Opinie

16 december 2019

Maak van kwetsbaarheid je kracht

Stel je voor dat het VU-beleidsplan uit zou gaan van kwetsbaarheid. En dat we ons gaan richten op de verbindende kracht tussen mensen. Dan veranderen ook de criteria voor topopleidingen, stelt Peter-Ben Smit.

Topopleidingen. Dit jaar heeft de VU er maar liefst zes, aldus de Keuzegids Universiteiten. Zulk goed nieuws past bij het einde van het jaar. Je blikt terug op successen en smeedt plannen voor hoe het nog beter kan.

We doen dit ook voor buitenlandse studenten. Een studie in Amsterdam biedt hen een kans om nog beter te worden. De VU heeft daarbij oog voor studenten uit kansarme landen. Zo begeleidde ik theologiestudente Mayara Agar de Araujo Silva uit Brazilië. Ze was hier in het kader van het Bridging Gaps-programma. Dit geeft studenten met groot potentieel om religieuze leiders met maatschappelijke impact te worden, een extra kans. Het is al 25 jaar een succesverhaal. Ook de VU Vereniging ondersteunt het. De verhalen van Bridging Gaps zetten je aan het denken. Zo ook het onderzoek van Mayara. Zij onderzocht de volgende passage uit het kerstverhaal. Voordat Jezus geboren wordt, is Maria, Jezus’ moeder, natuurlijk zwanger. In die periode gaat ze op bezoek bij een andere vrouw, Elizabeth, die ook zwanger is. Mayara vroeg zich af of deze tekst ook een bron van inspiratie kan zijn voor vrouwelijk empowerment. Ze gebruikte daar de term sororidad, zusterlijkheid voor. Natuurlijk, een verhaal over twee vrouwen als bron voor vrouwenpower. Maar hoe dan?

Mayara had voor haar studie gewerkt als fysiotherapeut. Zwangere vrouwen en jonge moeders behandelde ze regelmatig. Ze keek naar het kerstverhaal vanuit haar ervaring met vrouwen in Brazilië. Ze benadrukte dat vrouwen, toch al klein gehouden, tijdens een zwangerschap lichamelijk nog kwetsbaarder zijn dan anders. Deze gedachte wierp nieuw licht op het verhaal van Maria. Haar kwetsbaarheid werd namelijk zichtbaarder. Want hoe kwetsbaar is een Joods meisje van 15 jaar dat zwanger door de Judese heuvels naar een andere vrouw loopt, eveneens zwanger, en een paar maanden later ook weer terugloopt? In haar eentje, in die hitte. De zwangere Maria die zich misselijk voelde op pad naar Elizabeth en met rugklachten terug naar huis liep, was een nieuw beeld voor me. Het ging nog verder. Wanneer Maria en Elizabeth elkaar ontmoeten, gebeurt er iets bijzonders. Ze vinden kracht bij elkaar en voelen zich verbonden in hun kwetsbaarheid, en ze durven het aan om de wereld een spiegel voor te houden. Dit brengt Maria onder woorden in een lied. ‘Mijn hart juicht om God, mijn redder, hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares. Barmhartig is hij.'

Bemoedigd door de sororidad die ze ervaart met Elizabeth, durft Maria het aan de wereld met andere maatstaven te meten dan de hoop op bigger, better, faster. Het is geen wedstrijd meer. Maria spreekt vanuit een gedeelde kwetsbaarheid die verbindt en kracht geeft. En dat is een optie voor iedereen, vrouw of niet, zwanger of niet. Deze manier van kijken kan een flinke impact hebben. Het biedt ruimte voor andere vragen. Want hoe zou een beleidsplan eruitzien als je uitgaat van kwetsbaarheid, en je van daaruit een visioen durft te ontwikkelen? Wat is dan het criterium voor een topopleiding?

De auteur is hoogleraar contextuele Bijbelinterpretatie aan de VU.

Peter-Ben Smit /

{ Lees de 0  reacties }