Scriptie12 december 2018

‘Zelfs in Spanje ben ik op afstand goed begeleid’

Is je onderzoek gelopen zoals je had verwacht? “Nee, ik was van plan om de reïntegratie van teruggekeerde IS-strijders die niet de gevangenis in hoeven te onderzoeken in meer Europese landen, maar dat bleek moe

lees meer
Onderwijs12 december 2018

Ooit twee dagen studeren kost duizend euro

Het is een beetje sneu. Een studente stond ooit twee dagen ingeschreven bij een opleiding psychologie en stopte meteen weer. Nu heeft ze geen recht op de halvering van haar collegegeld.

lees meer
Internationalisering12 december 2018

Geen rem op collegegeld voor studenten van buiten Europa

Universiteiten en hogescholen mogen financiële drempels opwerpen voor studenten van buiten Europa. De nieuwe bovengrens van het hoge collegegeldtarief dat instellingen straks maximaal in rekening mogen brengen, geldt niet voor hen.

lees meer
Onderwijs11 december 2018

Bestuurders mogen meer gaan verdienen

Het inkomen van bestuurders in het hoger onderwijs mag flink stijgen. Het kabinet verhoogt het maximum naar 194 duizend euro. Dat is vijfduizend euro meer dan dit jaar en 13 duizend euro meer dan in 2017.

lees meer
Onderwijs11 december 2018

Wachttijd bij DUO gaat niet korter worden

Het kraakt en piept bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, maar er is geen geld om daar iets aan te doen. Minister Van Engelshoven hoopt dat de service aan studenten niet slechter wordt.

lees meer
Wetenschap11 december 2018

'Eerste Hulp Bij Suïcide moet verplicht worden'

Waarom is Eerste Hulp Bij Suïcide nog steeds geen verplicht vak voor alle hulpverleners? Dat vraagt vertrekkend hoogleraar Ad Kerkhof zich af. Vanmiddag is zijn afscheidsrede.

lees meer
Andere universiteiten10 december 2018

Universiteiten gaan achter rijke alumni aan

Nederlandse universiteiten hebben nog een lange weg te gaan als het om fondsenwerving bij afgestudeerden gaat.

lees meer
Studenten10 december 2018

Ontgroening wordt Vlaamse student fataal

Een 20-jarige Vlaamse student die vorige week in coma raakte nadat hij tijdens een ontgroening vissaus dronk, is overleden. Het openbaar ministerie stelt een onderzoek in.

lees meer
Wetenschap07 december 2018

Bedrijfsleven volgt overheid vanzelf met investeringen in R&D

Als de overheid geld steekt in onderzoek en ontwikkeling, gaan bedrijven dan achteroverleunen? Nee, zegt wetenschapsgenootschap KNAW. Als de overheid de portemonnee trekt, doet het bedrijfsleven dat ook. Niet verslappen, is dus het devies.

lees meer
Wetenschap07 december 2018

Hoe een mosselkok verkrachtingsdeskundige werd

Voordat criminoloog André De Zutter promoveerde op verkrachtingsaangiftes, was hij een prijswinnende mosselkok. “De kick die je krijgt van een geslaagde service, krijg je nergens anders van.”

lees meer