Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 28 maart 2019 reacties 3

VSNU en KNAW nemen geen stelling tegen Baudet

Thierry Baudet van Forum voor Democratie haalde vorige week hard uit naar universiteiten, die de samenleving zouden “ondermijnen”. Sommige academici trekken aan de bel, maar de VSNU en wetenschapsgenootschap KNAW zien nog onvoldoende aanleiding.

Twaalf Nijmeegse wetenschappers van de Radboud Universiteit roepen hun bestuur vandaag in een open brief op om “pal te gaan staan voor hun academische vrijheid en onafhankelijkheid”. Volgens de ondertekenaars ondergraaft Baudet met zijn uitspraken de legitimiteit van onderwijsinstellingen en de mensen die er werken. “Hij creëert hier het spookbeeld van een ‘interne volksvijand’.” Voor sommige wetenschappers is dat een reële persoonlijke bedreiging, schrijven zij.

Jurist Bregje Dijksterhuis, die net als Baudet in Leiden promoveerde, vindt dat hij misbruik maakt van zijn wetenschappelijke kennis en autoriteit. Niemand kan dat voorkomen, schrijft ze in een opiniestuk in Advalvas. “Maar wij kunnen ons wel verzetten en stelling nemen. We zijn het verplicht als wetenschappers.”

Podium

In Groningen zorgt de komst van de prominente FvD’er Paul Cliteur voor ophef. De Leidse jurist en filosoof is uitgenodigd om te spreken tijdens de Nacht van de Filosofie, maar daar zit niet iedereen op te wachten. Iemand met controversiële standpunten hoort geen podium te krijgen, luidt de kritiek. Anderen vinden dat er binnen een universiteit juist ruimte moet zijn voor debat.

Cliteur vraagt zich af of de filosofiefaculteit wel wordt geleid door bestuurders met de juiste instelling. In een open brief aan de Groningse rector schrijft hij: “Uw decaan Lodi Nauta heeft voor 2,5 miljoen een Spinoza-premie gekregen. Mijn felicitaties. Maar, Spinoza, dat was toch de filosoof van de libertas philosophandi: de vrijheid om te filosoferen?” Hij zegt zijn optreden niet af en de RUG doet dat evenmin.

Dat academici de standpunten van Forum voor Democratie controversieel vinden, is niet onbegrijpelijk. Baudet beschuldigt hen al langer van “linkse indoctrinatie”. Dit zou “aan de lopende band” gebeuren. Om de omvang en oorzaken hiervan in kaart te brengen, opende Forum voor Democratie deze maand een meldpunt indoctrinatie.

Gesteund

Wordt het niet tijd dat wetenschapsgenootschap KNAW en universiteitenverenging VSNU zich nadrukkelijk uitspreken tegen de uitlatingen van Baudet? De academische vrijheid staat voorop, zegt VSNU-woordvoerder Bart Pierik. “Wij voelden ons zeer gesteund door de reactie van de minister op Baudets uitlatingen in zijn overwinningsspeech.”

Verder wil de VSNU niet ingaan op woorden die de Forum-voorman “in het kader van verkiezingen” gebruikte. Volgens Pierik is Baudet welkom om vaker bij universiteiten binnen te stappen, zodat hij met eigen ogen kan zien dat er alle ruimte is voor discussie en diversiteit.

Ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ziet nog geen aanleiding om te reageren op de uitlatingen van Baudet. Vorig jaar concludeerde de KNAW nog dat wetenschappers hun werk in voldoende vrijheid kunnen doen en geen last hebben van zelfcensuur. “Wij houden de vinger aan de pols als het gaat om de goede voorwaarden voor de vrijheid van wetenschapsbeoefening, en zullen dat blijven doen.”

HOP/IS

{ Lees de 3 reacties}

Door Anne op 28 maart 2019

I am not so worried about their opinion as I am about their threatening behaviour with opening this new reporting station. What is next? Will they send their thugs to teach us all to be quiet? They have essentially began a stalking campaign in order to terrorize their opponents and we are ensuring their ability to do so. We have a terrorist organization in the Netherlands and government entities are taking a backseat. Freedom of expression, yes. Encouraging people to stalk another, no. If I read the stalking laws of the Netherlands correctly, that is illegal.

Door Rian Bronkhorst op 28 maart 2019

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Aan de oostzijde van die muur was het gebruikelijk mensen aan te geven die 'verkeerde' ideeën hadden.
Uit China kennen we de Culturele Revolutie, beide zijn regimes die zeker door rechts Nederland zwaar veroordeeld werden. Gaan we deze gebruiken nu in Nederland invoeren om een prettiger en veiliger Nederland te creëren?
Voor mij is Baudet nu al door de mand gevallen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.