Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

18 september 2018

Stop de terreur in Afghanistan

'Als gevluchte Afghaan ben ik diep geschokt over de aanslag op een opleidingscentrum in Kabul. Met meer liefde voor de mensheid kunnen we een eind maken aan deze ellende', stelt Seyed Hosseini.

Probeer het je eens voor te stellen: de Vrije Universiteit is doelwit geworden van een zelfmoordaanslag, waarbij 48 studenten omkomen en 67 ernstig gewond raken. Het doelwit? Rooms-katholieke studenten omdat zij geen ‘echte’ christenen zijn. Deze situatie is natuurlijk ondenkbaar! Maar vervang de VU eens door een opleidingscentrum in Kabul en de rooms-katholieken door sjiitische moslims en je hebt de gruwelijke werkelijkheid. Als moderne Afghaans-Nederlanse geneeskundestudent, broer en zoon wil ik reageren op de crisis in Afghanistan.

“Het dak is eraf geblazen, lijken van jonge Afghaanse mannen en vrouwen liggen tussen het puin. De gewonden worden afgevoerd met auto’s en scooters, aangezien de ambulances in Kabul niet beschikbaar zijn.” Op 15 augustus hoorde ik op de radio deze schokkende feiten van een nieuwslezer met monotone stem. Ik voelde een fysieke schok. Gevoelens van onmacht, verdriet, schuld en verantwoordelijkheid gingen door me heen. Hoe kan ik hier leven als moderne prins wanneer mensen zoals ik worden mishandeld en vermoord?

De Taliban is machtiger dan ooit, de internationale wereldmachten zijn niet opgewassen tegen de strategieën van de Taliban-strijders. De dood van enkelen is een tragedie, de dood van velen wordt al gauw een statistiek. Daarom wil ik hier wat statistieken met u delen: het conflict met de Taliban duurt al 16 jaar, de kosten zijn opgelopen tot ruim 753 miljard dollar. Van alle uitgezonden en Afghaanse soldaten zijn ruim 35.000 omgekomen in het gevecht tegen de Taliban. Er zijn honderdduizenden civiele slachtoffers. Ruim 1,2 miljoen Afghanen zijn verjaagd uit hun huizen, ze leven in vluchtelingenkampen, onder andere van Unicef.

Zevenentachtig procent van de vrouwen in Afghanistan wordt fysiek, seksueel of emotioneel mishandeld. Ze worden gevangen genomen, verkracht, publiekelijk gestenigd en verbrand omdat ze zijn verkracht. Denk bijvoorbeeld aan Farkhunda Malikzada.

Deze cijfers zijn heel moeilijk te bevatten en te verteren voor mij, juist omdat ik vind dat Afghanistan een land is waar de mensheid heel goed zou kunnen bloeien.

Het besef wat ik ben ontvlucht en wat het leven waard is, ondanks alle tegenslagen van mijn vluchtelingenverleden, is heel intens. Ik hoop diep in mijn hart dat veel meer studenten in Nederland deze golf van emoties mogen voelen. Het zijn uiteindelijk niet de kogels, bommen en het fysieke geweld die gaan winnen, maar de vreedzame gedachten, die als we ze massaal doorleven, ook tot daadwerkelijke vrede kunnen leiden.

Velen bidden enkel voor de toekomst. Maar iedereen kan de wereld helpen veranderen. Die potentie zit in ons allemaal. Of je nu een arts in spe bent, of anders geaard of het 'verkeerde geloof' hebt, ook jij kunt de wereld verbeteren. Het begint met de liefde voor je naasten en die breidt zich wereldwijd uit. Daarvan ben ik overtuigd.

De auteur is geneeskundestudent VUmc.

SEYED HOSSEINI

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.