Opinie

20 februari 2015

Competente rebellen moeten niet te lastig worden

Rutger Westerhof becommentarieert de reactie van de UvA op de bezetting van het Bungehuis. De UvA ziet zichzelf graag als een opleidingsinstituut van tegendraadse denkers. Zij krijgt wat ze predikt.

‘UvA-mensen zijn competente rebellen die het lef hebben om door te vragen en dogma’s ter discussie te stellen.’ Zo staat het trots op de website van de UvA, als onderdeel van de We are U-campagne die vorig jaar mei werd gelanceerd. Maar of u dit alstublieft niet te letterlijk wil nemen, is het verzoek van het college van bestuur.

Universiteiten zijn geoliede communicatiemachines en als het imago bedreigd wordt, draait ze op volle toeren. Bestuursvoorzitter Louise Gunning stond met directe quotes in elke persverklaring die de UvA naar buiten bracht. Ze schreef drie open brieven aan de actievoerders. ‘Het is belangrijk om over de universiteit na te denken. Maar de punten die aangedragen worden zijn zo fundamenteel dat die een gedegen proces van overleg vragen dat voorbereidingstijd kost. Dat kan niet dit weekend en onder druk van een bezetting opgelost worden. Dat begrijpen jullie ook.’ Maar de bezetter luisterde niet en dus voerde de UvA zelf de druk op.

Honderdduizend euro per dag. Dat was het dreigement dat de bezetters van de UvA kregen om het Bungehuis te verlaten. Per dag, per persoon. “Zodat medewerkers en studenten vanaf maandag gewoon weer aan de slag kunnen met onderwijs en onderzoek in het Bungehuis”, volgens voorzitter Gunning. Volgens de UvA belemmert de bezetting lopende onderzoeken. De bezetters beweren dat iedereen gewoon naar binnen mag. Ondertussen werden de wifi en centrale verwarming afgesloten.

Het is dezelfde tactiek als een paar maanden geleden. Toen werd het Spinhuis bezet door grofweg dezelfde groepen die nu in het Bungehuis bivakkeren. Destijds sloeg de UvA haar slag toen de bezetters een Wob-verzoek indienden om erachter te komen wat er met het Spinhuis zou gaan gebeuren. De UvA pakte even soepel als doortrapt haar kans: de ondertekenaars van het Wob-verzoek werden aangeklaagd. De rechter oordeelde dat een dwangsom van duizend euro per dag genoeg was om de bezetters eruit te krijgen. Ook toen was de eis honderdduizend.

In haar derde open brief deed Gunning een aanbod: in het kader van de ‘open dialoog’ wilde UvA-rector Dymph van der Boom wel een college komen geven over ‘competente rebellen’. Die term introduceerde zij twee jaar terug tijdens de dies natalis van 2013. Waarin ze ook zei: “Vertrouw niet op de woorden van een autoriteit, maar ga af op je eigen oordeel.” Want zo ziet de UvA zichzelf nog graag, als opleidingsinstituut van tegendraadse denkers, studenten die leren dat ze voor zichzelf op moeten komen, moeten vechten om de wereld beter te maken.

Maar het Wob-verzoek van de Spinhuis-demonstranten werd genegeerd en de betrokkenen aangeklaagd. De bezetters van het Bungehuis kregen op de eerste dag een kort gesprek waarin ze te horen kregen dat er niet zou worden gepraat zolang de deuren gebarricadeerd waren. Vervolgens pakte de UvA de aanklacht van het Spinhuis nog eens uit de lade en klaagde dezelfde namen aan als toen. Dat er eentje nietsvermoedend in Engeland zat deerde niet.

En daar sta je dan. In een zaaltje in het Maagdenhuis. “Honderdduizend euro!” roept iemand.  “Per dag!” In het kader van de open dialoog. Dat begrijpen jullie ook.

Rutger Westerhof, masterstudent journalistiek