Popup-Niks-missen-2.png

VERHALEN

Parwana Rezai (links) en Tahira Mohammad
reacties 4
Maatschappij 27 augustus 2021

‘Nederland hecht blijkbaar weinig waarde aan Afghaanse levens’

reacties 4
Nederland laat de Afghanen in de steek, vinden twee VU-studenten van Afghaanse afkomst. Ze zijn er behoorlijk bitter over. 'Dit is gewoon verraad.'
DOOR Peter Breedveld BEELD Peter Valckx/Tahira Mohammad

De 21-jarige rechtenstudent Tahira Mohammad kan haar tranen niet bedwingen. “Het is zo zenuwslopend", zegt ze. “We kregen net een telefoontje van een oom in Afghanistan die voor de Amerikaanse ambassade in Kabul heeft gewerkt. Hij mag met zijn gezin naar Amerika, maar moest lang wachten op de afhandeling van zijn aanvraag, het regelen van de benodigde visa. We snappen heel goed dat ze er in Amerika vele duizenden moeten behandelen, maar de spanning en het gevoel van machteloosheid, het vreet aan je.”

Andere familie is naar Pakistan gevlucht, weer andere familie is nog in Afghanistan. “En of je nou voor de westerse landen hebt gewerkt of niet maakt niet uit. Iederéén is daar in levensgevaar.”

Ze verontschuldigt zich voor haar tranen. “Ik had dingen opgeschreven om te zeggen in dit interview, omdat ik wist dat ik emotioneel zou worden. Maar wat kan ik zeggen, dat het allemaal ongelukkig en betreurenswaardig is, met die woorden zou ik alles bagatelliseren.”

Oud vuil

Ze is getroffen, hard getroffen door het gebrek aan medeleven. “Vooral in Nederland, want terwijl de andere landen veel ruimhartiger is met het opvangen van gevluchte Afghanen, doet onze regering zelfs moeilijk over de Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt.”

'Toekomstige generaties zullen weten dat de wereld Afghanistan in de steek heeft gelaten.'

Ze kan er niet over uit: “Dat je jarenlang gebruik hebt gemaakt van mensen, door ze bent beschermd, en dat je dan zegt: ‘nou, heel erg bedankt en succes met uitvogelen hoe je jezelf nu redt. Dat je ze als oud vuil aan de weg zet. Ze voelen zich verraden, en terecht! Ik moet constateren dat er in Nederland blijkbaar weinig waarde wordt gehecht aan Afghaanse levens.”

Mohammad hekelt ook de gretigheid waarmee Amerikanen en Europeanen de toezeggingen van de Taliban geloven, hun mooie beloftes tijdens de persconferenties. “Alsof iedereen vergeten is wat deze terroristen de afgelopen jaren hebben gedaan. En een regering die in zo'n situatie zo laks en nalatig is als de Nederlandse, valt net zo goed veel te verwijten.”

“Toekomstige generaties", zegt ze, “zullen de beelden terugzien en weten dat de wereld Afghanistan in de steek heeft gelaten. Dat gaat ze voor het hoofd stoten.”

Wrok koesteren

Aan degenen die in Harskamp protesteerden tegen de opvang van Afghanen in hun dorp door met vuurwerk te gooien en racistische leuzen te schreeuwen, wil ze eigenlijk geen woord vuil maken, zegt ze. “Het zijn niet zulke intelligente mensen, die het geluk hadden in Nederland geboren te zijn, wier rechten min of meer zijn gewaarborgd en vanuit die bevoorrechte positie oordelen over mensen die niet zoveel geluk hebben. Hou gewoon je mond.”

'Ik begon wrok te koesteren jegens iedereen.'

Ze is er de afgelopen tijd zwartgallig van geworden. “Ik begon wrok te koesteren jegens iedereen, had de hoop al opgegeven wat de mensheid betreft. Maar toen ik hoorde over de gulheid van Nederlanders bij de verschillende inzamelingsacties, werd het alweer wat minder. Dat is heel mooi om te zien.”

Wat haarzelf betreft, maakt ze zich zorgen over het komende collegejaar. “Het is mijn laatste bachelorjaar, maar ik zie niet hoe ik mijn hoofd erbij kan houden terwijl mijn familie in Afghanistan in gevaar is. Ik bedoel, wat kunnen mij die tentamens schelen? Ik heb belangrijker zorgen.”

In slaap gehuild

Ook rechtenstudent Parwana Rezai (21), onlangs nog door Ad Valvas geïnterviewd vanwege haar inzet voor vrouwenrechten in haar land van herkomst, heeft zichzelf elke nacht in slaap gehuild, vertelt ze. “In het begin besefte ik nog niet zo goed wat de directe gevolgen zouden zijn van de terugtrekking van de VS uit Afghanistan. Dat de Taliban in zo'n rap tempo het land weer zouden innemen, zelfs Kabul binnen een paar dagen hebben bezet, dat had niemand verwacht.”

'Twintig jaar werk blijkt in één klap allemaal voor niks te zijn geweest.'

Maar ze heeft zich herpakt. Samen met andere Afghaanse studenten, onder andere Tahira Mohammad, en met de studentenvereniging Fam Students, voortgekomen uit de VU Family, zet ze nu acties op: inzamelingsacties voor goederen en geld en voor aanstaande zaterdag is een grote demonstratie op de Dam gepland. “Het is een manier om verdriet te vergeten en mezelf te motiveren.”

Terroristen normaliseren

Want ook Rezai denkt constant aan haar familie in Afghanistan. Die woont in het zuiden, in gebied dat al in handen was van de Taliban, maar met de verovering van de rest van het land is de hoop op verbetering weggeslagen, en de kans op verslechtering niet denkbeeldig.

Rezai maakt zich kwaad om de “naïviteit” van de media, die werkelijk lijken te geloven dat de Taliban deze keer anders zullen zijn dan vroeger, toen vrouwen uit de openbare ruimte werden gebannen en de Taliban een gewelddadig terreurbewind voerden. De grootvader van Rezai en een aantal ooms zijn door hen vermoord.

'Het voelt als verraad. Het zit ontzettend diep.'

“Het zijn terroristen, geen haar beter dan ISIS en daar geven de westerse media een podium aan", zegt Rezai. “Zo normaliseer je een terreurgroep. Het is voor ons pijnlijk om te zien hoe de moordenaars van onze familie worden neergezet als een normale politieke beweging. Het voelt als verraad. Het zit ontzettend diep.”

Afghanistan leek langzaam uit het dal te krabbelen, “het leek er echt op dat het land progressie maakte", zegt Rezai. “Maar 20 jaar werk blijkt in één klap allemaal voor niks te zijn geweest.”

Lakse houding

“De houding van Nederland is ronduit afschuwelijk", foetert ze. “Staatssecretaris van Veiligheid Ankie Broekers-Knol, die gevluchte Afghaanse kinderen het recht op hereniging met hun ouders wil ontzeggen.” Nederland stapelt affront op affront, constateert Rezai. “Eerst die lakse houding, waarbij een minister doodleuk vanuit de bioscoop zit te twitteren terwijl Afghanistan in paniek is, dan de Afghaanse medewerkers van de Nederlanders, hun leven voor hen hebben geriskeerd, en doodleuk door ze in de steek worden gelaten. Dit is echt zeer teleurstellend.”

'Wat Afghanistan nu nodig heeft, zijn vliegtuigen, veel vliegtuigen.'

Maar wat kunnen ze doen? Inzamelingsacties en demonstraties organiseren. “Om druk uit te ooefenen op de politiek", zegt Rezai beslist. “Benadrukken dat Afghanistan één van de onveiligste landen ter wereld is en ruimhartig hulp nodig heeft.”

“Wat Afghanistan nu vooral nodig heeft”, zegt Mohammad erover, “zijn vliegtuigen, veel vliegtuigen om er zoveel mogelijk mensen weg te halen.”

{ Lees de 4  reacties}

comment_node_verhalen

Door cor verhoef op 28 augustus 2021
Ij schaam me kapot om Nederlander te zijn.
Door Pieter op 28 augustus 2021
In 2013 deed het Pew Research Center onderzoek naar de opvattingen van moslims in moslimlanden. Daaruit bleek dat 99% van de Afghanen onder de Sharia wetgeving wil leven. Van die 99% vond 85% dat steniging de juiste straf is voor overspel en 79% vond dat op het verlaten van de islam de doodstraf hoort te staan. Wie dit tot zich laat doordringen begrijpt meteen waarom de Taliban geen strobreed in de weg is gelegd door zowel de Afghaanse bevolking als het leger. Al die westerlingen die de afgelopen 20 jaar serieus dachten dat je van dit land een democratische natiestaat naar westers model kan maken waren stuitend naïef.
Door Rosalinda op 02 september 2021
Dat de Taliban geen strobreed in de weg zijn gelegd door de Afghaanse bevolking, is een schandelijke leugen. Met gevaar voor eigen leven hebben gewone Afghanen zich verzet: Afghaanse vrouwen b.v. bijvoorbeeld door illegale scholen te organiseren en stiekem les te geven aan meisjes en Afghaanse mannen door naast vrouwen te gaan staan die werden lastiggevallen door de Taliban en te zeggen de broer of man van die vrouw te zijn. Dit kun je allemaal nalezen in de uitstekende boeken van Malalai Joya, Fawzia Koofi en anderen. Ook hebben andere Afghaanse krijgsheren (die uiteraard zelf óók oorlogsmisdadigers en bepaald geen vrienden van vrouwenrechten waren) de Taliban militair bestreden. De oorlog & bezetting van Afghanistan waren imperialistische projecten - het Westen had daar niets te zoeken. Tegelijkertijd waren de Taliban uiteraard seksisten, racisten, verkrachters, oorlogsmisdadigers etc. etc. Het is nl. ook mogelijk om tegen imperialistische aanvalsoorlogen EN tegen de Taliban te zijn, zoals Malalay Joya en veel gewone Afghanen met haar zijn. Natuurlijk maken de Taliban gebruik van extreem seksisme dat er al is, maar tegelijkertijd zijn er ook andere geluiden. Als je bv. de landays (anonieme gedichten van Afghaanse volksvrouwen) leest, het werk en erfgoed van de grote Middeleeuwse dichteres Rabia Balkhi, een geweldige zangeres als Ustad Mahwash, en een strijdster als Malala van Maiwand bestudeert, of je realiseert dat onder de stedelijke middenklasse van Afghanistan ind e jaren '70, meisjes zonder hoofddoek en met knielange rokken naar de universiteit gingen, jazz een rage was in die tijd en mannen en vrouwen door elkaar dansten op die jazz, de film "Titanic" een rage was, Bollywoodfilms zeer populair zijn en waren en mensen stiekem grote bruiloften met muziek organiseerden onder de Taliban, de prachtige kleurige klederdracht, de volksdans attan, de bijzondere keuken en spirituele soefimuziek kent, dan weet je dat Afghanen en Afghanistan meer zijn dan vrouwen in burka's en warlords. Het zijn mensen net zoals wij, met mensenrechten zoals wij, die door pure pech en door in het verkeerde land geboren te zijn, moeten overleven onder vreselijke omstandigheden - vandaar dus ook dat het land al decennialang leegloopt. Het land heeft de pech te liggen op een kruispunt van grootmachten (Rusland, Iran, Pakistan) en veel bodemschatten te bezitten. Dan is er nog de kwestie van de opiumteelt. Afghanistan levert 70% van alle opium ter wereld, wat, in combinatie met vaak uitzichtloze situaties van mensen, leidt tot enorme verslavingsproblemen in Iran, Afghanistan en Pakistan. Opvallend is ook dat geen van de machthebbers in Afghanistan, noch de Taliban, noch de Amerikanen, noch de gekozen Afghaanse regeringen die velden in de fik hebben gestoken en een einde aan die opiumteelt hebben gemaakt. Alhoewel ik tegen de bezetting was en zeker vind dat sommige Afghanen door hand- en spandiensten te verlenen aan de bezetters verraad hebben gepleegd aan hun land en volk, hebben deze mensen recht op een eerlijk proces, net zoals de NSB-'ers na de oorlog hier, en niet een bijltjesdag van de beulen van de Taliban. Het Westen heeft die mensen jarenlang gebruikt, zij hebben het Westen geholpen en verdienen dus bescherming.
Door Rosalinda op 02 september 2021
Overigens is het evident dat Nederlandse politici weinig waarde hechten aan Afghaanse levens. Anders had de Tweede Kamer (op de SP na!) destijds nooit ingestemd met de imperialistische aanvalsoorlog in Afghanistan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.