Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 28 februari 2018

'Dit gaat consequenties hebben voor De Verrekijker'

VU 'ontiegelijk boos' over bijeenkomst voor terrorisme veroordeelde Palestijn
reacties 18

VU-voorlichter Wessel Agterhof wist niet wat ‘m overkwam, gisteravond. “Zit je na een dag werken in je eten te prikken, moet je je opeens gaan verdiepen in een vrouw waar je nog nooit van hebt gehoord. Als je dan leest dat ze in 1969 is veroordeeld voor de moord op twee Israëlische studenten, ja, hoe halen ze het bij de Verrekijker in hun botte hoofd om zo iemand naar de VU-campus te halen?”

De VU is “zeer ontstemd” over de bijeenkomst met de Palestijnse Rasmea Odeh, gisteravond in de Verrekijker, de ruimte in het Wis- & Natuurkundegebouw die sinds 2015 is gekraakt door activistische studenten. De Verrekijker is het enige dat nog herinnert aan De Nieuwe Universiteit VU, de beweging die begon met de bezetting van het Maagdenhuis door studenten en docenten van de UvA.

Er werden de laatste jaren vooral geitenwollensokkerige dingetjes gedaan, van yoga tot duurzaam koken, maar met de komst van Odeh mag de Verrekijker zich weer verheugen in de volle aandacht van de landelijke pers én het VU-bestuur, dat de kraakbeweging tot nog toe steeds had gedoogd.

Dat dit consequenties voor de Verrekijker gaat hebben, staat vast, aldus Agterhof. “Ik laat je nog wel weten wat er precies gaat gebeuren, daar is nu overleg over”, aldus Agterhof.

Ontiegelijk boos

Dat Odeh zich in de Verrekijker bevond, moest ook hij gisteravond uit de media vernemen. “We zijn er ontiegelijk boos over omdat de bijeenkomst in het geheim is gehouden en er allerlei gekke mensen op af kunnen komen. Daarom hebben we contact opgenomen met de politie. Er is gelukkig niks gebeurd, maar het had gevaar kunnen opleveren voor studenten én medewerkers. Ze hebben bij De Verrekijker alleen maar aan zichzelf gedacht."

De VU wordt nu door allerlei mensen en media van beschuldigd ‘onderdak te bieden aan een terrorist’ en dergelijke. “Ik heb het allemaal gezien, het is veel te kort door de bocht’, aldus Agterhof.

Bomaanslag in Jeruzalem

Rasmea Odeh werd in 1970 door een Israelische militaire rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens haar betrokkenheid bij een bomaanslag in Jeruzalem, waarbij twee studenten omkwamen. Later werd ze als één van 78 Palestijnse gevangenen vrijgelaten in ruil voor een door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina gegijzelde Israelische militair. Odeh beweert onschuldig te zijn en dat haar bekentenis is afgedwongen na marteling en seksuele mishandeling.

Ze zou aanvankelijk spreken op een andere locatie in Amsterdam, werd daar geweigerd vanwege de ophef die inmiddels rond haar was ontstaan, en kwam gisteravond na een zwerftocht langs verschillende Amsterdamse locaties op de VU-campus terecht.

De Verrekijker is op dit moment gesloten. Het Openbaar Ministerie verklaart dat er op de bijeenkomst, waar rond de veertig mensen waren, geen strafbare uitingen zijn gedaan.

Peter Breedveld

{ Lees de 18 reacties}

hits 91
Door rik tayka op 28 februari 2018

iemand die twee onschuldige mensen van het leven heeft beroofd word verheerlijkt en krijgt een podium,menigeen spreekt al over het sodom en gomorra landje aan de noordzee, deze dame is niets anders dan een moordenares die niets te vertellen heeft.

Door Edwin op 28 februari 2018

Het is te hopen dat dit consequenties gaat hebben. En verder sluit ik me aan bij wat Sabine hier zegt

Door Herman de vries op 28 februari 2018

Walgelijk dat jullie hier in Nederland een terroriste een podium geven , het is een schande .

Door Tomer Ilan op 28 februari 2018

Deze terroriste vermoordde twee jonge studenten in een supermarkt. Ze is een moordenaar. Bovendien loog ze ook in de Verenigde Staten mbt haar immigratiedocument waarop ze vervolgens werd gedeporteerd. Ze is een crimineel. Je moet een criminele moordenaar niet toestaan om een openbaar gebouw als een universiteit te gebruiken om haat te verspreiden. Jullie hadden haar optreden direct moeten beeindigen!!

Door Yoni Shmueli op 28 februari 2018

De namen van haar slachtoffer zijn Leon Kanner en Eddie Joffe beiden 20 jaar oud. Hun ouders leven nog en zijn erg oud. Als je de moordenaar van hun zonen uitnodigt zal hun trauma verergeren.. Kunnen jullie die ouders van deze twee jonge mensen in de ogen kijken?

Door Esther op 28 februari 2018

Een moordenaar, die alleen om vrije voeten is omdat haar vrijlating onderdeel was van een gevangenenruil (79 terroristen tegen 1 Israëlische soldaat), die in Amerika recentelijk ook veroordeeld is omdat ze heeft gelogen over haar verleden, die nooit spijt heeft getoond voor haar kille daad, die wordt hier als heldin binnengehaald! Wat is dit voor een eng clubje mensen, met hun verzinsels over Israël en Jo... kuch... zionisten? De toespraak van madame Odeh laat weinig te raden over: zij roept de nieuwe generatie op tot ethnic cleansing, zoniet volkerenmoord. Vooral in de tweede helft van haar toespraak windt zij er geen doekjes om. De club die haar binnengehaald heeft mag ook eens aan een grondig onderzoek onderworpen worden. En neem dan meteen het reilen en zeilen met subsidie onder de loep. Ik mag hopen dat de Verrekijker nu verleden tijd is!

Door Bieke Dilis op 28 februari 2018

Schande dat een terroriste in Nederland een forum krijgt en dan nog op het grondgebied van VU! Anti-semitisme en aanzetting wordt dus gewoonweg getolereerd!

Door Dorien op 28 februari 2018

Zoals al door een paar anderen is opgemerkt, heeft deze vrouw ook gelogen op haar immigratiepapieren en is uiteindelijk gedeporteerd uit de VS naar Jordanie. Ik begrijp dat de VU zich pas te laat bewust werd van wat er ging gebeuren in de Verrekijker. Het zou de VU passen meer toezicht te houden op wie het zaaltje huurt en tot welk doel. Men moet strenge regels opstellen en de verhuurder verantwoordelijk stellen. Wat als er straks van die milieu-types de moordenaar van Pim F. uitnodigen?

Door Klaas Eikelenboom op 28 februari 2018

"Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan." Het wordt tijd dat er ook "oproepen tot moord en genocide" aan toegeveogd wordt. Dus ook in de praktijk van het gehele terrain van de VU. Geen platform voor een ordinaire moordernaarster dus! De VU kan beter haar boosheid maar inslikken. Boosheid is nergens goed voor tenzij het ook tot handelen leidt hier in de zin van het sluiten, kraken in andere zin dan, van de Verrekijker zoals ze nu is. Bent u daar niet toe in staat, verander dan de letters VU (Vrije Universiteit) maar in VP, als Vieze Perversiteit. En tegen de algemene tendens van het toestaan van antisemtisme zeg ik עם ישׂראל חי als trots Zionist!

Door Kees op 28 februari 2018

En rechts Nederland altijd maar schreeuwen om vrijheid van meningsuiting. De Verrekijker bewijst hiermee juist haar nut en bestaansrecht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.