Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 01 juni 2023 reacties 4

Gratis wegwerpbekers worden per 1 juli alleen bij de koffieautomaten verboden

Vanaf 1 juli 2023 verdwijnen gratis wegwerpbekers bij alle koffieautomaten op de campus. De VU moedigt iedereen aan een eigen beker mee te nemen.

Dat werd tijdens een vergadering van de universitaire studentenraad met de rector magnificus toegelicht door FCO-directeur Franc van Nunen. Waar moeten de koffieverkooppunten op de campus hun koffie in aanbieden als hun klanten hun eigen beker niet bij zich hebben? De VU wil niet zover gaan ze zonder hun bakkie troost af te laten druipen, maar weet ook nog niet welk alternatief het beste is.

Herbruikbare bekers waarop statiegeld zit, zijn een mogelijkheid. Klanten leveren hun beker dan weer in en de koffieverkopers wassen ze af en gebruiken ze weer. Maar dat is logistiek een hele operatie en kost ook veel geld. De VU heeft daarom het verbod op zogenoemde ‘single-use plastics’ (dus ook tasjes) op de hele campus uitgesteld tot 1 januari 2024. Dan zijn wegwerpbekers tegen betaling wettelijk nog wel toegestaan bij de koffiecorners van Eurest, Doppio en de Spar, al streeft de VU ernaar ook die wegwerpbeker-vrij te maken

Eigen beker mee

Voor koffie uit de koffieautomaten wordt iedereen gevraagd zijn eigen beker mee te nemen. Alle wegwerpbekers worden er per 1 juli weggehaald, maar tegen betaling kunnen er wegwerpbekers worden gekocht bij onder andere de frisdrank- en snoepautomaten. Medewerkers moeten hun eigen bekers kunnen afwassen, en daarom wordt het aantal pantry’s op de campus uitgebreid. Er zijn momenteel afdelingen die hun servies in de openbare toiletruimtes moeten afwassen.

Jaarlijks worden er op de VU-campus 1,4 miljoen wegwerpbekers doorheen gejaagd. Nieuwe Europese regelgeving die het verstrekken van gratis wegwerpplastic verbiedt, moet een einde maken aan de enorme afvalberg die daardoor ontstaat. En wie op 1 juli geen beker bij zich heeft: de VU-boekhandel verkoopt VU-mokken voor 8,95 euro.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat wegwerpbekers per 1 juli alleen op de werkplekken verdwijnen, maar ze worden bij alle automaten op de campus weggehaald.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 4 reacties}

Door Medewerker die… op 01 juni 2023
Komen er dan ook eindelijk theedoeken te hangen in de pantry's en worden die dan ook regelmatig ververst (Initium)? Het zou natuurlijk mooi zijn als er vaatwassers worden geplaatst... Op 'gewone' kantoren is dat inmiddels gebruikelijk.
Door Tina van der Linden op 02 juni 2023
Theedoeken en het verversen ervan zijn ook gemakkelijk zelf te organiseren, zoals gebeurt op de tweede verdieping van het Initium. Gewoon plakhaakjes met theedoek en handdoek, regelmatig een schone. Wat heel irritant is: koffiemokken en ook bestek verdwijnen regelmatig. Nieuwe aanvoer uit de kringloopwinkel voelt een beetje als dweilen met de kraan open.
Door Olivier op 01 juni 2023
Vanaf 1 juli zijn aanbieders verplicht om kosten in rekening te brengen voor wegwerpplastic, inclusief deze bekertjes. Gaat Maas dat dus ook doen? Anders voldoet de VU niet aan de wetgeving en kunnen we met een handhavingsverzoek alsnog snel van die plasticpapieren troep afkomen.
Door Toni op 01 juni 2023
As far as I know, single-use cups will be removed from all coffee machines, including those operated by Maas. Whether the coffee bars have to charge a fee for the disposable cups or not depends on if the beverages sold are considered takeaway drinks or not ("consumptie ter plekke" or "consumptie onderweg"). The website https://vangbuitenshuis.nl/actueel-0/2022/weg-wegwerpplastics-gaat-hoger-onderwijs/ gives the following information: De drankenautomaat in kantoorruimtes: de koffieautomaten voor de medewerkers op afgesloten kantoorafdelingen vallen onder consumptie ter plekke. De drankenautomaat op de openbare gangen: deze automaten zijn openbaar toegankelijk en worden daarom bestempeld als consumptie voor onderweg. De kantine: wat direct aan de tafels wordt genuttigd valt onder consumptie ter plekke. Als er ook drank en voedsel wordt uitgegeven om mee te nemen moet de kantine op die producten de regels voor to-go toepassen. Aan de kassa moet dit daarom worden gevraagd aan de klant. Als de kantine gebruik maakt van drankenautomaten met zelfbediening moeten deze op beide opties worden ingesteld. De coffee-corner met barista: ook hier moet de barista vragen waar de koffie genuttigd wordt, om te bepalen welke beker uitgegeven mag worden. In tegenstelling tot de kantine, zet de barista de koffie bij dit type uitgiftepunt altijd zelf.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.