Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

21 maart 2023 reacties 1

'Ook Afrika moet meebetalen aan schadevergoeding voor slavernij'

Subtitel

Niet alleen de grote Nederlandse concerns hebben geprofiteerd van de slavernij. Ook Afrikaanse machthebbers verdienden er royaal aan, vindt VU-docent Wybren Verstegen.

opinie bas slavernij

Wie profiteerden van de slavernij? Hoogleraar onderwijs en diversiteit Maurice Crul [column, Ad Valvas, februari 2023, red.] stoort zich eraan dat het woord ‘geprofiteerd’ slechts één keer werd genoemd in de slavernijspeech van premier Mark Rutte. Crul weet het antwoord wel: de profiteurs waren de grote bekende firma’s, zoals Douwe Egberts en ABN Amro. Het is de schuld van het kapitaal. Maar hij ziet een paar zaken over het hoofd.
Het eerste is dat aandeelhouders van de West-Indische Compagnie in alle lagen van de bevolking te vinden waren. En het waren vooral kleine beleggers, het ‘gewone volk’. Dit is al decennialang bekend. Dus ligt het voor de hand dat heel Nederland dat herstel gaat betalen.

Maar er was veel meer aan de hand. In de slavenhandel was namelijk sprake van zogeheten ketenaansprakelijkheid. Niet alleen de Europese handelaren en vervolgens de plantagehouders en hun aandeelhouders profiteerden van de slavernij, het waren allereerst de Afrikaanse war lords. De vele koninkrijken in Afrika, waarvan de grenzen niet afgebakend waren, voerden voortdurend oorlog met elkaar. Bij die onderlinge strijd maakten zij krijgsgevangenen: de tot slaaf gemaakten. Daar begon de ellende. Omdat grote aantallen opstandige krijgsgevangenen een politiek risico inhielden, was het zaak ze zo snel mogelijk geboeid en onder gewapende begeleiding naar de Afrikaanse westkust af te voeren, om ze vervolgens aan de Europeanen te verkopen. De vrijwel onbeperkte vraag naar arbeidskrachten voor de plantages in West-Indië, Brazilië en het zuiden van de VS én de goede prijs die voor de slaven betaald werd, joegen de perverse onderlinge oorlogen tot steeds grotere hoogten op.

Wat er in Afrika ontbrak en wat hier een rem op had kunnen zetten, was een gedeelde Afrikaanse identiteit. Die bestond wél in het Latijns-christelijke deel van Europa, waar slavernij om die reden vrijwel ontbrak.

De Afrikaanse machthebbers verdienden royaal aan de slavernij: niet alleen wapens om nóg meer slaven te maken, maar ook het geld om een hoge cultuur te ontwikkelen, die zich volgens sommige enthousiaste kunsthistorici kon meten met die van de oude Grieken en Egyptenaren. De terracotta sculpturen van de Yoruba, de bronzen en messing hoofden van de Ife en de Oba, evenals de zijden en katoenen weefsels van de Asante zijn bekende voorbeelden. De nieuwe rijkdom die de slavenhandel genereerde in Afrika werd ostentatief uitgedragen in uitbundig versierde meubels, kostbare gewaden en bronzen gebruiksvoorwerpen – en niet alleen door koningen. Dit is overigens allemaal eerstejaars handboekkennis voor de studenten geschiedenis hier aan de VU. Dus als het leed van de slavernij financieel gecompenseerd moet worden door de nazaten van de profiteurs, zou om te beginnen Afrika zelf daar een serieuze bijdrage aan mogen leveren.

Wybren Verstegen is docent geschiedenis aan de Vrije Universiteit.

ILLUSTRATIE:  BAS VAN DER SCHOT

{ Lees de 1  reacties}

Door de waarheid op 05 juni 2023
De focus ligt eenzijdig op de Transatlantische slavenhandel. Maar denk eens aan Barbary slave trade. 1.5 miljoen vnl christenen. Ook een hoop. (immers: ongelovigen). Ze zeilden er zelfs helemaal voor naar Ierland en Nederland! Slavernij bestaat al sinds de oudheid. Zeg maar vanaf het moment dat er verschil in bezit en niet bezit ontstond. Het lijkt wel ingebed in de menselijke aard. De zogenaamde (erfzonde, wat een afschuwelijk woord, en altijd onterecht, want zoiets bestaat niet) van 'de witte man' is dus een fabel. https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_medieval_Europe Vergeet niet dat mameluks en janisarren allemaal slaven waren. https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_slave_trade Het is weliswaar geen wedstrijd who is the baddest baddy? Maar ik hou van een compleet plaatje. Alle vormen van slavernij zijn verwerpelijk.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.