Popup-Niks-missen-2.png

tips & trucs

De hospitatie-survivalgids

Het vinden van een kamer is al een hele toer op zich. En als je beet hebt, moet je zorgen dat je wordt uitgenodigd en de kamer daadwerkelijk krijgt. Tips van een insider.

Rake mail | Verbinding | Eerste indruk | Blijf jezelf | Spannend | Concurrentie | Loslaten | Vleeskeuring | Doorzetten

Sta je twee keer per dag een uur in de spitstrein? Dan is het misschien tijd om uit huis te gaan. Voor VU-studenten is Uilenstede ideaal. Maar dan moet je eerst hospiteren. Hoe doe je dat? Uilenstede-bewoner en student-reporter Roos van Leerdam geeft tips.  

Let op je woorden

Advertenties voor kamers op Uilenstede vind je op de Facebookgroepen ‘Uilenstede’ en ‘Kamers aangeboden op Uilenstede’. Om uitgenodigd te worden op een hospiteeravond, moet je een mail sturen. Deze e-mail is essentieel, want vaak wordt er een voorselectie gedaan op basis van de mailtjes. Het is cruciaal om een gebalanceerd bericht te maken. Dat houdt in dat je geen autobiografie schrijft, maar er moet wel meer in staan dan: 'Hoi ik ben Tom.'

Zoek overeenkomsten

Ook is het handig om je e-mail uniek te maken door een element uit de advertentie toe te voegen aan je bericht. Voorbeeld: als je in de advertentie leest dat je kan gymmen en bulken met Dave en Aron, en je denkt: verrek, ik ben ook gek op eten, dan kun je aan je mail toevoegen dat, als je de kamer krijgt, je niet meegaat naar de sportschool, maar wel wilt bulken met Dave en Aron.

Geen pindakaas

Zorg ervoor dat je niet slonzig en stinkend de eenheid binnenkomt. Doe even wat deo op en check of de pindakaas van je gezicht af is. Hoewel je natuurlijk mooi bent van binnen, wordt er toch gelet op je uiterlijk. Laat in ieder geval een goede eerste indruk achter. Wanneer je je bij binnenkomst aan iedereen voorstelt, probeer dan te onthouden wie de huisgenoten en wie de hospitanten zijn. Probeer elke huisgenoot even gesproken te hebben aan het eind van de avond, dan word je beter onthouden.

Lees het verhaal ook in Ad Valvas magazine (artikel gaat verder onder de foto).

hospiteren in Ad Valvas magazine

Laat je acteertalent thuis

Het doel van een hospiteeravond is dat de huisgenoten een goed beeld van jou krijgen. Ze zoeken een nieuwe huisgenoot die goed bij hen past. Het is dus belangrijk om jezelf te zijn en een juist beeld van jezelf te geven. Een toneelstukje opvoeren van een studentikoze feestganger heeft weinig zin als je dat niet bent. Misschien is die eenheid wel opzoek naar een bankhanger om mee te Netflixen. 

Fuifje bouwen

Een hospiteeravond is net een feestje waarbij je niemand kent. Spannend natuurlijk, maar probeer het toch naar je zin te hebben, daar krijg je een goede uitstraling van. Wees geïnteresseerd in je potentiële nieuwe huisgenoten en houd het gesprek gaande. Zet jezelf positief neer. Als je nu al klaagt over de fruitvliegfokkerij in de keuken, zal je niet snel gekozen worden.

Ontspan

Wees ook vriendelijk naar je medehospitanten. Als je hen als concurrentie ziet, maak je het alleen maar spannender voor jezelf en het is niet prettig voor de andere mensen op de hospitatie. Het is natuurlijk logisch dat je een beetje zenuwachtig bent, maar laat je niet te veel beheersen door je angst.  

Onderga het

Op wat voor soort hospitatie je terechtkomt weet je niet van tevoren. De ‘Standaard Hospitatie’ wordt gehouden in de woonkamer van de eenheid. Denk: typisch Nederlandse kringverjaardag met meer bier en minder leverworst. Meestal is er aan het begin een voorstelrondje en stellen de huisgenoten zo nu en dan een algemene vraag. De ‘Speeddate Hospitatie’ wordt vaak gehouden in meerdere slaapkamers en de woonkamer. Je wordt verdeeld in groepjes en gaat de kamers af om alle huisgenoten te ontmoeten. Zo is het minder massaal en krijgt iedereen elkaar te spreken. Soms zijn hospiteeravonden wat kleiner en zijn er maar een paar hospitanten. Bij zo’n ‘Mini-hospitatie’ klets je een uurtje om te kijken of het klikt tussen beide partijen.

Blijf kalm

Zoals elke eenheid verschillend is, zo is er ook diversiteit in het hospiteren. Huisgenoten hebben zo hun voorkeuren in het vleeskeuren. Deze variaties kunnen lopen van tuttig theekransje tot corpsbalfeesten. Er kunnen verschillende rondes zijn waar je doorheen moet komen, je wordt wel of niet gevraagd om je te identificeren met een fruitsoort en soms zit je gewoon een uurtje te kletsen. Laat je niet te veel opjagen en doe geen dingen die je niet wilt doen. Als je jezelf blijft komt alles goed.

Doorzetten of iets anders zoeken

Vat het niet te persoonlijk op als je het niet bent geworden. Hospiteren is net gokken; als er vijftien hospitanten zijn, is je kans op een kamer 1 op de 15. Probeer het gewoon nog eens, op een gegeven moment zal het je mee zitten en word je gekozen. Lukt het na een heleboel hospitaties niet om een kamer te krijgen? En voel je je telkens naar na een hospiteeravond? Misschien is Uilenstede dan toch niet helemaal jouw ding. Dat is niet erg. Er zijn andere mogelijkheden om een kamer te vinden in Amsterdam, of kijk eens naar woningen op plekken met een snelle verbinding naar Amsterdam zoals Hoofddorp, Haarlem, Diemen of Zaandam.

Roos van Leerdam, student-reporter

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.