Opinie

23 augustus 2013

Supermarkt op campus moet niet met pizza's stunten

De nieuwe SPAR-supermarkt op de campus stunt met bier, pizza en Coca-Cola. Voedingsdeskundige Ellis Vyth vindt dat niet slim.

De Spar University die deze week opengaat, heeft een flyer verspreid met openingsdeals: pizza en een sixpack bier voor 5 euro. Wat vind je daarvan?

“Ik was vooral verbaasd. In hetzelfde gebouw werken zo’n tachtig gezondheidswetenschappers. We doen veel onderzoek naar jongeren en overgewicht. Dat is een groeiend probleem. Ik onderzoek onder meer hoe je het eetgedrag van middelbare scholieren kunt beïnvloeden. Zelf vinden ze dat ze gezond eten, maar in werkelijkheid kopen ze snoep en vette snacks  in schoolkantines of supermarkten dichtbij hun school. Als jongeren na de middelbare school gaan studeren, verandert vaak hun hele eetpatroon omdat ze op kamers gaan. Dat is dus een belangrijk moment om op te letten.”

Maar met een zak worteltjes trek je geen studenten. Die willen toch pizza en bier?

“Dat is inderdaad wat de Spar University waarschijnlijk zal zeggen. En deels hebben ze natuurlijk gelijk. Maar tegelijk hebben supermarkten veel ervaring met hoe ze hun producten aantrekkelijk kunnen maken met marketingtechnieken. Die kennis kun je ook gebruiken om gezond eten te promoten. Waarom geen aanbieding van een zak mandarijntjes en een flesje water voor een euro?”

Jij hebt onderzoek gedaan op scholen. Gaan jongeren inderdaad gezonder eten als er in de omgeving van de school geen vette hap te krijgen is?

“Ja, dat speelt een belangrijke rol. Als er in de kantine alleen gezonde producten te krijgen zijn, maar er staat wel een supermarkt naast de school die goedkope saucijzenbroodjes aanbiedt, dan gaan jongeren daar naartoe.”

Dan is de supermarkt blij, toch?

“Supermarkten zijn over het algemeen juist heel coöperatief. We proberen overgewicht aan te pakken met allerlei organisaties: gemeenten, sportclubs, scholen, supermarkten. En supermarkten zijn geïnteresseerd om mee te denken over het aantrekkelijker maken van gezonde producten.”

Zou je een aanbiedingenpakket willen samenstellen met de Spar University?

“Heel graag. Ik ben van plan om met ze in gesprek te gaan. Misschien kunnen we er dan zelfs een onderzoek aan koppelen: wie koopt gezonde en ongezonde producten in de Spar University en wat is daarvoor de reden. Prijs? Gemak? Dat lijkt me interessant om te onderzoeken.”

Vind je dat de VU een verantwoordelijkheid heeft voor het eetgedrag van studenten en medewerkers?

“Ik  vind dat de VU een voorbeeldfunctie heeft. Dat hoort bij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een gezond voedingsaanbod in de kantine en de supermarkt op de campus horen hierbij.”

Welmoed Visser