Opinie

20 oktober 2014

Zet docenten niet achter een glazen wand

Flexwerken is tot daaraantoe. Maar als je docenten wegstopt achter een glazen wand, worden ze ontoegankelijk voor studenten, vindt studentenraadslid Joeri Donker.

Je hebt geen probleem met het fenomeen flexwerken?

“Ik begrijp dat het een manier is om beter gebruik te maken van de beschikbare ruimte op de VU-campus, maar ik zeg nee tegen het verdwijnen van docenten achter een deur. Daarmee worden ze ontoegankelijk voor studenten en dat is een bezuiniging op de onderwijskwaliteit.”

Hoezo?

“Stel, je hebt net een college gehad. Nadat je de stof hebt laten bezinken, zit je met een vraag. Dan is het prettig om nog even bij de docent te kunnen binnenlopen om hem die vraag te stellen.”

Als die docent veel studenten heeft, wordt hij dus na een pittig college constant onderbroken tijdens zijn werk. Dat kun je hem toch niet aandoen?

“Het lijkt me prettig om als docent gedurende de dag contact te hebben met je studenten. Dat je niet alleen maar aan je onderzoek zit te werken. Het hoort ook bij je passie voor het doceren.”

Je kunt hem toch mailen om een afspraak te maken? Docenten hebben toch spreekuren?

“Die drempel is te hoog. Je moet er ook niet aan denken dat je tijdens een spreekuur met z’n tienen in de rij moet gaan staan. En als het spreekuur voorbij is, er twee studenten worden weggestuurd wier vragen niet meer konden worden beantwoord vanwege de tijd.”

De studentenraad heeft erover gesproken met de rector.

“Ja, die had het onder andere over de kosten, die flexwerken noodzakelijk maken.”

Een legitiem argument, toch?

“Ja maar als je zegt dat je wilt investeren in de kwaliteit van het onderwijs, moet je niet de docenten ontoegankelijk maken voor de studenten. Zelf studeer ik aan de faculteit Exacte Wetenschappen, daar nodigen de docenten zelf hun studenten uit om langs te lopen als iets onduidelijk is. Eén docent heeft daar specifieke tijden voor gereserveerd. Die wordt daarbuiten niet lastiggevallen. Docenten hoeven dus helemaal niet achter een wand.”

Jullie zitten best in een luxepositie bij Exacte Wetenschappen, hè? Je kunt zo bij je docent langs, de studieverenigingen hebben nog hun eigen vaste, sociale ruimtes…

“Ja, en bij Aard- en Levenswetenschappen is dat ook zo. De beleidsmakers zouden niet zomaar hun plan voor flexwerken van bovenaf moeten opleggen, maar eerst met studenten en medewerkers moeten praten. Zodat er een situatie ontstaat die voor iedereen bevredigend is.”

Peter Breedveld