Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 31 mei 2023 reacties 2

Bètaverenigingen protesteren met sarcastische sneren op de campus

De studieverenigingen van de bètafaculteit blijven boos over de ruimte die ze moeten inleveren en hebben de campus volgehangen met posters en spandoeken.

‘A broader mind, but a smaller space’, en ‘Bèta’s op stok in nieuw plofkiphok’ behoren tot de leukere slogans op posters en spandoeken die door de studieverenigingen van de bètafaculteit overal op de VU-campus zijn opgehangen. De verenigingen zijn boos dat ze door de sloop van het Wis- en Natuurkundegebouw hun riante verenigingsruimtes kwijtraken. De veertien verenigingen verhuizen naar een gedeelte van het gebouw dat blijft staan, maar moeten het daar doen met dertig procent van de ruimte die ze hadden.

‘Weggestopt in bezemkast’

Er zijn gesprekken geweest tussen de verenigingen en de VU, maar die hebben voor de verenigingen geen bevredigend resultaat gehad. Dus zijn ze begonnen met actievoeren. Vorige week verstoorden ze met veel lawaai een door het college van bestuur georganiseerde talkshow over het beëindigen van de samenwerking met fossiele bedrijven. “Jullie komen steeds met hetzelfde schijtaanbod”, riep iemand toen. Vandaag hangen overal prikkelende sneren.

De verenigingen verwijten het college van bestuur het studentenleven op de VU-campus te willen laten bruisen, maar tegelijkertijd de studieverenigingen weg te stoppen in een “bezemkast”. Volgens rector Jeroen Geurts is de ruimte die ze nu toegewezen krijgen groter dan de ruimte waar de studieverenigingen in het hoofdgebouw het mee moeten doen. “Maar ik zie en hoor heel goed dat de verenigingen boos zijn. De decaan van de bètafaculteit en de directeur van de Facilitaire Campus Organisatie waren al met ze in gesprek, en ze mogen meedenken over het nieuwe ruimteplan.”

Eind juni schuift de rector zelf ook aan bij de gesprekken. “We luisteren en doen wat we kunnen.”

Peter Breedveld

{ Lees de 2 reacties}

Door Tycho Kersten op 01 juni 2023
Wat wel leuk wordt weggelaten door Jeroen Geurts en de uitspraak dat de Beta’s meer ruimte krijgen dan de studieverenigingen in het hoofdgebouw is dat er 350m2 gedeeld moet worden met 14 verenigingen. Van deze 350m2 is echter wel zo’n 210m2 gangpad waar niks mee gedaan kan worden. De verenigingen krijgen dus rond de 15m2 aan bruikbare ruimte per vereniging. Dit zou betekenen dat er, als de ruimte volledig leeg is (wat niet kan in verband met het gebrek aan opslagruimtes), er 15 tot 20 mensen binnen zouden kunnen zijn uitgaande van 0,75 tot 1m2 per persoon aan persoonlijke ruimte. Voor verenigingen met 400+ leden is dit niet te doen en zal dan ook onvermijdelijk het studentenleven van deze vereniging uit elkaar vallen door een gebrek aan ontmoetingsruimte. Persoonlijk zou ik een Uilenstede kamer voor 400 man geen grote ruimte noemen maar een schande…
Door Bernd Andeweg op 01 juni 2023
Niet alleen de studieverenigingen zijn boos, ook de opleidingen en docenten. Kijk naar waarom studenten kiezen voor opleidingen aan de VU: omdat ze zich gezien voelen, thuis voelen. Schermen met beperkte ruimtes die andere opleidingen hebben is zo flauw. Je zou ook kunnen zeggen dat die verenigingen meer ruimte gaan krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.