Opinie

14 oktober 2019

Kwam een autist bij een verjaardag

De lofzang van Benzakour op het autisme van Greta Thunberg gaat voorbij aan een cruciaal element: autisme is een beperking. Aldus masterstudent Nathanael Korfker, die de last van die beperking (en de voordelen) zelf maar al te goed kent.

Blokjes kaas met vlaggetjes erin, plakjes leverworst op de andere helft van de schaal, stoelen in een grote kring waar je niet aan kan ontsnappen. De kringverjaardag is het fenomeen dat tegelijkertijd typisch Nederlands is, maar evengoed wordt gehaat door iedere Nederlander die je spreekt. De recente scheiding van je oom, de nieuwe aanwinst van je tante, het pasgeboren kind dat constant loopt te krijsen. Je gaat het er niet over hebben. Zoals Merol het in haar kerstnummer uitdrukt: ‘en nu gaan we het godverredomme gezellig hebben’. Iedereen voelt aan dat dit ongemakkelijk is en toch is er een groep bij wie dit ongemak nog sterker naar binnen komt: de autist. Mohammed Benzakour heeft een lofzang op de autist gemaakt naar aanleiding van het optreden van Greta Thunberg, maar die lofzang gaat voorbij aan een cruciaal element: autisme is een beperking.

Sinds een paar maanden ligt er bij mij officieel de diagnose autisme op de plank, maar ik en mijn omgeving wisten het eigenlijk al zeer vroeg. Als we naar het strand gingen, dan was ik star en moest eerst omschreven worden hoe fijn en mooi het strand wel niet is. Als ik een kringverjaardag binnenkom, dan loop ik nog steeds alle mensen voorbij en ga ik in de hoek van een kamer zitten terwijl ik niemand de hand heb geschud en de jarige niet eens heb gefeliciteerd. Sociaal ben ik niet zo bekwaam als de meeste mensen, maar als je mij niet op een kringverjaardag tegenkomt zou je absoluut niet zeggen dat ik autisme heb. Ik heb namelijk geleerd.

Mohammed Benzakour maakt de terechte observatie dat het autisme van Greta haar authentiek maakt. In de analyse die ik voor TPO schreef schuif ik haar autisme ook als onderdeel van haar allure naar voren. Echter, los van het feit dat de bejubeling van het autisme voorbij gaat aan de mate waarin het een beperking is, is zijn typering van autisten als maskerloze helden verkeerd. Zoals gezegd: ik heb geleerd. Mijn autisme is niet direct meer af te lezen aan de daden die ik doe. Hoewel de kringverjaardag voor mij dus nog steeds een gruwel is, ben ik een kei geworden in de netwerkborrels.

Geen leverworst maar bitterballen. Geen glaasje cola maar een biertje. Stuur mij met een takenlijstje in mijn hoofd naar een borrel met een aantal mensen die ik over een onderwerp moet spreken en ik behaal meer resultaat dan men haalt uit een gemiddelde vergadering. Zie ik hier autisme als superpower? Wellicht, maar ondertussen heb ik wel een masker op. Ik maskeer het feit dat ik een beperking heb en ga in mijn hoofd alle mores na die ik zou moeten doen. Op een netwerkborrel ben ik echt aan het werk. Waar de neurotypische mens zonder al te veel moeite een gesprekje aanknoopt, gaan er door mijn hoofd allerlei gedachtepatronen over hoe ik het gesprek het beste aan kan vangen of voort kan zetten.

Het feit dat ik aan het werk ben, betekent ook dat ik moet oppassen. Het werk kan ook te veel worden, maar aangezien ik een meer gedissocieerde verhouding heb tot mijn lichaam heb ik dat niet door. De kans dat ik door mijn autisme in een burnout raak is daarom ook veel groter. Mohammed Benzakour stelt voor om middels genetische manipulatie het aantal autisten binnen de populatie te verhogen, maar autisten kunnen evengoed faken en ondanks de voordelen blijft autisme een last. Als we dan radicale voorstellen gaan doen, zou ik Mohammed Benzakour uitnodigen om een keer in mijn hoofd te leven. Kijken of hij dan nog steeds zo positief is over autisme zoals hij er nu over schrijft.

Korfker is masterstudent Filosofie van Cultuur en Bestuur in combinatie met Theology & Religious Studies: Media . Hij is winnaar van de essaywedstrijd van Wijsgerig Festival Drift in 2017 met het essay Voorbij de bifurcatie.

Nathanael Korfker