Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 20 mei 2022 reacties 2

‘Studenten met een beperking overwegen te stoppen’

Studenten met een beperking vragen om onder meer opnames van hoorcolleges die ze niet bij kunnen wonen, maar de VU is bang dat dan niemand meer naar college komt.

Studenten met een beperking overwegen te stoppen met hun studie aan de VU omdat het ze te moeilijk wordt gemaakt. Dat zei een lid van de universitaire studentenraad in een vergadering met het college van bestuur.

Het USR-lid gaf als voorbeeld een student met een gehoorbeperking die geen colleges in de collegezaal kan volgen en afhankelijk is van de opnames van de colleges. Maar omdat haar opleiding is gestopt met opnemen, heeft het voor haar geen zin meer om verder te gaan.

Neurologische aandoeningen

Rector Jeroen Geurts zei het verschrikkelijk te vinden als studenten met een beperking er om dergelijke redenen echt mee stoppen. Iemand anders zei dat ook studenten met ADHD en andere neurologische aandoeningen smeken om opnames van colleges.

De VU is echter bang dat studenten massaal niet meer naar de campus zullen komen als ze de colleges gewoon op video kunnen volgen. Jaren geleden was dit voor de rechtenfaculteit reden om te stoppen met het online zetten van hoorcolleges. “Nu al komen veel studenten niet vanwege bijvoorbeeld hun bijbaan”, aldus Geurts. Hij vindt dat opnames alleen beschikbaar moeten zijn voor studenten die een legitieme reden hebben niet bij de colleges zelf te zijn.

Maar volgens een USR-lid maakt de VU zich meer zorgen dan gerechtvaardigd is. “De medische faculteit neemt de colleges standaard op en toch is de opkomst daar altijd hoog.”

Peter Breedveld
BEELD: Charles Deluvio via Unsplash

{ Lees de 2 reacties}

Door Remy Zandwijk op 20 mei 2022
Als meneer Geurts het verschrikkelijk vindt, moet hij toch gewoon voor een goede oplossing zorgen? Sterker nog, als je studenten met een beperking niet de mogelijkheden geeft om, net als gezonde mensen, college te kunnen volgen, dan is dat in strijd met het VN-Verdrag Handicap. Opnames alleen beschikbaar maken voor studenten die een legitieme reden hebben gaat niet: vanuit het privacy oogpunt mag je studenten niet vragen of zij een beperking hebben en studenten hoeven dat niet te melden. Ik dacht dat de VU inclusiviteit nastreeft?
Door Oud-student op 21 mei 2022
Voor de mensen na mij had ik gehoopt dat deze onzin nu eindelijk afgelopen was. Al die opnames was nou juist een klein pluspuntje aan de afgelopen jaren. Maar niet dus. Weer hetzelfde argument wat ik 8 jaar geleden ook al kreeg. Ze zijn bang voor 'de luie student', dus moeten mensen die doorgaans een bovengemiddelde inzet hebben maar lijden. Al jaren doet de VU aan de voorkant alsof ze zo goed voor studenten met een beperking zijn, Maar ook hier bij de Ad Valvas is al vaak langsgekomen dat dat gewoon niet zo is. In mijn gevecht om mijn BSc te halen heb ik zelf o.a. meegemaakt: - Opnames kunnen absoluut niet. - Diverse datalekken (Hey, dus jij bent óók een [aandoening]!) - Altijd conflicten met docenten die soms niet eens de slides wilden delen ('Moet je maar aanwezig zijn!'). Of niet wilde meewerken aan extra tijd voor het tentamen. Of... - Faculteitsbestuur wat zich er totaal niet voor verantwoordelijk voelt. Iedere docent mocht dat zelf bepalen. - Centrale ondersteuning die eigenlijk helemaal niets voor je kan betekenen. Soms wat probeert te bemiddelen, maar... - Slechte / geen communicatie tussen faculteiten: Een regeling is enkel geldig voor je eigen faculteit. Maar mijn opleiding was multi-disciplinair. Dat was ook regelmatig een gevecht. Ik kan oprecht stellen dat ik minstens een jaar eerder klaar was geweest als zaken goed geregeld waren. Het kost zo ontzettend veel energie om de kleinste dingen opgelost te krijgen. En het voelt zo oneerlijk als je weer je huiswerk niet af kunt krijgen omdat de docent essentiële onderdelen enkel tijdens het college wil vertellen. (Verkapte aanwezigheidsplicht, waar ik dus ook nog is van vrijgesteld was!) Ik had me nog ingeschreven voor de Master. Maar het eerste gesprek met de studieadviseur was al duidelijk. Het was mijn keuze om, ondanks meerdere beperkingen, mij in te schrijven. Ik wist natuurlijk wel hoe druk docenten het hadden.... niet eerlijk om extra druk.... Ik heb het maar opgegeven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.