Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

25 augustus 2020

College in Carré, hoe leuk is dat!

Laat de eerstejaars niet verkommeren door alleen onderwijs online aan te bieden.

Mijn dochter start in september met haar studie aan de VU. Tot mijn schrik vernam ik van haar dat zij tot 2021 geen fysieke colleges krijgt aangeboden. Te gevaarlijk.

De lockdown dit voorjaar betekende dat universiteiten en hogescholen hun deuren moesten sluiten. Colleges werden uitsluitend nog online aangeboden. Studenten waren veroordeeld tot het volgen van colleges achter een beeldscherm. Inmiddels is de samenleving weer goeddeels van het slot. Docenten en bestuurders in het hoger onderwijs weigeren echter hun instellingen open te stellen voor hun studenten. Dit is voor studenten en vooral de aankomende eerstejaars een kleine ramp.

Studeren gaat namelijk niet alleen om het verwerven van kennis. Op je achttiende begint een nieuwe levensfase. Je doet de eerste voorzichtige stappen in de volwassenheid. Je gaat misschien op kamers en moet ineens voor jezelf zorgen. De structuren die je op de middelbare school werden aangeboden, komen te vervallen; je zult die zelf moeten aanbrengen. De een slaagt hier beter in dan de ander.

Student-reporter bij Ad Valvas

Gelukkig is er de universiteit waar je docenten en mentoren ontmoet die je daarbij ondersteunen. Allereerst met het onderwijsaanbod. Je wordt uitgedaagd te debatteren in werkgroepen en je wordt aangemoedigd in projecten te participeren. Misschien word je wel student-reporter bij Ad Valvas.

Zo bezien zijn universiteiten en hogescholen veel meer dan een onderwijsinstelling voor kennisoverdracht. Het is een gemeenschap die jou vormt. Het gaat evengoed om bildung. Maar dus niet voor de huidige eerstejaars.

Zij moeten het doen met online aangeboden colleges en het verder zelf maar uitzoeken. De reden? Gezondheid en veiligheid. Docenten willen het risico op besmetting minimaliseren – begrijpelijk – en verschansen zich achter hun computerscherm.

Maar dat is toch niet de enige oplossing? Hoe verantwoordelijk voelen zij zich eigenlijk voor hun studenten? Welke opvatting heerst er bij universiteitsbestuurders over de rol die hun instelling vervult in de levens van hun studenten? Waarom eist men van Den Haag geen passende maatregelen? Als de anderhalve meter het probleem is, dan is er toch wel een alternatief te bedenken?

Het was goed om te lezen dat de Protestantse Theologische Universiteit haar fysieke colleges gaat aanbieden in kerkgebouwen. Waarom doen andere faculteiten niet iets vergelijkbaars? Hoe blij zal theater Carré zijn als het de deuren kan openen voor studenten? Waarom geen college geven in de grote zaal van het Concertgebouw of De Doelen? De cultuursector kan wel wat extra huurinkomsten gebruiken.

Jongeren zijn essentieel voor de toekomst

Dit alles kost natuurlijk geld. Maar geld was toch niet het probleem? Wopke Hoekstra is bereid de diepe zakken van de staat waar nodig helemaal te legen, zo gaf hij aan. KLM wordt voor 3,4 miljard euro gered omdat het cruciaal is voor de Nederlandse economie. Hoe zit het dan met de jongeren? Zijn zij niet minstens zo essentieel voor de toekomst van Nederland?

Geef studenten waar zij recht op hebben in plaats van hen te laten verkommeren achter een beeldscherm op hun studentenkamer. Hun wordt gevraagd in zichzelf te investeren door torenhoge schulden aan te gaan. Ze moeten meer dan 2000 euro collegegeld betalen. Daar moet toch goed onderwijs in de breedste zin van het woord tegenover staan.

De auteur is schrijver en studeerde geschiedenis aan de VU.

Jan Hille Noordhof

{ Lees de 0  reacties}