Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 25 mei 2023 reacties 1

Boze bètaverenigingen verstoren talkshow college van bestuur

Een talkshow over het stoppen van de samenwerking met fossiele bedrijven met het college van bestuur werd gisteren onderbroken door tientallen boze studenten. 'Jullie doen steeds hetzelfde schijtvoorstel!'

Mirjam van Praag, de voorzitter van het college van bestuur, was in het Auditorium net aan vertellen over de besturen van andere Nederlandse universiteiten, die zich voor het blok gezet voelen door het recente besluit van de VU om niet meer met fossiele bedrijven samen te werken, toen ze ruw werd onderbroken door een gillende sirene. Tientallen studenten kwamen de zaal binnen. Ze ontvouwden spandoeken en riepen leuzen. "We worden weggestopt in een bezemhok!"

Het bleek om bètastudenten te gaan, die boos zijn dat hun studieverenigingen door de verhuizing van hun faculteit naar een nieuw gebouw maar liefst 70 procent van hun ruimte moeten inleveren. De kwestie sleept zich al een tijdje voort, en op 26 april zou er een overleg zijn met onder andere de studieverenigingen en het CvB, maar dat was niet komen opdagen, klaagden de studenten.

Van Praag en rector Jeroen Geurts, die gezeten op een bank op een podium vragen beantwoordden over de gestopte samenwerking met fossiele bedrijven, waren duidelijk overvallen door dit verwijt. "Ik hoor dit voor het eerst, ik weet hier niks van", zei Geurts. Maar de afspraak bleek te zijn gemaakt met het derde collegelid, Marcel Nollen, die vanwege ziekte al een tijdje uit de running is. "Vervelend voor hem, maar daar hebben wij in principe niks mee te maken", zei een woordvoerder van de vereniging die op een bank tegenover de twee collegeleden was gaan zitten.

"Het is geen onwil", zei de rector. Het CvB wil volgens hem graag met de verenigingen in gesprek. "Mooie woorden", riep iemand, "maar jullie doen er niks mee. Jullie komen iedere keer met hetzelfde schijtvoorstel." Na een toezegging voor een nieuwe afspraak taaiden de studenten weer af.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 1 reacties}

Door bernd andeweg op 26 mei 2023
Top-studenten! Er is te weinig ruimte in AB en dus is het óf minder ruimte voor Ecology, óf minder ruimte voor onderwijsruimten óf voor de studenten. Ik zou zeggen: wees creatief. De groei van de VU is harder gegaan dan gepland. Dat is mooi. Maar kan niet betekenen dat het een van de drie groepen zijn die ruimte moeten inleveren. Wees creatief, VU. Een houten opbouw op AB van 1 verdieping? Een stel containers voor de deur (voor een Starthub kan dat ook en wat is er nou belangrijker voor aantrekkelijke opleidingen dan een studievereniging?)? Ik tegen mijn kind: "sorry, je bent harder gegroeid dan ik dacht. Dus óf voor je schoenen óf je broek óf je trui gaan we geen grotere kopen." Er wordt veel gesproken in VUfuture over een campus maken waar de studenten zich thuis en veilig voelen. Laat dat geen hol begrip zijn. Geef de studieverenigingen genoeg eigen ruimte!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.