Lekker ontbijten in De Verrekijker
Campus 03 april 2018

Bij De Verrekijker zijn ze nog niet aan het inpakken

Ultimatum van de VU loopt vandaag af

Ze zijn nog steeds niet aan het inpakken, de mensen van De Verrekijker. Terwijl de VU ze een maand geleden in een brief duidelijk had laten weten dat ze uiterlijk 3 april moesten zijn vertrokken.

Dat is dus vandaag. Maar Charley Ranzijn, de woordvoerder van De Verrekijker, zit doodgemoedereerd aan het ontbijt met een jongedame die hij “schatje” noemt. “We zijn nog aan het wakker worden”, zegt hij.  "Ook een kopje thee?"

Ze hebben de nacht in de ruimte doorgebracht na een feestelijk avondje met muziek, versterkte muziek, aan de speakers op het geïmproviseerde podium te zien.

Beetje kut

Zijn ze de goden niet aan het tarten? Ranzijn reageert laconiek. “In dit stadium is álles de goden tarten. Gewoon hier zijn is al de goden tarten.” Het feestje, gisteravond, was volgens hem bescheiden. “Er was toch niemand vanwege Pasen. Alleen voor het laserlab hierboven is het een beetje kut, maar zo hard was de muziek niet.”

Versterkte muziek is door de VU niet toegestaan in De Verrekijker vanwege de dure apparatuur in het laserlab, dat zich boven De Verrekijker bevindt. Volgens Ranzijn is het een afspraak die door de VU pas uit de hoge hoed werd getoverd nadat er commotie ontstond over de bijeenkomst met de Palestijnse Asmea Rodeh, die De Verrekijker op het ontruimingsbevel van de VU kwam te staan.

Ranzijn schenkt thee in voor twee buitenlandse studenten Computer Science die uit nieuwsgierigheid binnen zijn komen lopen. Eén komt uit IJsland, de andere uit Hongarije. “Het zag er wel interessant uit, dus we besloten te komen kijken wat het is”, zegt de IJslander.

Uitgeprocedeerde vluchtelingen

“We hebben wat waardevolle dingen weggehaald voor als de M.E. hier voor de deur staat”, vertelt Ranzijn. “Wat bekabeling en hardware en persoonlijke bezittingen, foto’s en dergelijke.” De oven, die ze hadden, is geschonken aan We Are Here, de groep uitgeprocedeerde vluchtelingen die in Amsterdam rondzwerft.

De Verrekijker heeft nog steeds elektriciteit. “We tappen het noodstroomnetwerk af”, aldus Ranzijn. “Dat kan de VU niet uitzetten, althans, dat gaat moeilijker, want bijvoorbeeld de bordjes ‘nooduitgang’ moeten van de wet verlicht blijven.” Het is wel problematischer om apparatuur aan te sluiten. “We hebben alleen nog twee elektrische platen om te koken, en ook niet zoveel koelkasten meer.”

Ranzijn verwacht eerst nog een kort geding voordat de VU overgaat tot uitzetting. “Dat was ook aangekondigd in de brief.” Hoe succesvol dat voor de VU zal zijn, hangt volgens hem af van het bestemmingsplan van de VU en of het collectief in De Verrekijker wordt gezien als krakers of niet. "We wonen hier al bijna een maand, dus..."

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 2  reacties }

Door Hendrik op 04 april 2018

Als ik dit zo lees dan komt er verschillende vragen bij me op en dat is: hoe kunnen deze mensen het normaal vinden dat ze stroom aftappen, warm zitten en universitaire ruimte bezetten en hier dus niets voor betalen. Dit is parasitair gedrag.

Door Bèta student op 04 april 2018

Wat wil deze groep nou? Ze hebben iedereen op de campus in gevaar gebracht door die paar regeltjes die ze waren opgelegd te negeren. Dan volgt er een gesprek waarin ze niet eens willen toezeggen de regels nu wel te gaan volgen.

De VU besluit daarop deze ploeg eruit te zetten maar zij weten het beter. Na twee weken sluit de VU de stroom af en denken ze daar op FB over te kunnen gaan klagen. Mooiste reactie was wel: "This may sound strange to you, but you might want to consider paying for your own utilities? Buy a generator."

Nou blijkbaar was dat een stap te ver voor ze, dus nu gaan ze het NOODnet aftappen!? Het net wat essentieel is voor de veiligheid in het gebouw! En ook nog eventjes de onderzoeken in het Laserlab verstoren. Gewoon omdat het kan.

Ik hoop dat er snel foto's verschijnen van hoe deze mensen de Verrekijker uit worden gesleept.