Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

30 april 2020 reacties 2

Ik betaal geen collegegeld om naar veredelde podcasts te luisteren

Subtitel

Is het online onderwijs tijdens corona net zo goed als het was? In de verste verte niet, vindt VU-student Nathanael Korfker: er gaat een hoop verloren met de digitale colleges.

VU-bestuurder Marcel Nollen stelt in een interview van Ad Valvas op 29 april dat hij de stelling wel aan durft te gaan dat de kwaliteit van het onderwijs even goed is als voor de coronacrisis. Ik kan deze stelling op zijn zachtst gezegd niet onderschrijven. Online onderwijs benadert in de verste verte niet de ervaring van het onderwijs dat genoten kan worden wanneer je met zijn allen in een collegezaal zit.

Los van het feit dat studenten geconfronteerd worden met brakke internetverbindingen van zichzelf of van de docenten, te maken hebben met huisgenoten die andere colleges moeten volgen of buren die besloten hebben dat dit het uitgelezen moment is om het huis te gaan verbouwen, gaat er een hoop verloren met dit digitale onderwijs.

Een artikel van de BBC onderzocht hoe het kon dat videobellen zo enorm vermoeiend is: je bent constant prikkels aan het verwerken van de verschillende beelden die op je scherm staan en daardoor raakt je brein overbelast. Als autist ben ik er al redelijk aan gewend dat mijn brein prikkels van non-verbale communicatie niet makkelijk kan verwerken, maar met videobellen wordt iedereen geconfronteerd met meerdere prikkels. Groepsdiscussies in het digitale tijdperk worden zo dus extra vermoeiend en u kunt mij niet wijsmaken dat vermoeidheid de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt.

Ik betaal collegegeld om contact te hebben met intelligente mensen die grofweg dezelfde interesses delen

Het grootste manco van digitaal onderwijs is echter de functie van de campus, die volledig verdwijnt op het moment dat iedereen thuis moet studeren. Colleges zijn het moment om stof te absorberen, werkgroepen het moment om je begrip van de stof te tonen, maar het zijn de momenten tussen de colleges door die enorm bijdragen aan de verwerking van de stof: praten met je medestudenten over wat de docent zei, hoe die het zei, waarom die het zei, maakt dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog  schiet.

Jaren aan rechts regeringsbeleid hebben als gevolg dat studenten zich steeds meer een positie van consument moesten aanmeten, en als consument observeer ik dat ik geen waar krijg voor mijn geld. Ik betaal geen collegegeld om veredelde podcasts te luisteren, ik betaal collegegeld om contact te hebben met intelligente mensen die grofweg dezelfde interesses delen. De vele ondersteunende diensten leveren enorm goed werk, maar dat doet niets af aan het drama van onderwijskwaliteit waarmee studenten geconfronteerd worden via de digitale snelweg.

Nathanael Korfker, masterstudent filosofie van Cultuur en Bestuur

{ Lees de 2  reacties}

Door Kaylee op 02 mei 2020

Lees mijn (en Nathanaels) eerdere reacties op de Facebook van Advalvas. (Link onderaan deze reactie).

Je kaart nu twee verschillende punten aan en omdat mijn vorige reactie is geschreven op je column, zal ik ook hoofdzakelijk op je laatste punt reageren. Onderwijskwaliteit en de onderwijservaring zijn m.i. twee verschillende zaken. Ik ben het met je eens, we zijn op de VU gezegend met een prachtige campus, die gesprekken over studieonderwerpen faciliteert en misschien zelfs wel stimuleert. Zeer waardevol en onderdeel van de onderwijservaring. Dat wordt nu gemist, dat misken ik niet.

Maar de onderwijskwaliteit is iets anders. Je schrijft in je column dat je betaalt voor ‘’contact met mensen die grofweg dezelfde interesses delen’’. Hier ben ik het simpelweg niet mee eens. Je betaalt voor je opleiding aan een kennisinstituut: voor de overdracht van kennis van experts (docenten) aan jou (als student). Deze overdracht moet van kwaliteit zijn. Wat ‘’van kwaliteit’’ is, is in zekere mate subjectief, maar ik denk dat we het erover eens zijn dat de verstrekte informatie op z’n minst correct moet zijn.

Wat ‘’van kwaliteit’’ is, ligt natuurlijk ook aan de omstandigheden waarin je je bevindt. Ter illustratie: een douche in de Sahara na 30 dagen rondtrekken zal waarschijnlijk eerder aan je standaarden voldoen, dan een douche in een appartement in Amsterdam dat je voor 3.7 miljoen hebt gekocht. Betekent dat dat onze docenten nu settelen voor een Sahara douche? Zeker niet. De docenten die ik ken zetten alles op alles om de informatie - in een crisistijd - zo goed mogelijk, digitaal aan te bieden.

Zoals eerder gezegd mag je altijd kritisch zijn op de onderwijskwaliteit. In deze tijden wil ik ook nog wel beargumenteren dat de wijze van overdracht - de digitale middelen - ook vallen onder de onderwijskwaliteit en dus door de VU goed geregeld moeten worden. Als Zoom niet (goed) werkt, dan moeten we daar iets aan doen.

Maar slechts je beklag geven over de onderwijservaring, terwijl de maatschappij in het nauw gedreven wordt door het Covid-19 virus, vind ik niet op zijn plaats. Ik hoor liever van jou wat we eraan kunnen doen om die ervaring zo goed en veilig mogelijk na te bootsen.

https://www.facebook.com/advalvasredactie

Door Nathanael Korfker op 02 mei 2020

Wellicht heb je gelijk dat onderwijskwaliteit en onderwijservaring twee verschillende dingen zijn, hoewel ik toch echt denk dat het studiesucces verbetert wordt door de onderwijservaring, maar waar ik me zeker niet in kan vinden is het idee dat je op het moment dat je betaald voor een opleiding aan een universiteit, niet ook betaald voor wat je hier aangeduid hebt als onderwijservaring.

Als het draait om slechts kennisoverdracht van een docent naar een student, dan kan ik die kennisoverdracht net zo goed op andere plekken verkrijgen. Er wordt wel eens gezegd over de studie filosofie dat je die net zo goed zonder universiteit zou kunnen doen: je pakt de boeken erbij, kijkt wat filmpjes op YouTube en je bent klaar. Ik verdedig mijn studie dan altijd door juist die onderwijservaring erbij te betrekken en het is die ervaring die dus wegvalt (daar zijn we het over eens). De meerwaarde van de universiteit ten opzichte van zelfstudie valt weg zodra er sprake is van digitaal onderwijs.

Dit is niet ten nadele van de docenten en het ondersteunend personeel die enorm hard hun best doen om de digitale leeromgeving zo goed mogelijk te maken, maar mijn punt is dat digitaal onderwijs op een cruciaal en fundamenteel punt niet tegemoet kan komen aan de gedachte, het idee, de bedoeling van een universiteit. Je oproep om constructief mee te denken begrijp ik wel, maar dat gaat ervan uit dat hier sprake zou kunnen zijn van een oplossing, maar het punt is nu juist dat je met digitaal onderwijs iets verliest ten opzichte van fysiek onderwijs wat in de aard ligt van het digitale ten opzichte van het fysieke.

Een handreiking die ik kan geven is dat we moeten stoppen met de fictie dat er nog normaal onderwijs gegeven kan worden, we moeten stoppen met het idee dat de studenten die vertraging oplopen door bijzondere omstandigheden als uitzondering te zien, kortom: we moeten stoppen met het blijven opjagen van zowel studenten als docenten door het stramien van studiepunten blijven halen en onderzoek blijven doen. (zie ook het stuk van Marc van Oostendorp waar ik reeds naar had gelinkt: https://www.neerlandistiek.nl/2020/04/laten-we-pas-op-de-plaats-maken/ )

Ligt er dan helemaal geen kans voor de universiteit op dit moment? Jazeker, geef studenten en docenten de ruimte en tijd om te reflecteren op de huidige normaal, publiceer bronnen die van toepassing zijn op de huidige coronacrisis en ja: dit is het uitgelezen moment om je te verdiepen in zaken waar in normale tijden geen mogelijkheid voor is, dus kom maar op met die podcasts over elementaire natuurkunde, kom maar door met die uiteenzettingen over het menselijke DNA, kom maar door met die verklaringen voor de aantrekkingskracht van de gebouwen van Rem Koolhaas. Je kan nu de slag maken om de universiteit in te zetten als digitale kennishub, maar dat zou niet gelijk op moeten gaan met een blijvende druk voor docenten en studenten om te presteren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.