Onderwijs09 april 2020

Doorstroom naar sommige masters versoepeld door corona

Nog net niet helemaal klaar met je bacheloropleiding? Bij sommige masters mag je dan alvast van start, melden universiteiten en hogescholen. En opleidingen met een numerus fixus gaan meer studenten toelaten.

lees meer
Onderwijs08 april 2020

Ongeboren foetussen hebben grondrechten, waarom dieren dan niet?

“Waarom zouden bacteriën geen rechten kunnen hebben?”, vraagt filosoof Erno Eskens zich af. Hij werd ondervraagd door studenten en Vrije Schrijver Arnon Grunberg over zijn opvatting van artikel 1 van de grondwet.

lees meer
Onderwijs08 april 2020

Online onderwijs: 'juist nu moeten we kritisch zijn'

Videobellen met schimmige Amerikaanse software? Gefilmd worden tijdens een online tentamen? Daar mogen we best kritische vragen over stellen, vindt privacy-activist Douwe Schmidt. “We zijn bijna verleerd dat het ook anders kan.”

lees meer
Wetenschap08 april 2020

AOb: promovendi hebben noodfonds nodig

Door de coronacrisis komen wetenschappers en promovendi met hun onderzoek in de knel. De Algemene Onderwijsbond dringt bij minister Van Engelshoven aan op een noodfonds.

lees meer
Studenten08 april 2020

Studenten melden vaker discriminatie

Studenten en scholieren voelen zich de laatste jaren vaker gediscrimineerd, blijkt uit nieuwe cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau. De stijging kan deels aan de toegenomen aandacht voor discriminatie liggen, menen de onderzoekers.

lees meer
Studiefinanciering07 april 2020

DUO stuurt minder snel deurwaarder op wanbetalers af

Wie een betalingsachterstand heeft bij studiefinancier DUO, hoeft in deze coronatijden minder bang te zijn voor deurwaarders en beslaglegging.

lees meer
Campus07 april 2020

‘Ik heb nog nooit zo hard gewerkt’

“Ik ben heel erg druk”, zegt socialmediamanager Yin Khor van de dienst Communicatie & Marketing. “Ik heb nog nooit zo hard gewerkt als nu we thuis moeten werken.”

lees meer
Studenten07 april 2020

'Geef een beetje van je tijd aan de mensen om je heen'

Met acht jaar ervaring als vrijwilliger weet Isabel de Rijk (23, international business administration) hoeveel voldoening vrijwilligerswerk kan geven. Daarom bedacht ze We Are One, speciaal voor studenten met weinig tijd.

lees meer
Campus07 april 2020

‘Je leert dingen over je collega’s die al die tijd verborgen bleven’

Ongeveer één dag lang voelden de medewerkers van de dienst Communicatie & Marketing zich ontheemd door het thuiswerken. Met virtuele borrels en een playlist op Spotify zijn de gezelligheid en de teamgeest weer op het oude peil. Maar voor sommigen houdt het werk nooit op.

lees meer
Wetenschap06 april 2020

Snel geld vrijgemaakt voor coronaonderzoek

Nederland trekt enkele tientallen miljoenen euro’s uit voor acuut coronaonderzoek. De Universiteit Leiden is alvast een eigen crowdfundingsactie gestart.

lees meer