantrouwen tegenover het FvD of met name Baudet mag terecht zijn, maar het is raar om dat vervolgens op een ander individu, in dit geval de heer Burggraaf, te projecteren. Het is mij trouwens niet duidelijk of Burggraaf überhaupt lid is van het FvD. Ik hoop dat veel lezers, i.t.t. de auteur van het bovenstaande stuk, wel in staat zijn om academisch en toezichthoudend functioneren afdoende te onderscheiden van partijpolitieke identiteit.

Door Agnes op 26 maart 2019

Hoewel ik de opmerkingen van Baudet over universiteiten erg naar en potentieel gevaarlijk vind, slaan we volgens mij nogal door als we gaan doen alsof lidmaatschap van een politieke partij invloed heeft op het functioneren van een wetenschapper in diens rol in de Raad van Toezicht.
Zijn raadslidschap illustreert juist mooi dat het wel meevalt met de linksheid van universiteiten. Ga je zo iemand wegwerken om diens politieke mening, waar ben je dan mee bezig?? Dan geef je Baudet gelijk. Bij inclusiviteit en diversiteit hoort ook het toelaten van mensen die ervoor kiezen akelig rechts te stemmen.

Door Dimitris op 27 maart 2019

Beste Agnes en Eric,

ten eerste is de heer Burggraaf geen wetenschapper, maar een toezichthouder. Hij heeft een part-time baan en hij is per uur veel betaald om het jaarplan en plannen van de VU o.a. op onderwijs en onderzoek te evalueren. Hij (samen met het hele RvT) benoemd hij de leden van het College van Bestuur.

De kwestie is niet of hij een RvT-lid mag zijn omdat hij een prominent FvD-lid is. In tegenstelling tot de beweringen van zijn partij zijn alle opvattingen welkom op de VU. Dat is bewezen door het stuk dat ik boven heb geplaatst. Het probleem is dat hij - en toezichthouder - weigert een positie te nemen over een aanval op de missie van de VU - dus de universiteit waarvoor hij verantwoordelijk is als toezichthouder. Als hij de positie van Baudet deelt, wil ik - als VU docent en onderzoeker - weten met welke kriteria hij bv het instellingsplan 2020-2025 gaat beoordelen.
VU medewerkers kunnen de RvT leden niet ontslaan. RvT leden zijn aangesteld door de VU vereniging. Echter, ik zoals iedereen op de VU heb recht om te weten met welke kriteria zijn beslissingen genomen in het RvT. Als er toezichthouders zijn die de mening delen dat de VU een linkse bolwerk is en ook dat diversiteit geen plek moet hebben op de VU dan ik me alleen meer zorgen maken over de beslissingen van RvT.
Daarnaast ben ik heel geirriteerd bij het fet dat zowel de heer Burggraaf en het College van Bestuur weigeren om te praten over de issue. Een 'open' universiteit betekent niet dat iedereen allen in zijn/haar hoekje mag zitten met zijn/haar eigen ideeën, maar ook dat verschillende ideeën en opvattingen een issue van discussie zijn.

Door Ronald op 27 maart 2019

Wat een aparte vooringenomen reacties lees ik hier. Daardoor ben je haast geneigd te denken dat Baudet toch gelijk heeft. Het is toch logisch dat hij niet de voorkeur geeft om te reageren. De journalist vraagt hem in zijn rol als lid van de raad van toezicht. Hij moet dan vanuit die rol de mening van de raad weergeven en niet zijn persoonlijke mening. Dus hij heeft gewoon gelijk.

Door Alexander op 29 maart 2019

Dimitris zegt:
"In tegenstelling tot de beweringen van zijn partij zijn alle opvattingen welkom op de VU."
Alle opvattingen dus, ook de zijne. Ook al schuurt het. Ik lees in zijn reaktie dat bepaalde opvattingen juist wél moeten worden geweerd.

Door Hans op 31 maart 2019

Goed idee, laten we de universiteiten zuiveren van alle verdachte rechtse elementen. Een beetje het beleid wat de heer Baudet zou voorstaan. Nee, in een democratie bestrijden we elkaar met woorden niet met machtspolitiek en geweld.

Door Anoniem op 02 april 2019

Burggraaf heeft volkomen gelijk! Het is werkelijkwaar weer een teken van domheid en intellectuele luidheid dat deze "academici en docenten" niet eens te moeite nemen om Baudet zijn standpunten te begrijpen. Als ze dat zouden doen dan zouden ze zien Baudet OOK JUIST GEEN enkele politieke inperking op de vrijheid tot kritisch academisch onderzoek en onderwijs accepteert. Vandaar dat hij vind dat de linkse vooringenomenheid (de politisering van het academisch onderwijs) moet worden omgezet naar een neutrale manier van onderwijs. Ik heb zelf ook op de VU gezeten en ik kan met 100% zekerheid zeggen: Er is daar inderdaad een mate van linkse vooringenomenheid. Ik hoop dat de academici hun verantwoordelijkheid serieus nemen en dus Baudet ook proberen te begrijpen ipv maar de klok horen luiden en niet weten hoe de klepel hangt. Louis Burggraaf zijn reactie is volkomen gelegitimeerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.