Opinie

22 april 2013

Het VU-stigma

VU-student Maurice Hameleers is bang voor het Inholland-stigma: VU, is dat niet die universiteit waar het altijd zo’n verschrikkelijke chaos was?

De laatste tijd kun je geen krant of tijdschrift openslaan of je vindt een artikel over de bestuurlijke crisis op de VU. Steeds meer wordt er geredeneerd dat deze voortkomt uit een grotere ontwikkeling in de samenleving. De bestuurscrisis VU  zou symbool staan voor de algehele uitholling van het academisch landschap op nationaal niveau. De VU is geen slachtoffer, maar een klokkenluider, een voorvechter die eens flink problemen aan het licht brengt.

De andere Nederlandse Universiteiten blijven opvallend stil. Vanuit min of meer geìsoleerde bestuurskamers zitten CEO´s van TU, MU en UU instemmend toe te zwijgen. Ze zijn het er volfluisterend mee eens: gooi de geldkraan naar de universiteiten maar weer open. Maar niet te hard roepen, want straks pikken de media op dat de boel hier ook volledig in de soep loopt.

Toen het nieuws over het VU-fiasco uit de kast was, lieten geruststellende e-mails vanuit alle faculteiten niet lang op zich wachten: ‘Geen zorgen, aan de kwaliteit van het onderwijs van jouw opleiding valt niet te tornen’, luidde de boodschap. Maar het kwaad was al geschied. Aankomend jaar zal de nieuwe lading studenten, en dat beloven er een hoop te worden - misschien wel het grootste aantal ooit door het definitief afschaffen van de stufi het jaar daarop -  massaal wegblijven van de VU. Je moet wel gek zijn om voor een universiteit te kiezen die zichzelf zo structureel de afgrond in bestuurt. (Herinner je je het VU beleggingsfiasco nog, toen er tonnen studentencenten in Madov-achtige schema’s verdampt bleken te zijn?)  Misschien moet de PR gericht op toekomstige studenten wat positiever: we krijgen een nieuwe cateraar, Eurest gaat eruit! En misschien doen we ook nog wel een keer wat aan de muizen!

Huidige studenten aan de VU kunnen hun praatje voor aan de solicitatietafel maar vast goed klaar hebben. ‘Nee, mijn studie voldeed prima aan de NVAO-eisen; wat Anders Fogh Rasmussen met mijn opleiding te maken heeft, weet ik ook niet precies.’ Dankzij de uitgebreide media-aandacht – al dan niet met beste intenties – is mijn zorg dat de afgestudeerde VU-student bij zijn diploma nu ook het InHolland-stigma meekrijgt. ‘VU, is dat niet die universiteit waar het altijd zo’n verschikkelijke chaos was?’ Ondertussen kan de UvA eindelijk weer rustig ademhalen dat ze dat stokje hebben kunnen doorgeven.

Alleen hierom al is het zo’n slecht idee nog niet om de Vrije Universiteit om te dopen in de Kuypers Universiteit, met daarbij een streng gereformeerd bestuur dat het spaargeld van de VU in een kussensloop op zolder bewaart. Voor nu moeten we maar afwachten hoe het zich verder zal ontvouwen. Gelukkig schijnt de zon weer na deze lange winter en kunnen we even ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen op het heerlijke nieuwe duurzame dakterras van het hoofdgebouw.

Maurice Hameleers, tweedejaars organisatiewetenschappen

{ Lees de 3  reacties }

hits 8
Door Dantes op 08 mei 2013

Churchill zei het al: "What's in a name". Of het nu de Kuypers Universiteit is of de Vrije Universiteit, een universiteit die voortdurend geteisterd wordt door schandalen, kan zich beter reorganiseren tot koekenbakkerij, voor zover dat niet reeds gebeurd is...

Door Daan Rademaker op 16 mei 2013

Een inadequaat bestuur van elke organisatie zal bepalend zijn welke koers zij zullen varen in de toekomst. Kwaliteit van onderwijs daarentegen loopt niet parallel met een eventueel inadequaat bestuur. Deze kwaliteit ligt uiteindelijk bij de faculteit die het programma opstelt, en de leraren die dze aantrekt. Of een slecht bestuur daarentegen een goede controle op de kwaliteit van deze faculteiten zal uitvoeren is dan natuurlijk de hamvraag. Maar zolang wij in Nederland moeten afgaan op de internationale interpretatie en classifisering van ons onderwijs systeem (de internationale rankings) komen wij inderdaad als gewone student geen moer te weten of de faculteit/universiteit in kwestie ons het beste onderwijs kan bieden.

Door Pieter Bliek op 11 juni 2013

Als ik straks mijn diploma krijg, dan trek ik broek uit voor de ingang van de faculteit Godgeleerdheid & Wijsbegeerte en dan veeg ik mijn reet ermee af...

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.