Doe een stage - ook als het niet moét

TIPS & TRUCS

19 december 2017

Doe een stage - ook als het niet moét

Stagelopen. Het kan het hoogtepunt zijn van je studie, maar ook het grootste struikelblok. Advalvas sprak daarom met vier insiders – van student tot coördinator - en verzamelde de belangrijkste tips om van je stage een succes te maken. Dat het niet zo eenvoudig is als een mailtje sturen en volgende week beginnen, kunnen we alvast verklappen. 

Weet waarvoor je het doet | Informeer je zo vroeg mogelijk | Zorg al voor je stage voor relevante ervaring | Kies je stage zorgvuldig | Neem het solliciteren bloedserieus | Bereid je voor op studievertraging | Wees eerlijk en heb zelfvertrouwen | Achtergrond: stagediscriminatie

Tip 1: Weet waarvoor je het doet

“Ik had constant het gevoel: wat kan ik nu? Wat doe ik beter dan een ander? Hoe onderscheid ik me?” legt Liselotte Kievit-Bonnema (student rechtsgeleerdheid en criminologie) uit. Daarom wilde ze stagelopen. Inmiddels deed ze niet één, niet twee, maar drie vrijwillige stages. En haar vierde begint in januari. “Ik kan het alleen maar aanraden, je ontwikkelt je zo snel. Vraag ook zeker om een aanbevelingsbrief na je stage, want daar kijken toekomstige werkgevers veel meer naar dan naar cijfers,” adviseert ze.

Lisah Schut (oud-student klinische ontwikkelingspsychologie): “Tijdens mijn stage heb ik meer geleerd dan tijdens mijn hele opleiding. En alle beetjes ervaring helpen als je een baan zoekt.” Voor Lisah pakte haar stage heel gunstig uit: ze kreeg een baan aangeboden en is nu in vaste dienst bij de Genderpoli van het VUmc.

Maar ook als je niet zo succesvol bent is het de moeite waard, stelt stagecoördinator Maike Gappa (klinische ontwikkelingspsychologie): “Je krijgt routine, je zelfvertrouwen groeit. Je begint een professional te worden.”

Tip 2: Informeer je zo vroeg mogelijk

“Dat betekent al tijdens je bachelor, vroeg in het derde jaar”, benadrukt stagecoördinator Gappa. “Ga dan al met de stagecoördinator van jouw beoogde master in gesprek. Er is heel veel informatie, maar je moet er zelf achteraan gaan”. Ze suggereert om ook met medestudenten te praten en te peilen hoe de situatie is, hoe moeilijk het is om aan een stage te komen.

Mireille Schouten, studieloopbaanadviseur bij het Career Office van de rechtenfaculteit: “Studenten kunnen bij ons altijd een individueel gesprek aanvragen, maar ik raad ook zeker aan om met de docent van je favoriete vak te gaan praten. Die staan er vaak heel erg voor open om tips te geven.”

Bekijk welke stage-informatie er beschikbaar is binnen jouw faculteit. Zo hebben wiskunde en informatica een gezamenlijke website met onder meer stageverslagen en bedrijfscontacten en heeft godsgeleerdheid hiervoor een studieadviseur.

Tip 3: Zorg al voor je stage voor relevante (werk)ervaring

Dit klinkt misschien wat krom, maar zonder enige werkervaring gaan sommige stageverleners niet eens met je in gesprek. “Schrijnend” noemt Maike Gappa het. Ze adviseert haar studenten dan ook om niet bij Albert Heijn te gaan vakkenvullen, maar te kijken wat relevant is voor hun studie: “Vragenlijsten afnemen voor onderzoeksprojecten, een kind met autisme begeleiden, dat soort dingen.” Ook vrijwilligerswerk is een optie.

Niet binnen elke vakgebied is werkervaring zo dringend, maar het kan je alleen maar helpen. Mireille Schouten: “Er wordt altijd naar gekeken, dus het valt zeker aan te raden om ervaring op te doen. Het liefst juridisch, maar kan bijvoorbeeld ook bestuurservaring zijn.”

En binnen elke studie geldt: hoe meer je opvalt, hoe makkelijker je een stage en uiteindelijk een baan vindt. 

Tip 4: Kies je stage zorgvuldig

De belangrijkste eisen aan een stage zijn duidelijk: de werkzaamheden moeten direct te maken hebben met je studie, het moet een veilige leeromgeving zijn en je moet begeleid worden door iemand die hoog genoeg opgeleid is én voldoende werkervaring heeft. De stagecoördinator kan dit ook voor je toetsen en doet dit in elk geval als er studiepunten mee te behalen zijn.

Toch kan het soms misgaan, merkt Maike Gappa: “Bij toeval loopt er nu een student stage bij een instelling waarover we grote twijfels hebben. Het voelt gewoon niet goed. Het is mijn taak om dit bespreekbaar te maken.”

Vraag ook binnen je faculteit na wat geschikte bedrijven zijn. De School of Business and Economics en rechtsgeleerdheid werken sinds kort met een speciaal stageplatform, waarop je eenvoudig een geschikte stage vindt.

Liselotte heeft nog een aanvullende tip: stap uit je comfortzone en ga niet voor de meest voor de hand liggende keus. “Dit is je kans om alles te proberen, dus verbreed je perspectief. Aan het begin van mijn opleiding wilde ik me specialiseren in strafrecht, maar hoe kan je daar zeker van zijn zonder andere dingen geprobeerd te hebben? Staar je niet blind op een richting.”

Ze solliciteerde daarnaast ook op vacatures die haar van te hoog niveau leken – en werd toch aangenomen. “Maak niet alleen veilige keuzes, want juist door jezelf in het diepe te gooien ga je heel hard vooruit.”

Tip 5: Neem het solliciteren bloedserieus

 “Mijn eerste sollicitatie ging superslecht”, vertelt Liselotte. “Ik had van alles inhoudelijk voorbereid, maar kon niks over mezelf vertellen.” Lisah maakte mee dat ze met driehonderd andere studenten op één functie solliciteerde. Ze verstuurde tien brieven tevergeefs en besloot het toen anders aan te pakken: “Ik heb mijn cv wat opgeleukt, gezorgd dat hij eruit sprong. Mijn brief heb ik persoonlijker gemaakt door meer info over het bedrijf op te zoeken.” En met succes.

Het Career Office van rechtsgeleerdheid raadt studenten altijd aan om vooraf te bellen met de stageverlener, zodat je meer weet en bovenaan de stapel komt te liggen.

Ook Maike Gappa kan alleen maar aanraden om het solliciteren “bloedserieus” te nemen: “Er is een overschot aan studenten binnen bepaalde studies en het kan een heel zuur en lang traject worden. Sommigen sturen twaalf brieven en worden niet eens uitgenodigd. Laatst nog had ik een student in tranen bij me op het spreekuur. Ik bekeek haar cv en ze bleek zich niet eens aan de standaardregels te hebben gehouden. Dan snap ik eerlijk gezegd wel dat je niet wordt uitgenodigd.”

De faculteiten helpen op verschillende manieren. Zo heeft rechtsgeleerdheid een voorbeeld-motivatiebrief en voorbeeld-cv op haar portal staan en organiseert klinische ontwikkelingspsychologie elk jaar een bijeenkomst waarin onder meer wordt uitgelegd waar je cv en sollicitatiebrief aan moeten voldoen.

Tip 6: Bereid je voor op studievertraging

Een gevreesd woord is het, maar helaas in veel gevallen onvermijdbaar: studievertraging. Stageverleners bepalen vaak hoe lang een stage moet duren en dat past lang niet altijd in je studieschema. Gappa: “Je moet vaak de ideale omstandigheden hebben om geen studievertraging op te lopen. Naast hun stage willen veel studenten ook nog werken én een goed scriptie-idee opzetten. Dan moet het wel heel smooth gaan en je niet ook nog daarnaast vakken willen halen. “

Een stage legt al heel veel druk op de studenten, stelt Gappa, dus dat kost veel energie. Lisah zag medestudenten een stage combineren met vakken en een scriptie. “Die liepen echt op hun tandvlees, dat is gewoon te veel.” Om die reden heeft ze zelf haar scriptie geparkeerd.

Ook Liselotte besefte dat niet alles tegelijk kon: “Ik heb mijn scriptie voorlopig laten varen. Volgens mij willen veel studenten zo snel mogelijk hun vakken halen en daarna wel zien wat ze doen. Maar werkervaring is goud waard, ook als het je studie vertraagt. Daar heb ik die lening wel voor over.”

Tip 7: Wees eerlijk en heb zelfvertrouwen

Liselotte: “Ontspan. Je mag fouten maken, je hoeft niet alles te kunnen. Dat moest ik ook af en toe tegen mezelf zeggen. Op je stage weten ze dat je er bent om te leren”. Ze raadt aan om zoveel mogelijk feedback te vragen en ook open te staan voor kritiek. En durf ook voor jezelf op te komen, want er kunnen momenten in je stage zijn dat je minder tevreden bent.

Mireille Schouten: “Ga altijd bij jezelf na wat je eruit haalt. Als je alleen maar mag kopiëren, moet je natuurlijk stoppen. Maar maak wel eerst bekend dat je meer wilt doen, ga er over in gesprek.”

Hoe belangrijk dat is, merkte ook Liselotte tijdens een van haar stages: “Ik deed werkzaamheden die totaal niet leerzaam waren, maar ik was er te impliciet over. Uiteindelijk ben ik toch het gesprek aangegaan met mijn leidinggevende en haar reactie viel ontzettend mee. Daarvan heb ik wel geleerd dat ik veel directer moet zijn.”

Lisah tipt hetzelfde: “Wees eerlijk en open, kaart het ook aan als het niet goed gaat.” Mocht je desondanks vastlopen, zoek dan hulp bij je coördinator.

Achtergrond: stagediscriminatie

Maar liefst twintig procent van de studenten heeft last van discriminatie tijdens de stage, bleek onlangs uit onderzoek van de Nationale Stagemonitor. Een flink percentage, helemaal aangezien dit bijna 75 procent meer is dan vorig jaar. Het zijn vooral vrouwelijke, homoseksuele en allochtone stagiairs die zich gediscrimineerd voelen. Een verklaring voor deze grote stijging hebben de onderzoekers niet.

Studieloopbaanbegeleider Mireille Schouten reageert: “Bedrijven zeggen op zoek te zijn naar studenten met een andere culturele achtergrond, omdat hun cliënten ook multicultureel zijn. Of ze dit alleen willen uitdragen of ook echt actie ondernemen, is natuurlijk altijd de vraag.” Ze spreekt regelmatig studenten die worstelen met hun afkomst bij het zoeken van een stage: “Ze maken zich meer zorgen. Moeten ze hun naam wel vermelden, is het erg om met een hoofddoek op de foto te staan? Wij proberen dan mee te denken."

Niet binnen elk vakgebied speelt discriminatie, denkt stagecoördinator Maike Gappa: “Ikzelf heb nog geen signalen van discriminatie ontvangen. Misschien heeft het er mee te maken dat bij onze studie (klinische ontwikkelingspsychologie, red.) sowieso het merendeel vrouw is. Ook wat discriminatie van allochtonen betreft ben ik optimistisch; veel stagegevers zijn in ons werkveld juist blij met een student met een andere culturele achtergrond.” 

Daphne Damiaans
hits 5045

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.