Word een beter mens

TIPS & TRUCS

02 oktober 2017

Word een beter mens

Duurzaamheid, het klinkt zo mooi. Niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan het milieu, de dieren, de derde wereld en de toekomst. Maar biologische en fairtrade producten zijn bepaald niet de goedkoopste opties en laten we eerlijk zijn: als eerstejaars heb je wel meer om je druk over te maken. Daarom schreef Roos van Rijswijk Nog groener!, een compact boekje vol praktische ideeën om duurzaam je studententijd door te komen. Hier alvast een aantal tips. 

Ruil je kleding | Kweek je eigen groente | Zoek een groene(re) bank | Ruil je kamer | Koop baking soda | Sluit je aan bij de Green Office | Houd het leefbaar

Ruil je kleding

Het is helemaal niet erg om soms van smaak of stijl te veranderen. Maar weggooien is zonde! Van Rijswijk: 'Misschien ben jij over je houthakkershemdenfase heen, terwijl die ene vriend (m/v) juist op en stevige portie flanel zit te wachten. Je kunt ook een kledinguruil organiseren.' Mocht je nog niet klaar zijn om afstand te doen van je oude kloffie maar kopen willen vermijden, dan tipt Van Rijswijk de kledingbibliotheek.

Kweek je eigen groente

Een hele moestuin is misschien wat ambitieus op je kamer waar net een bed in past, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Van Rijswijk is fan van de 'vierkantemetertuin', waarin je met een beetje goede wil 16 soorten groente kunt kweken. Enige vereiste: een dak of balkon. Mocht je nul buitenruimte tot je beschikking hebben, begin dan met een potje basilicum in de vensterbank.

Zoek een groene(re) bank

'Voor je geldzaken, niet om op te zitten', verduidelijkt Van Rijswijk. 'Banken investeren van jouw geld in diverse bedrijven, hebben er aandelen in, of ze lenen geld aan hen uit. Sommige banken hebben besloten niet (meer) verbonden te zijn aan bedrijven die milieuvervuilend zijn.' Benieuwd hoe groen jouw huidige bank is en waar je je geld met een goed geweten kunt storten? Kijk op eerlijkegeldwijzer.nl

Ruil je kamer

Een leuke uitdaging voor je komende weekendje weg of complete vakantie: probeer je kamer te ruilen met een student in een andere stad - in Nederland of (ver) daarbuiten. Je bespaart er flink wat geld mee en het is stukken milieuvriendelijker én avontuurlijker dan hotelkamers met airco en dagelijks schone handdoeken. 

Koop baking soda

Groene schoonmaakmiddelen zijn niet de goedkoopste optie, dus als student grijp je waarschijnlijk liever naar het huismerk. Maar er zijn alternatieven, weet Van Rijswijk: je kunt namelijk voor bijna alles poetsklusjes schoonmaakazijn of baking soda nemen. Van Rijswijk: 'Schoonmaakazijn ontvet je keuken, ontkalkt je ramen en je kunt het zelfs als wasverzachter gebruiken. Het stinkt wel, ook de geparfumeerde versies.' Voor baking soda (ook: baksoda of zuiveringszout) bestaan online fanclubs, vertelt Van Rijswijk. En met recht: 'Je kunt er schuurmiddel van maken, het reinigt allerlei oppervlakken, je kunt het verdunnen tot ontsmettingsmiddel.'

Sluit je aan bij de Green Office

Bijna elke universiteit doet 'iets' met duurzaamheid, van studentenvereniging met een duurzaamheidstak tot groene afvalverwerking. De VU heeft een eigen Green Office die draait op studenten en er alles aan doet om de universiteit duurzamer te maken. Je aansluiten is niet alleen goed voor 'eindeloze karmapunten' volgens Van Rijswijk, maar ook een mooie mogelijkheid om je cv uit te breiden. 

Houd het leefbaar

Durf jij de uitdaging aan? Alle beetjes helpen! En vergeet niet, zoals Van Rijswijk schrijft: 'Niemand die het je overigens kwalijk zou moeten nemen als je in een periode van Tragische Tentamenstress even met een fles bronwater, een wegwerpbeker vijfdubbele espresso en een zwaar onecologische chocolademuffin uit plastic zit te grienen terwijl je naar je favoriete vlogger kijkt op Youtube. Het moet wel een beetje leefbaar blijven natuurlijk...'

 

Daphne Damiaans
hits 6664

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.