Popup-Niks-missen-2.png

VERHALEN

Maatschappij 18 mei 2021

‘We wíllen niet eens een baan in de normale wereld’

VU-student Laura Hos voert actie tegen de coronamaatregelen, die volgens haar bedoeld zijn om de wereld uit te leveren aan de puissant rijke elite. ‘Wat ik in de wetenschap mis, is het alomvattende plaatje.’
DOOR Peter Breedveld BEELD Screenshot uit een YouTube-filmpje van Laura Hos en Duncan Robles

Al na een paar minuten wil VU-student science, business and innovation en activist tegen de coronamaatregelen Laura Hos (22) mijn interview met haar beëindigen. Ze beweert dat er door corona niet meer mensen sterven dan normaal, maar antwoordt dat ze geen zin heeft in discussie als haar gevraagd wordt naar haar onderbouwing. Een paar minuten later is ze er écht klaar mee, als ze begint over Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum, die volgens Hos heeft gezegd dat de wereldeconomie vernietigd moet worden om een nieuwe economie op te bouwen, de zogeheten Great Reset.

Schwab schreef in zijn boek COVID-19: The Great Reset dat de coronacrisis een kans is voor een grootschalige hervorming van maatschappij en economie, die moeten duurzamer en rechtvaardiger. Omdat het boek zo kort na de uitbraak van het coronavirus verscheen, denken veel mensen dat de ‘elite’, dus de wereldleiders, multimiljardairs en mensen als Klaus Schwab, corona op de mensheid heeft losgelaten om een nieuwe wereldorde te kunnen creëren, waarin gewone mensen de horigen worden van die elite.

‘Als ik dit nou ook al moet gaan uitleggen?’

Ik wil in Hos’ eigen woorden horen hoe zij hierover denkt, maar ze wordt boos. “Jij weet niet wie Klaus Schwab is, hebt zijn boek niet gelezen en jij gaat mij bekritiseren?” sneert ze. Ze heeft dan al zo’n tien minuten georeerd dat er een angstcampagne wordt gevoerd door de media, dat de vele coronadoden in India niet in perspectief worden gezet (“India heeft een inwonersaantal van 1,3 miljard!”), dat ook uit de cijfers van de World Health Organisation blijkt dat corona minder dodelijk is dan de griep en dat als de ic’s vollopen, er dus ic-bedden bij moeten. Ik heb alles braaf genoteerd. Ik wil vooral weten wat ze precies wil en hoe ze probeert dat te realiseren. De bedoeling was om Hos op te voeren in onze vaste rubriek In Actie, waarin een VU-student steeds vertelt over haar of zijn maatschappelijk geëngageerde bezigheden.

Maar Hos is heel erg stuurs. “Als ik dit nou ook al moet gaan uitleggen”, zegt ze herhaaldelijk. “Als ik moet gaan uitleggen waarom de avondklok disproportioneel is”; “moet ik nou ook al gaan uitleggen dat dat coronapaspoort een extreme beperking van onze vrijheid is?; “Ik heb het idee dat je niets begrijpt van wat ik zeg en moet ik dat dan echt allemaal gaan uitleggen?”

Satanische rituelen

We kibbelen wat en daar komt Duncan Robles aan de telefoon. Laura Hos en Duncan Robles zijn een bekend stel. Ze spreken op bijeenkomsten van coronasceptici, in de volksmond ‘wappies’ genoemd, en worden vaak in de media opgevoerd. Ze werden afgeserveerd in Zondag met Lubach en Robles liep boos weg tijdens een interview in het programma Filemon en de Complotten. Ze plaatsen filmpjes op internet waarin ze vooral heel erg verongelijkt zijn over de manier waarop ze in de media worden opgevoerd. Een samenhangend wereldbeeld komt daarin niet echt naar voren. Ik zie Hos iets zeggen over de opzettelijke vernietiging van de economie, en Robles verwijst naar rapper Lange Frans en Jeffrey Epstein, wat erop lijkt te duiden dat ze in dezelfde bizarre complottheorieën geloven als Lange Frans. Die beweert dat de elite, die de corona dus verzonnen heeft, in een pedofielencomplot zit en deelneemt aan satanische rituelen ter ere van een antieke god, Moloch, aan wie kinderen worden geofferd.

“Dat zijn zware aantijgingen en daar doe ik geen uitspraken over”, zegt Robles. “Dat Lange Frans dat wel doet, moet hij zelf weten.” Maar je kunt volgens Robles ook niet bewijzen dat het niet waar is. “Kindermisbruik gebeurt. Gewone mensen doen het, dus waarom zou de elite zich er niet schuldig aan maken?”

Het is voor Hos en Robles klip en klaar: de overheid maakt ons bang voor corona

Robles is heel beleefd, klinkt redelijk en praat honderduit. Veel van zijn kritiek is legitiem. Hij en Laura zijn boos over de kleine ondernemers die hun zaak hebben moeten sluiten en in de schulden zitten, jongeren die depressief zijn door hun isolement, het zwabberende coronabeleid van de Nederlandse overheid, de tegenstrijdigheden in de informatie van de overheid, het RIVM en de WHO en de wereldeconomie, die rijken rijker en armen armer maakt. Robles vindt dat de wereld weer terug moet naar de goudstandaard, zodat de waarde van het geld weer wordt gedekt door echt bestaand, waardevol metaal.

Maar die redelijk klinkende kritiek wordt afgewisseld met beweringen dat het coronavirus niet dodelijker zou zijn dan griep en dat het aantal mensen dat op de ic ligt (“wat verschrikkelijk is voor die mensen, hou me ten goede!”) de maatregelen van de overheid niet rechtvaardigen. En omdat dezelfde overheden die de goudstandaard hebben losgelaten en de kleine ondernemers en zzp’ers laten stikken ook de coronamaatregelen bepalen, is het voor Hos en Robles klip en klaar: dat we worden bang gemaakt voor corona door de overheid om ons vatbaar te maken voor al die vrijheidsbeperkingen.

Gezond verstand

Ik merk op dat dit een weinig wetenschappelijke benadering van het causaliteitsprincipe is. Dat de overheid verantwoordelijk is voor het coronabeleid én voor het vergroten van de kloof tussen arm en rijk, betekent niet dat je kunt concluderen dat het coronabeleid is bedoeld om de armen te onderdrukken.

“Juist de wetenschappelijke studies zijn zo opgebouwd zodat jij die dingen niet aan elkaar koppelt en nooit het juiste plaatje ziet”, antwoordt Robles. “Dit is hoe wij hier tegenaan kijken: mark my words, dit is hoe over tien jaar de hele wereld eruitziet. Wat wij zeggen gaat straks allemaal uitkomen. Ik snap je aarzeling, maar het gaat gebeuren, en ik hoop dat dan ontzettend veel mensen goed luisteren naar wat wij zeggen.”

‘Ik geloof wel in de wetenschap, maar mis het alomvattende plaatje’

“Ik geloof wel in de wetenschap”, zegt Hos, “maar wat ik dus wel mis, is het alomvattende plaatje. We zien dat het slecht gaat met de economie, dat de WHO de Infection Fatality Rate op 0,15 procent gezet heeft en dat corona dus minder dodelijk is dan de griep [maar tijdens het griepseizoen worden er doorgaans geen maatregelen genomen; geen mondkapjes, lockdowns en anderhalve meter afstand – PB] en de koppeling waarom dit gebeurt, wie dit doen en waar dit vandaan komt, die ontbreekt bij veel wetenschappers.”

“Ik snap dat u er moeite mee heeft”, zegt Robles. “Het is onvoorstelbaar, maar als je als mens met gezond verstand naar de cijfers kijkt, kom je er niet omheen.”

Net als Hos studeert Robles nog, European Studies aan de Haagse Hogeschool. Zijn ze niet bang hun toekomst te vergooien door zich zo in de picture te spelen met hun coronascepticisme?

“We weten dat kans op een baan in de normale wereld vrij klein is”, zegt Robles. Maar dat accepteren we, we willen niet eens een baan in de normale wereld. Er ontstaan nu allerlei alternatieve organisaties, mensen die net als wij een vrije wereld willen, zetten hun eigen dingen op.”

Vrije wereld

Hos is het daarmee “compleet eens”. “Er zijn zoveel initiatieven van mensen die er net zo over denken als wij, die wél graag met ons willen werken en waarderen wat we doen. We zijn nu al druk met van alles, zelf heb ik een actiegroep opgezet, Generation Freedom. Een jaar geleden dacht ik: waarin ben ik nu beland, ik studeer, moet straks een goede baan zien te vinden, dit komt nooit meer goed, maar nu is het van ja, het komt wél goed, het ís al goed. We hebben zoveel fijne mensen om ons heen, zo’n groot netwerk hebben we opgebouwd van mensen die gestudeerd hebben, maar ook van jongeren die zeggen: ik trek dit niet meer, dit systeem, met testplichten, vaccinatieplicht, mondkapjes op scholen, we doen er niet meer aan mee.”

‘Tienduizend mensen blij maken is belangrijker dan tienduizend euro verdienen’

Hoe ziet ze zichzelf over vijf jaar? “Moeilijk te zeggen, met alles wat er gaande is. Ik wil ondernemer worden, ik bén al ondernemer, in de zin dat ik van alles onderneem, initiatieven neem, dingen bedenk, formats, om de wereld een betere plek te maken, een vrije wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. Niet om het geld, dat is een oude manier van denken, dat je ondernemer zou worden om geld te verdienen. Tienduizend mensen blij maken is belangrijker dan tienduizend euro verdienen.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.