Onderwijs11 december 2019

'Nieuwe onderwijsprijzen zijn te hoog en te beperkt'

De Jonge Akademie heeft kritiek op de onderwijsprijzen van 2,5 miljoen euro die de minister in het leven heeft geroepen. Net als bij de Spinoza- en de Stevinpremies profiteren alleen ‘supersterren’ ervan, terwijl anderen op een houtje bijten.

lees meer
Internationalisering11 december 2019

Internationalisering, feiten en meningen

Minister Van Engelshoven wil voorkomen dat de groei van het aantal internationale studenten doorschiet. Woensdag/vandaag verdedigt ze haar plannen in de Tweede Kamer. We zetten alvast wat feiten en meningen op een rij.

lees meer
Wetenschap10 december 2019

VU hengelt weer lekker wat Europees geld binnen

Met 32 consolidator grants haalt Nederland flink wat onderzoeksgeld binnen van de Europese onderzoeksraad (ERC). Vier daarvan zijn voor de VU.

lees meer
Bestuur10 december 2019

Sociale veiligheid staat nu ook in nieuwe code goed bestuur

Goed om te weten: “De universiteit bevordert een open cultuur waarin ieder onderwerp ter sprake kan komen.” Dat staat in de nieuwe gedragscode voor het bestuur van universiteiten.

lees meer
Campus06 december 2019

'De angstcultuur op de universiteit komt niet genoeg aan bod'

Vier op de tien universiteitsmedewerkers heeft last van pesten, roddelen, uitsluiting of machtsmisbruik, bleek eerder dit jaar. “De angstcultuur komt nog niet genoeg aan bod op de onderwijsinstellingen, ook niet aan deze universiteit”, stelt FNV-bestuurder Jan Boersma op een vakbondslunch op de VU over sociale veiligheid.

lees meer
Personeel06 december 2019

Wetenschappers doen aangifte van overwerk

Woinactie stapt op 20 december naar de Arbeidsinspectie om collectief aangifte te doen van structureel overwerk. Maar eerst inventariseert de protestgroep de omvang en gevolgen van de vele extra uren die wetenschappers draaien.

lees meer
Wetenschap06 december 2019

Veel meer vrouwen kunnen hogere positie krijgen dan nu gebeurt

Universiteiten laten tonnen aan subsidies liggen die bedoeld zijn om vrouwelijke wetenschappers te bevorderen tot universitair hoofddocent of hoogleraar. Dat heeft de Volkskrant ontdekt.

lees meer
Onderwijs05 december 2019

'Opleidingen met numerus fixus ontoegankelijker door buitenlandse studenten'

Door de komst van buitenlandse studenten zijn opleidingen met een numerus fixus minder toegankelijk geworden, schrijft de Onderwijsinspectie. Vooral vrouwen, niet-westerse migranten en studenten met weinig geld zijn de dupe.

lees meer
Studenten05 december 2019

‘Mijn tas zit vol met medicijnen die ik dagelijks slik en spuit’

Rechtenstudent Jelmer Stolk zet zich in voor jongeren met kanker. Dat doet hij niet zomaar. 

lees meer
Wetenschap05 december 2019

Rotterdamse wetenschapper betrokken bij dubieus Chinees onderzoek

Een onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum is door de New York Times in verband gebracht met dubieus Chinees DNA-onderzoek.

lees meer