Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 13 september 2023 reacties 5

Duurzaamheid is mooi, maar zonder wegwerpbekers is wel onhandig

Studenten missen hun koffiemoment omdat er geen gratis wegwerpbekers meer op de campus mogen en ook voor medewerkers levert het problemen op.

Duurzaamheid is mooi, maar dat er sinds juni dit jaar geen gratis wegwerpbekers meer bij de koffieautomaten staan, is best vervelend, vindt een aantal leden van de ondernemingsraad. Ze namen de rondvraag aan het einde van de eerste vergadering van de nieuw samengestelde OR. “Studenten nemen geen koffiepauzes meer”, zei een docent. “Ze blijven in de pauzes in de collegezaal op hun telefoons kijken.” 

Een aantal andere OR-leden haakte daarop in. Ook voor medewerkers is het vervelend, omdat ze bezoekers geen koffie of thee kunnen aanbieden (de redactie van Ad Valvas heeft een stapel bekers van duurzaam materiaal van de VU gekregen), er op de flexwerkplekken vaak geen bekers zouden zijn en er bijvoorbeeld ook niet snel een beker suikerwater kan worden gehaald wanneer een collega een flauwte krijgt. 

Gratis introductiebekers

Het draagvlak voor dit stukje duurzame beleid lijkt, kortom, al na een paar maanden af te brokkelen. Eric-Jan Hartstra, die al sinds 1994 de introductie van de eerstejaars studenten organiseert, vertelde dat studenten vroeger een gratis beker kregen – Hartstra heeft die van zijn eerste introductie nog – maar dat bedrijven niet langer genegen zijn zo’n beker te sponsoren en dat het budget voor de introductiedagen ook geen ruimte laat voor een gratis beker. 

Eén OR-lid raakte hevig ontstemd door de discussie. Kort daarvoor had de OR het nog over duurzaamheid gehad, en was iedereen het erover eens dat duurzaamheid vanzelfsprekend een vaste factor was bij alles wat er aan de VU gebeurt, merkte ze op. Kon het nu weer over iets anders gaan?

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 5 reacties}

Door Eddie Brendel op 14 september 2023
Zelf een koffiemok meenemen is voor deze generatie nog een beetje lastig, maar een miljarden jaren oud klimaat redden gaat vast goedkomen.
Door bernd andeweg op 14 september 2023
Die stapel blauwe bekers met een heel lange omgevouwen rand, heb je al eens geprobeerd die met een afwasmachine schoon te maken? Dan staat er dus allemaal vuil water in...
Door Niek Rood op 15 september 2023
Het zou fijn zijn als de VU bij elke koffieautomaat kopjes/glazen zou plaatsen en de afwas op zou laten halen. Waarom kan dit wel bij sommige plekken in het HG (forum) en NU (2e verdieping a-vleugel), maar niet bij elke andere automaat.
Door J.M.W. de Vos op 15 september 2023
Ik volg weleens colleges via de HOVO op de VU, erger mij groen dat er geen bekers zijn bij de koffie/thee automaten. Denk niet dat dit een bijdrage gaat leveren aan het klimaat. Het ruikt naar gereformeerde spruitjeslucht.
Door Remko van der Vos op 20 september 2023
Elke medewerker, student en cursist heeft een tas. In die tas (of in de hand) is altijd minimaal 1 (vaak hippe en dure) waterfles. Als dat zonder problemen meegenomen kan worden, dan kan het meenemen van een koffie/thee mok toch geen groot probleem zijn?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.