Opinie

23 september 2014

VU mist de boot

De VU doet dit jaar alweer niet mee met het Weekend van de Wetenschap. Dat is niet alleen een gemiste kans; het maakt de VU ook tot het sukkeltje van de klas, vindt redacteur Marieke Kolkman.

Op 4 en 5 oktober zetten bijna alle universiteiten hun deuren open tijdens het Weekend van de Wetenschap, als we de persberichten die wij op de Advalvas-redactie binnenkrijgen, mogen geloven. Maar op de VU blijft het donker en stil. Zo blijft de maatschappij een ver-van-ons-bedshow.

Tilburg viert de wetenschap op 4 oktober met een bomvol avondfestival, in Groningen doen bezoekers proefjes met huis-tuin-en-keukenmateriaal en in Amsterdam kunnen ze onder andere een kijkje nemen in het psychologielab van de UvA. Zo is er dat weekend nog veel meer te doen op de Nederlandse universiteiten in het hele land.

Maar niet op de VU. De VU heeft zelfs geen sprekers in het aparte universiteitenprogramma ‘U-Meet’ van de VSNU. En dat is jammer. Want zo laat de VU de kans lopen om op een gemakkelijke manier de aandacht te vestigen op het onderzoek dat binnen haar muren gedaan wordt.

Alleen maar wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is een festival dat sinds drie jaar flink aan de weg timmert. Het enige doel van de organisatie is om een weekend lang zoveel mogelijk activiteiten aan te bieden die iets met wetenschap te maken hebben. Alle universiteiten, onderzoekscentra, laboratoria, wetenschapsmusea, sterrenwachten, etcetera kunnen hun eigen evenementen organiseren en aanmelden bij het Weekend van de Wetenschap.

Voordelen zijn er volop: 1) Eén overkoepelende website voor alle activiteiten, dus een lage drempel voor geïnteresseerden. 2) Elk jaar een weekend lang geconcentreerde aandacht voor wetenschap in Nederland. 3) En vooral: een spotlight waar je het onderzoek waarmee je je wilt manifesteren met weinig moeite in kan plaatsen. Door al jaren niet mee te doen met het Weekend van de Wetenschap laat de VU kansen lopen om de buitenwereld te tonen wat ze doet.

Natuurlijk, het kost tijd, geld en menskracht om publieksevenementen op te zetten. Wetenschappers hebben het doorgaans al zo druk en er is pas geleden bezuinigd op secretaresses en communicatiemedewerkers. Maar bezuinigen betekent ook keuzes maken. En de keuze voor het breed profileren van wetenschappelijk onderzoek aan de VU is jaren geleden al gemaakt. Het staat vermeld in het lopende instellingsplan en de uitwerkingen daarvan, en ook het plan dat in de maak is, stelt dat de VU actief de dialoog met de maatschappij opzoekt over het onderzoek.

Sukkeltje van de klas

Maar het is niet alleen zonde dat de VU zo’n kans laat lopen, het maakt ons ook tot het sukkeltje van de klas. De VU blijft hopeloos achter bij een trend. Wetenschap is al jaren in, en wetenschappers staan steeds vaker op het podium. Kijk naar alle andere publieksinitiatieven met een wetenschappelijke insteek: de Universiteit van Nederland, Lowlands University, Gala van de Amsterdamse Wetenschap, Nacht van Kunst en Kennis, Discovery Festival, KennisCafé en ga zo maar door.

Mensen kijken en luisteren graag naar wetenschappers die gepassioneerd zijn over wat ze doen en die tegelijk wat vertellen over hoe wonderlijk de wereld en wij zelf in elkaar zitten. Twee vliegen in één klap. Juist door jezelf te laten zien in grote, landelijke initiatieven als het Weekend van de Wetenschap, bereik je ‘gewone mensen’ en zet je de universiteit op de kaart.

In de Universiteit van Nederland hebben gelukkig al een aantal VU-hoogleraren hun praatje gedaan of doen dat binnenkort, dus helemaal achterlijk is de VU niet. Maar volgend jaar moeten we wel echt meedoen met het Weekend van de Wetenschap. Want iedereen weet hoe het gaat met trends, voor je het weet zijn ze voorbij.

Marieke Kolkman, online redacteur Advalvas

{ Lees de 1  reacties }

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.