Opinie

30 oktober 2012

Ook herkansen met een vier min

Het college van bestuur wil dat studenten alleen een tentamen herkansen als ze de eerste keer minimaal een vier hebben gehaald. Herkansen moet altijd mogen, vindt daarentegen  Sybren van Dokkum, lid van de universitaire studentenraad.

Waarom moet je ook kunnen herkansen als je minder dan een vier haalt? “De gevolgen van zo’n regeling zijn groot. Je moet dan het betreffende vak het volgende jaar overdoen. Dat leidt tot onnodige studievertraging. ”

Maar als je je huiswerk een beetje maakt, is een vier halen toch niet zo moeilijk?  “Een vier is een willekeurige grens. Waarom geen 3,5 of 4,5? Iedereen kan wel eens een slechte dag hebben of net dat ene hoofdstuk niet goed hebben bestudeerd waar toevallig twee vragen over gingen. Deze regeling betekent ook dat je niet mag herkansen als je de eerste gelegenheid hebt gemist. Dus ben je ziek, of kan je om andere redenen niet komen, dan heb je een groot probleem.”

Nu komen heel wat mensen naar een tentamen zonder iets voorbereid te hebben. Die halen dan een nul of zo. “Is dat erg? Studenten moeten wel een bepaalde vrijheid houden om op hun eigen manier te kunnen studeren. Ik denk dat momenteel het gegeven onderwijs, de verwachtingen van studenten en de manier van toetsen niet altijd goed op elkaar aansluiten. Daar moet je wat aan doen. Dat is de inzet van goed toetsbeleid. Maar het bestuur wil studenten vooral dwingen in drie jaar hun bachelor te halen via het zogeheten jaarklassysteem zoals je dat had op de middelbare school. Dat is de achterliggende gedachte.”

Jij bent voor vrijheid blijheid? “Dat zeg ik niet. Bij mijn opleiding rechten kan je nu ieder tentamen een keer herkansen. Ook als je de eerste gelegenheid hebt gemist. En als je aan het einde van je bachelor nog één vak moet afronden, kan je mondeling een extra tentamen doen. Dat vind ik een billijke regeling.”

Zo moet het overal? “Niet van bovenaf gedwongen opgelegd. Dat is ook het belangrijkste conflictpunt met het bestuur. Die wil een toetsreglement van boven af aan alle opleidingen dwingend opleggen via een uniforme onderwijs- en examenregeling. Ik vind dat opleidingen zelf het beste kunnen uitmaken wat een goede regeling is. Misschien moet je voor een vak als statistiek bij sociale wetenschappen wel een extra herkansing inlassen bijvoorbeeld.”

Dus geen centraal geregeld toetsbeleid? “Voor sommige dingen, zoals de manier en termijn van inschrijven voor een tentamen, is het handig als het uniform is geregeld. Dat voorkomt misverstanden en vergroot de efficiëntie.  Op zich hebben we ook niets tegen een voorbeeld-regeling die opleidingen kunnen gebruiken. Maar ze moeten er ook gemotiveerd van kunnen afwijken.”

HET TOETSBELEID

Het toetsbeleid maakt onderdeel uit van het handboek kwaliteitszorg onderwijs. Het bestuur wil nu de regels aanscherpen en verplicht opleggen aan faculteiten via een universitaire onderwijs- en examenregeling. Het vaststellen van zo’n regeling is nu de bevoegdheid van de diverse faculteiten. De ondernemingsraad en de universitaire studentenraad zijn naar de geschillencommissie medezeggenschap gestapt. Ze vinden dat er zonder hun instemming geen algemene toetsregeling kan komen.

Dirk de Hoog

{ Lees de 1  reacties }

Door Noortje op 13 juni 2014

Ik ben derde jaars student aan de Vrije Universiteit en ik ben juist heel blij dat je mag herkansen ook als je onder de vier hebt gehaald.
Want inderdaad, soms heb je je dag niet en het leidt inderdaad tot onnodige studieachterstand. Als die herkansing, ook als je een vier min hebt gehaald, aan studenten wordt gegund, zullen veel minder studenten een studieachterstand hebben. Ik hoop dus dat studenten aan de Vrije Universiteit mogen blijven herkansen ook onder de vier, want de gevolgen van zo'n regeling is inderdaad enorm.