Opinie

01 maart 2019

Opheffen Nederlands is een gevaarlijk precedent

De democratie op de VU wordt bedreigd door het stopzetten van de bachelor literatuur & samenleving: Nederlands. We moeten zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren, vindt student geesteswetenschappen Daan Jansen.

De democratie op de VU wordt bedreigd door het stopzetten van de bachelor literatuur & samenleving: Nederlands. We moeten zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren, vindt vierdejaars bachelor geschiedenis Daan Jansen.

Eind vorige week kondigde het college van bestuur aan dat de bacheloropleiding literatuur & samenleving Nederlands vanaf volgend studiejaar geen nieuwe studenten meer zal aannemen. Zoals veel andere geesteswetenschappers ben ik verontwaardigd. Vorig jaar zat ik in de facultaire studentenraad van Geesteswetenschappen. Daar hield ik mij onder meer bezig met de internationalisering die de faculteit in haar grip heeft. De meeste bachelors op de faculteit zijn al jarenlang niet ‘rendabel’. Te weinig studenten komen op de VU af om geschiedenis of filosofie te studeren.

Omdat de VU zo in elkaar zit dat het meeste geld gaat naar de faculteiten met de meeste studenten, niet naar de faculteiten met de hoogste nood, kunnen de geesteswetenschappen alleen geld krijgen door meer studenten aan te trekken. Maar ja, universiteiten als Leiden en de UvA blijven op het gebied van geesteswetenschappen populairder dan de VU, dus wat doe je dan? Internationaliseren!

Als je de studenten niet in Nederland kunt vinden, zoek je ze in het buitenland. Er zijn trouwens genoeg Nederlanders die toch liever een opleiding in het Engels volgen. Jarenlang is de faculteit bezig geweest met het langzaam internationaliseren van haar bachelors. Dat gaat zo: de bestaande bachelors krijgen een nieuwe track, die in het Engels wordt aangeboden. Voor literatuur & samenleving is dit een studie Engelse literatuur, voor filosofie is het philosophy.

Gedurende dit proces werd de studentenraad beloofd – ik zou haast zeggen gegarandeerd – dat de faculteit nooit zou toestaan dat al het werk en moeite die gestopt werden in het internationaliseren van studies ten koste zou gaan van het Nederlandstalig aanbod. Nou, niet dus. De studie Nederlands is zonder meer door het college van bestuur afgeschaft.

Hoe kon de Nederlandstalige track zomaar verdwijnen? Op opleidings-, facultair en universitair niveau zou medezeggenschap het afschaffen van een studie zeker blokkeren. Maar daar zit het probleem. Juist door het behouden van de bachelor literatuur & samenleving maar het afschaffen van de track Nederlands kan dit gebeuren. Het internationaliseren van studies via een track is gemakkelijk, maar het brengt dit soort risico’s met zich mee. Er is geen controle meer van de medezeggenschap over deze tracks. Studenten en staf hebben geen inspraak meer.

Goed, dit is nu maar één keer gebeurd, bij een studie die niet populair was onder studenten, ondanks extreem maatschappelijk belang door bijvoorbeeld het gebrek aan middelbareschooldocenten. Maar wie zegt dat dit niet nog eens gaat gebeuren als de interesse in een Nederlandstalige track tegenvalt? Zodra er een paar jaar te weinig studenten op een studie afkomen, kunnen de jakhalzen van het college van bestuur ieder moment besluiten de studie af te schaffen. Ik vrees dat Nederlands niet meer te redden is. Andere studies misschien wel. Dit is een gevaarlijk precedent voor de democratie op de VU. We moeten zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren.

Daan Jansen

{ Lees de 1  reacties }

Door Frank van Harmelen op 01 maart 2019

"de jakhalzen van het college van bestuur"....
Gelukkig worden op de VU discussies meestal gevoerd met meer respect voor elkaar. Je zou je moeten schamen voor dit taalgebruik.