Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 24 mei 2022 reacties 5

Evaluatierapport: ‘Communiceer in normale-mensentaal’

Volgens de onafhankelijke evaluatie van het IT-debacle door CapGemini heeft de VU heel wat verbeterpuntjes. Het college van bestuur belooft verbetering.

De VU heeft de complexiteit onderschat van de nieuwe ict-systemen die vorig jaar zijn geïntroduceerd, bekend onder de verzamelnaam Mars. De samenwerking tussen de betrokken afdelingen was slecht en de VU-medewerkers zijn onvoldoende betrokken. Signalen van de werkvloer werden vaak niet opgepakt vanwege de hiërarchische organisatie van de VU en er is te veel haast gemaakt.

‘Het heeft geschort aan een overkoepelende aansturing van de diverse programma's vanuit de VU’, aldus de schrijvers van het rapport van een onafhankelijk evaluatieonderzoek naar het IT-debacle van de afgelopen twee jaar, uitgevoerd door managementadviesbureau CapGemini Invent. Een van de adviezen van de rapporteurs: ‘Maak in de communicatie gebruik van normalemensentaal.’

Verkeerd aangepakt

Uit het rapport blijkt dat alles wat er fout kon gaan ook fout ís gegaan. De samenvatting begint met een positieve constatering dat de gekozen applicaties SAP S/4HANA, SuccessFactors, Planon en Omada geschikt zijn voor de ondersteuning van de bedrijfsvoering van de VU. Maar de inrichting is vanaf het begin steeds verkeerd aangepakt.

Het besluit om live te gaan is gebaseerd op onbetrouwbare informatie

Er was te weinig kennis en kunde in huis. De VU heeft het nieuwe systeem top-down opgelegd en kent een zogeheten ‘silocultuur’ waarbij geen kennis gedeeld werd tussen de verschillende afdelingen. Tussen de dienst HRM, Arbo & Milieu en de leveranciers van de applicaties ontstonden ‘relatieproblemen’, omdat de software niet bleek te voldoen aan de eisen die de dienst eraan stelde. CapGemini spreekt van een ‘kritische en in toenemende mate remmende houding van de dienst’ en stelt dat de dienst én de leveranciers zich bereidwilliger hadden kunnen tonen. Er is te weinig getest en dan vooral in de zomervakantie, waardoor veel mankementen niet aan het licht zijn gekomen. Het besluit om live te gaan is gebaseerd op onbetrouwbare informatie. De problemen die meteen na de livegang al ontstonden, werden onderschat en niet goed aangepakt.

En toen kwam daar ook nog eens de coronacrisis overheen, wat de samenwerking vanwege het thuiswerken extra bemoeilijkte.

Radeloosheid

Gevolgen: mensen konden hun werk niet meer doen, hun afdelingen niet besturen, salarissen werden niet uitbetaald, leveranciers kregen hun geld niet en nieuwe studenten en medewerkers kregen geen VU-id en mailadres, waardoor ze zich bijvoorbeeld niet konden inschrijven voor cursussen en tentamens. De IT-afdeling werd overspoeld met klachten. Door te improviseren hebben veel medewerkers problemen zelf opgelost, maar er overheerste bij velen ook een gevoel van radeloosheid, meldt het rapport. ‘Binnen alle diensten en faculteiten zijn medewerkers uitgevallen en/of vertrokken naar aanleiding van de problemen’, aldus de rapporteurs. Een van die vertrokken medewerkers vertelde zijn verhaal aan Ad Valvas.

Hand in eigen boezem

Het bestuur steekt de hand in eigen boezem in een bericht aan alle VU-medewerkers. Dat deed het bij monde van bestuursid Marcel Nollen al eerder in een interview met Ad Valvas. Het spreekt van ‘harde noten’ die door CapGemini worden gekraakt en ‘grote fouten’ die de VU heeft gemaakt. ‘De aanbevelingen geven ook aanleiding om kritisch te kijken naar de wijze waarop we als VU grootschalige veranderingsprojecten organiseren en begeleiden’, aldus het bestuur. ‘Bij veranderingen als deze gaat het om veel meer dan het invoeren van een IT-systeem. Dat hebben we ons onvoldoende gerealiseerd en dat gaan we voortaan echt anders doen.’

‘De verandering zal nog veel inspanning vergen, en dat zal van iedereen iets vragen’

Het college van bestuur zegt aan de slag te gaan met de adviezen van CapGemini, en doet daarbij een beroep op de hele VU-gemeenschap: ‘De verandering zal nog veel inspanning vergen, en dat zal van iedereen iets vragen.’

Peter Breedveld
BEELD: Sebastian Herrmann

{ Lees de 5 reacties}

Door Edwin op 26 mei 2022
Alleen maar bevestiging van wat wij allang wisten en met mij vele ex-werknemers. Leugens, list en bedrog en de programmadirecteur komt ermee weg, die moest afgelopen maandag het veld ruimen. Tevens de IT directeur en het CvB. Die worden misschien wat later de laan uitgestuurd, daarbij blijft het. Een schadevergoeding voor alle geimpacteerden is meer op z'n plaats wegens slecht werkgeverschap en al het aangerichte leed. Waarvoor was dit nou exact allemaal nodig? Wanbestuur ten top. Edwin Burrie
Door Eme van der Schaaf op 03 juni 2022
Een snoeihard rapport. Bijna alles wat fout kon gaan is fout gegaan, met als gevolg menselijk leed en een bedrijfsorganisatie die al bijna een jaar kampt met weeën en naweeën. Plus: 'de verandering zal nog veel inspanning vergen, en dat zal van iedereen iets vragen.’ De VU is geen kattenpis. Er studeren meer dan 30.000 mensen, er werken meer dan 5.000 mensen en er gaat ca. 500 miljoen euro in om. Het heeft de omvang van een kleine stad. Was dit in zo'n stad gebeurd, hadden dan alle verantwoordelijken mogen blijven? Had de gemeenteraad dan niet aangedrongen op het vertrek van een wethouder of een dienstdirecteur? Of waren zij misschien zelf opgestapt? Daarvan heb ik vooralsnog niets bespeurd bij de VU. Kennelijk blijven sancties uit en wordt het de niet-gesanctioneerden toevertrouwd om het een volgende keer beter te mogen doen. Vreemd dat de hoogste regionen vooralsnog worden ontzien terwijl in lagere regionen grote schade is aangericht.
Door M Kolkman op 07 juni 2022
Ja, precies wat hierboven staat. De VU maakte grote fouten, met enorme gevolgen voor heel veel mensen aan de VU, en het bestuur geeft dat toe. Is er nog iemand die daar de verantwoordelijkheid voor neemt of is 'we gaan het voortaan echt anders doen' genoeg?
Door Voormalig medewerker op 07 juni 2022
"Nee echt echt echt, volgende keer ga ik het echt beter doen." Zelfs mijn jonge kinderen moeten met iets beters op de proppen komen als ze iets fout doen, dan waar de VU-bestuurders nu mee komen, en dat terwijl deze bestuurders (a) veel grotere fouten maken, met (b) grotere consequenties, en (c) beter hadden kunnen en moeten weten. Maar nee hoor, "dat gaan we voortaan echt anders doen". En dan ook nog het lef hebben om te eindigen met "dat zal van iedereen iets vragen". Wat leveren de bestuurders?
Door Frus op 14 juni 2022
Geen eenheid, wel silo's. Geen samenwerking, wel cruciale interfaces en onderdelen buiten de scope plaatsen. Geen respect voor de werkvloer, wel luisteren naar CapGemini, Gartner en Leeuwendaal. Bij Informatie Technologie zijn er adviseurs, kennishouders, auditors, consultants, relatiemanagers, product owners, transitiemedewerkers, externen die buzzwoorden gebruiken. Bespreken, dat anderen moeten veranderen en sneller moeten werken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.