Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 01 april 2019 reacties 3

Honderden academici protesteren met open brief tegen Baudet - met update

Ruim achthonderd docenten en onderzoekers van universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen bekritiseren de recente opmerkingen van Thierry Baudet over de wetenschap en het onderwijs. “We zijn verontrust en gealarmeerd”, schrijven ze.

[Update 4 april 2019: Inmiddels hebben ruim 1200 academici de brief ondertekend, onder wie alle drie de leden van het VU-bestuur.]

“We worden ondermijnd door onze universiteiten”, zei Thierry Baudet in zijn overwinningsspeech na de Provinciale Statenverkiezingen. De partijleider van Forum voor Democratie haalde daarmee hard uit naar de academische wereld die hij al langere tijd beschuldigt van “linkse indoctrinatie”. De partij opende onlangs een meldpunt indoctrinatie en roept studenten op om voorbeelden hiervan te rapporteren.

Samenzwering

Ruim achthonderd academici zijn “verontrust en gealarmeerd” over de uitlatingen van Baudet. “Onze samenleving zal geen enkele politieke inperking op de vrijheid tot kritisch academisch onderzoek en onderwijs accepteren”, schrijven zij in een open brief. Volgens de ondertekenaars creëert Baudet een “samenzwerings-achtige sfeer” en worden wetenschappers en opiniemakers “als vijand van de bevolking geportretteerd”.

Als voorbeeld noemen de briefschrijvers de klimaatwetenschap die Baudet afwijst. Volgens hen propageert hij een “alternatieve geschiedschrijving op basis van nationale trots”.  Het meldpunt indoctrinatie zou vooral gaan om  het “selectief diskwalificeren van kennis die niet bij het eigen politieke en ideologische programma aansluit”, staat te lezen in de brief.

Ferm afstand

Eerder riepen twaalf wetenschappers van de Radboud Universiteit hun bestuur al op om zich uit te spreken tegen Baudet. Universiteitenkoepel VSNU en wetenschapsgenootschap KNAW zagen hier toen nog geen aanleiding voor, maar het indoctrinatie-meldpunt gaat de VSNU nu te ver. “De universiteiten staan pal voor de academische vrijheid, hebben alle vertrouwen in hun docenten en nemen ferm afstand van dit meldpunt”, schrijft de VSNU vrijdag in een verklaring.

HOP/IS

{ Lees de 3 reacties}

Door Anoniem op 02 april 2019

Wat extreem dom van al die docenten van Universiteiten, ze begrijpen niet eens Baudet zijn standpunten. Baudet accepteert OOK JUIST GEEN enkele politieke inperking op de vrijheid tot kritisch academisch onderzoek en onderwijs accepteren. Vandaar dat hij vind dat de linkse vooringenomenheid (de politisering van het academisch onderwijs) moet worden omgezet naar een neutrale manier van onderwijs. Ik heb zelf ook op de VU gezeten en ik kan met 100% zekerheid zeggen: Er is daar inderdaad een mate van linkse vooringenomenheid. Ik hoop dat de academici hun verantwoordelijkheid serieus nemen en dus Baudet ook proberen te begrijpen ipv maar de klok horen luiden en niet weten hoe de klepel hangt.

Door Dimitris Pavlopoulos op 04 april 2019

Inmiddels is het aantal wetenschappers die de brief hebben getekend opgelopen naar 1230. Het volledige College van Bestuur van de Vrije Universiteit heeft de brief getekend. Daar kunnen wij trots op zijn!

Door Marieke Schilp op 04 april 2019

@Dimitris: dank voor je reactie. We hebben een update gemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.