Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

10 februari 2015

Onderwijsrecht voor promovendi voelt als plicht

Promovendi krijgen vanaf 1 april ‘onderwijsrecht’. Promovendus Karin Lurvink van ProVU vindt dit nogal dwingend.

Onderwijsrecht voor promovendi, wat houdt dat in?

“Alle promovendi die vanaf 1 april een aanstelling krijgen, moeten tijdens hun promotieduur dertig studiepunten halen. Dat is vergelijkbaar met een studieduur van een half jaar. In principe is de bestaande situatie nu in het promotiereglement vastgelegd.”

Hoe kan een promovendus nu tegen extra onderwijs zijn?

“Dat is ProVU niet per se. Maar er is veel onduidelijkheid rond de regel. Zo zijn veel huidige promovendi bang dat ze alsnog, vlak voor hun promotie, die punten moeten halen. Dat is niet goed gecommuniceerd. Bovendien hebben niet alle faculteiten een uitgebreid onderwijsaanbod. Het zou vervelend zijn als iemand een cursus gaat doen, alleen maar om de punten te halen. Het wordt wel een recht genoemd, maar eigenlijk is het een plicht. Als je een punt tekortkomt, mag je niet promoveren. Dat vind ik te dwingend.”

Wat zijn de regels voor buitenpromovendi?

“Dat is nog niet bekend. Buitenpromovendi schrijven hun proefschrift vaak naast hun baan en besteden daar ongeveer een dag per week aan. Het lijkt me erg lastig voor hen om dan ook nog onderwijs te volgen. Maar het zou ook raar zijn als zij niet aan dezelfde eisen moeten voldoen als gewone promovendi. Dan doen zij andere vaardigheden op, dat zou voor een niveauverschil kunnen zorgen.”

Zijn jullie bang dat dit de eerste stap naar een bursalensysteem is?

“De rector zegt dat het niet zo is. Hij ziet het promotietraject trouwens meer als onderwijs omdat je er een graad mee verwerft. Wij houden niet van die terminologie. Promovendi zijn in dienst van de universiteit. Sowieso besteden we tien procent van onze tijd aan het geven van onderwijs, alleen al daarom zou je ons werknemers moeten noemen.

“Landelijk wordt er wel over gesproken te experimenteren met het bursalenstelsel. ProVU is daartegen. Dan moet je een baan ernaast nemen om te knnen leven. En als je ziek wordt of zwanger raakt, is dat allemaal je eigen verantwoordelijkheid.”

Kunnen promovendi wel zoveel tijd aan onderwijs besteden?

“Dat is zeker een puntje. Universiteiten bieden vaker een driejarig traject aan. Als je daarnaast ook nog lesgeeft, blijft er steeds minder tijd voor je onderzoek over.” 

Floor Bal

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.