Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

22 maart 2016

Elke verkrachter is een man

reacties 2

De discussie over de gebeurtenissen op oud-en-nieuw in Keulen doet ons als feministen diep zuchten. Het debat rond seksueel geweld wordt al jaren gekaapt door rechtse politici en liberale onruststokers. Sinds de Amerikanen in Afghanistan oorlog voeren onder het mom dat meisjes weer naar school moeten gaan en de rechtse politieke spits in Nederland alles omarmt wat homo is, is een discussie over het beschermen van ‘onze vrouwen’ gevaarlijk dubieus. Een agenda die seksueel geweld en ‘vreemdelingen’ in één adem noemt is vrouw- en mensvijandig. Die heeft niets te maken met strafvervolging van seksuele gewelddaden. 

Waarom heeft deze nacht zoveel losgemaakt? Was het alleen de fantasierijke mix van vreemdeling en seksueel geweld? Veertig jaar geleden werden de eerste blijf-van-mijn lijfhuizen in Duitsland opgericht door feministen. En werden de oprichtsters op het stadhuis uitgelachen: “Er zijn geen vrouwen in onze stad die geslagen worden, en als er eentje is, mag die bij mij bescherming zoeken”, zei een burgemeester in een stadje dicht bij Keulen. Dat lachen bleef nog jaren hangen in de gangen van mannenbolwerken in Duitsland; tot 1997 was verkrachting in het huwelijk niet eens strafbaar. Maar na de aanrandingen in Keulen is geseksualiseerd geweld een thema voor iedereen, want ja, nu zijn het vreemdelingen die aan ‘onze vrouwen’ zitten. 

Rechtse partijen slijpen hun messen in Duitsland, waar elke week een huis in de fik staat, totdat de eerste mens in vlammen opgaat. Het is een kwestie van tijd en de gewelddaden van Keulen worden misbruikt als keerpunt in de discussie rond migratie. Wie het werkelijk waren, speelt geen rol meer.

De nacht die alles veranderde en opeens iedereen tot feminist maakte? Waarom is het belangrijk wie de daders waren? Duitse feministen spreken zich na de gewelddaden in Keulen uit tegen seksisme en racisme. Vrouwengroepen strijden al veertig jaar tegen geweld tegen vrouwen. Zij maken duidelijk dat vrouwen als een beschermd deel van de samenleving worden geportretteerd op het moment dat het politiek goed uitkomt, terwijl er elke week vrouwen worden vermoord en verminkt, vaak door naasten en familie. In Duitsland heeft een op de vier vrouwen ervaring met fysiek geweld binnen haar relatie en negentig procent van al het geweld tegen vrouwen komt van mannen. Nee, niet elke man is een verkrachter, maar elke verkrachter is wel een man, en dan maakt het niet uit welke taal die spreekt of waar hij vandaan komt.

Is Keulen misschien een goed begin? In Europa is een discussie op gang gekomen over geweld tegen vrouwen en meisjes op straat. Seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes hoort bij een heteronormatieve cultuur waar mannen de macht hebben. Het vermengen van de discussie over seksueel geweld met het debat over migranten en vluchtelingen is pure hypocrisie. In Duitsland, maar ook in Nederland, is eigendom beter beschermd dan het lichaam van een vrouw die aangerand is. Wetten die seksueel geweld strafbaar zouden kunnen maken, worden door precies dezelfde mensen tegengehouden die nu zo hard roepen dat Keulen de nacht was die ons allemaal tot feministen heeft gemaakt. 

Reinhilde Sotiria König en Marina de Regt /

{ Lees de 2  reacties}

hits 4
Door Emil op 01 april 2016

Verbazingwekkend hoe de man de schuld krijgt, en niet zoals het is, dat het een echte cultuurkwestie was, en dat in Keulen nooit eerder voor is gekomen, maar echt een gevolg was van cultuurverschillen. Als jullie als feministen voor de vrouw op willen komen, maak dan niet van de man een kwaaie, maar wees dan zo recht en eerlijk om het probleem gewoon te benoemen.Dat dit koren op de molen is van rechtse partijen, kun je leuk of niet leuk vinden, maar doet verder niet af aan de feiten. Wat ik hier lees is best schandalig, want in plaats dat je toegeeft, wat er eigenlijk van de feministen verwacht werd, ga je ontkennen, en de hele boel verdraaien. Het is even niet belangrijk dat jullie het niet eens zijn met de politiek rechtse agenda, maar om die reden alles verdraaien, is te kinderachtig voor woorden, en ik heb dit dan ook met ongeloof en afschuw gelezen.

Door Rik Peels op 08 september 2016

Dit stuk vraagt terecht aandacht voor geweld tegen vrouwen.

Maar de auteurs komen vervolgens met een aantal bizarre en misselijkmakende beweringen, zoals deze: "Nee, niet elke man is een verkrachter, maar elke verkrachter is wel een man, en dan maakt het niet uit welke taal die spreekt of waar hij vandaan komt."

Het is simpelweg onwaar dat elke verkrachter een man is. Seksueel geweld door vrouwen moet ook niet ontkend worden. En, ja, het boeit wel degelijk welke taal de verkrachter spreekt en waar hij vandaan komt, want dat soort dingen moet je weten als je dit soort afschuwelijke problemen wilt oplossen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.