Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

26 maart 2019 reacties 10

Burggraaf hoeft niet weg. Maar een ‘geen commentaar’ is onacceptabel

Het is geen probleem als universitaire bestuurders een uitgesproken politiek profiel hebben. Maar daar hoort wel bij dat je er openlijk over moet spreken als ernaar gevraagd wordt, aldus VU-docent Boris Slijper.

Een van de leden van onze raad van toezicht - Jan Louis Burggraaf - blijkt een prominent lid van Forum voor Democratie.

Een interessant gegeven. Thierry Baudet is namelijk nogal openlijk over zijn strategie voor machtsvorming. FvD streeft naar een rechtse variant van een lange mars door de instituties. “Wij moeten, heel langzaam, achter al die bureautjes onze mensen zien te krijgen”, zo citeerde de NRC hem.

En let wel: het gaat hier om niets minder dan een fundamentele Kulturkampf. In zijn aan de alt-right-beweging ontleende rechts-Gramsciaanse analyse worden maatschappelijke instituties - en met name de universiteiten - namelijk gedomineerd door allerlei ‘cultuurmarxisten’ zoals u en ik.

Dat was dus even schrikken. Blijkbaar zijn ze wat de VU betreft al een eind op weg, met deze Burggraaf in onze RvT?

Sinds de monsterzege van FvD afgelopen woensdag barst het in mijn ‘cultuurmarxistische’ netwerk van de energie en behoefte ‘om iets te doen’. En daarom is het begrijpelijk dat een aantal van mijn collega’s al het plan had opgevat tot een oproep om deze Burggraaf uit de Raad van Toezicht te zetten.

Een oproep om hem uit de RvT te zetten wordt door de vele internet-soldaatjes van rechts heel eenvoudig tegen ons gebruikt

Maar dat lijkt mij geen slimme strategie. Zo’n oproep wordt door de vele internet-soldaatjes van rechts heel snel opgepikt, en op eenvoudige wijze tegen ons gebruikt. ‘Extreem-linkse VU-docenten roepen op tot beroepsverbod voor leden van Forum voor Democratie.’ Of zoiets. Afgezien daarvan vind ik het ook principieel niet juist.

Het is echter onacceptabel dat zowel het college van bestuur als de man zelf weigeren op de zaak in te gaan, en antwoord te geven op nogal voor de hand liggende vragen. Deelt Burggraaf de analyse van een door cultuurmarxisten gedomineerde VU? En wat vindt hij van alle mission statements van de VU die bijna op een GroenLinks-campagne lijken? En wat vindt hij van al die moslims onder onze studenten die zelfs een eigen gebedsruimte hebben? Waarom wil hij eigenlijk toezichthouder zijn van zo’n ‘linkse’ universiteit? Wil hij zijn invloed aanwenden voor een koerswijziging van de VU? En welke zou dat moeten zijn?

Het is wat mij betreft geen probleem als universitaire bestuurders - net als docenten - een openlijk en uitgesproken politiek profiel hebben. Maar daar hoort dan ook bij dat je daar openlijk over moet spreken als daarnaar gevraagd wordt.

Maar misschien maken we ons druk om niets: ik begreep dat Burggraaf een voormalige CDA-er is. Dat doet vermoeden dat we misschien slechts te maken hebben met een ordinaire opportunist. Dat verklaart dan ook zijn ‘geen commentaar’: hij moet later ook nog bij D66 of GroenLinks terecht kunnen.

Boris Slijper is docent en opleidingscoördinator bij de Faculteit Sociale Wetenschappen

Boris Slijper

{ Lees de 10  reacties}

Door Bert op 26 maart 2019

Het hilarische is natuurlijk dat Boris Slijper zelf al jarenlang een schoolvoorbeeld is van een linkse activist waarvan Baudet vindt dat ze universiteiten domineren.

Overigens kan ik me goed voorstellen dat Burggraaf er niet trots op is dat moslims een eigen gebedsruimte hebben met gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen.

Door Boris Slijper op 26 maart 2019

Hallo "Bert" (zonder achternaam? Ik dacht dat alleen krakers nooit hun achternaam wilden geven),

Dat ik links ben klopt. Activistisch valt nogal mee: daarvoor is de werkdruk op een universiteit een beetje te hoog. En domineren.....? Ik zou niet weten waar of hoe. Heb je daar een schoolvoorbeeld van?

Overigens ben ik helemaal geen voorstander van gebedsruimtes op een universiteit. Dat is ook niet iets van "links" maar voor politiek correct-liberalen.

Door Rock V. op 27 maart 2019

Ik ben wel benieuwd welke alternatieve feiten op tafel worden gelegd om dat vermeende marxisme te staven. Staven is onderbouwen mocht die term tot verwarring leiden. Met andere woorden: als er schoolvoorbeelden van zijn, is de lezer zeer benieuwd hoe die voorbeelden er uitzien. Voor de belezenen onder ons: vaccineren leidt niet tot autisme, de wereld is niet plat en climate change is real. Het is allemaal aangetoond in de marxistische bolwerken.

Door Bert van Dongen op 27 maart 2019

Dag Boris,

Waarom je ontkent activist te zijn is me niet duidelijk.

Als je geen voorstander bent van gebedsruimtes op een universiteit heeft het weinig zin om Burggraaf te vragen hierop te reageren. Hij zal het waarschijnlijk met je eens zijn.

Jij en Rock V. vragen mij om een voorbeeld te geven. Ik wil je hiervoor verwijzen naar een open brief die Paul Cliteur vandaag stuurde naar de rector van de universiteit Groningen. Dit verhaal doet denken aan de golf van haat vanuit de academische gemeenschap toen bekend werd dat Jordan Peterson naar de UvA zou komen. Ook doet het denken aan jou collega's die Burggraaf uit de Raad van Toezicht wilden zetten.

Hieronder de brief van Cliteur:

https://tpo.nl/2019/03/27/paul-cliteur-open-brief-aan-de-rector-van-de-…

Door Bert op 27 maart 2019

@Dimitris Pavlopoulos

De eerste melding is binnen! Een docent van het ROC van Twente wordt op het matje geroepen. Aanleiding is een les waarin de leerkracht een minutenlange ‘tirade’ houdt over Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. Leerlingen noemen de uitspraken van de docent ‘linkse indoctrinatie’, het ROC zegt het ‘stemadvies’ af te keuren.

https://www.tubantia.nl/hengelo/roc-hengelo-in-gesprek-met-docent-na-ti…

Door Boris Slijper op 28 maart 2019

Dag Bert van Dongen,

Fijn dat je toch je achternaam wil geven. Maar: ik heb me rot gezocht, en op de hele VU blijkt geen Bert van Dongen te werken. Een fijne avond en succes met je leven!

Door Bert van Dongen op 28 maart 2019

Sorry Boris, ik wist niet dat je op de VU moet werken om hier te mogen reageren. Jammer dat je niet ingaat op mijn voorbeelden van intolerantie voor afwijkende meningen bij een flink deel van de academische gemeenschap.

Door John Schuster op 29 maart 2019

Bert van Dongen is een agent-provocateur namens FvD.

Door Erwin op 31 maart 2019

Een beetje hypocriet dat vanuit de linkse hoek de rechterflank wordt weggezet als fascisten. Maar Boris Slijper hier direct de persoon gaat opzoeken met een andere mening in plaats van op de inhoud verder te discussieren. Dit doet mij nou juist denken aan fascisten die Joden uit hun bed lichtten gedurende de 2e wereldoorlog.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.