Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

16 februari 2021

Geef studenten snel meer ruimte: er kan meer

Studenten raken financieel en mentaal uitgeput. VU-bestuurder Mirjam van Praag en UvA-bestuurder Geert ten Dam roepen op snel meer ruimte aan jongeren te geven.

Burgemeester Femke Halsema deed vorige week samen met een aantal prominenten een indringende oproep om jongeren voorrang te geven zodra er meer mogelijk is. Terecht, want juist bij jongeren komt deze crisis keihard aan. Zij hebben behoefte aan leren, ontdekken en experimenteren maar hebben zich moeten aanpassen, net op een leeftijd dat zij hun identiteit definiëren. Al een jaar lang, zonder al te veel perspectief. Het is niet verwonderlijk dat het met veel jongeren niet goed gaat.

Zeventigduizend jongeren in (groot-)Amsterdam studeren aan een van onze universiteiten, de Vrije Universiteit Amsterdam of de Universiteit van Amsterdam. Samen met de Hogeschool van Amsterdam zijn het zelfs 110.000 studenten. Aan beide universiteiten monitoren we de studievoortgang en het welzijn van onze studenten. Met de studievoortgang gaat het, door de snelle overstap naar online en hybride vormen van onderwijs, redelijk. Daarvoor verdienen onze docenten én studenten een ongelooflijk groot compliment.

Financiële problemen

Maar inmiddels zijn alle studenten kwetsbaar. Het gaat allang niet meer om moeten werken aan de keukentafel van een studentenhuis of om haperende wifi-verbindingen, laat staan om het gemis van een feestje. De studie is niet wat studenten ervan zouden mogen verwachten. Hoezeer docenten zich ook inspannen, inspirerend onderwijs staat of valt met de interactie tussen docenten en studenten en studenten onderling. Veel studenten kampen met finan­ciële problemen, nu bijbaantjes zijn weggevallen. Velen keren noodgedwongen terug naar het ouderlijk huis. Sociale contacten zijn tot een minimum teruggebracht.

De cijfers laten het pijnlijke plaatje zien. Aan de VU maakt 90 procent van de studenten zich zorgen over de sociale en mentale gevolgen van de crisis. En een bijna even hoog percentage maakt zich in enige tot ernstige mate zorgen over het gebrek aan contact met studiegenoten. Over andere studiegerelateerde zaken, waaronder de voortgang, stages en toekomstige kansen op de arbeidsmarkt maakt ruim de helft van de studenten zich zorgen. Uit de Crisismonitor van de UvA blijkt ook dat meer dan de helft van de studenten zich ernstige zorgen maakt. De overgrote meerderheid mist sociale contacten en wil fysieke werkgroepen en colleges.

Amsterdamse studenten zijn niet uniek. Het onlangs uitgevoerde onderzoek van ResearchNED in opdracht van studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) onderstreept het sociale isolement waarin studenten zitten, met als gevolg sociaal-emotionele problemen en eenzaamheid. Studenten raken financieel en mentaal uitgeput. Problemen die ze al hadden met studie, wonen en werk zijn erger geworden.

Sneltesten

Wij zijn bezorgd over deze alarmerende cijfers. De aandacht voor jongeren en middelbare scholieren is terecht, maar de gevolgen van corona voor studenten worden minder vaak benadrukt. Terwijl zij vaker alleen wonen, meer op zichzelf zijn aangewezen en – in tegenstelling tot middelbare scholieren – al sinds maart vorig jaar nauwelijks op de universiteit hebben kunnen komen.

We doen als universiteiten wat in onze macht ligt en past binnen de coronamaatregelen. Binnenkort starten we een pilot met sneltesten zodat de campus weer meer open kan. Maar het is niet genoeg. Niet voor het welzijn van onze studenten, niet voor het onderwijs, maar ook niet voor de impact die ze straks zullen hebben op onze maatschappij, veelal in de regio Amsterdam. Op deze manier tasten we langdurig de persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke oriëntatie van deze grote groep leiders en denkers van de toekomst aan, met alle gevolgen van dien.

Wij steunen de oproep van Femke Halsema: geef, zodra het kan, meer ruimte aan jongeren. Studenten staan te popelen om weer naar de campus te komen, wij kunnen niet wachten hen te verwelkomen. Het is nodig, perspectief is nodig. Er kan en moet meer: kleinschalige bijeenkomsten, mentorgroepen, samen aan projecten werken, activiteiten van studieverenigingen en zicht op een nieuw academisch jaar waarin de campus bruist. Zodat studenten elkaar weer zien en van elkaar leren.