Popup-Niks-missen-2.png

OPINIE

30 augustus 2012

Boycot de boycot

reacties 12

Drie hoogleraren van de faculteit Sociale Wetenschappen roepen op tot een boycot van de opening academisch jaar. Zij vrezen dat het verdwijnen van honderden ondersteunende arbeidsplaatsen het werk van de docenten en onderzoekers nog moeilijker zal maken. Op het eerste gezicht een sympathiek gebaar van solidariteit naar die docenten, en naar al die medewerkers wier baan op de tocht staat. Maar wat schieten die er eigenlijk mee op?

Stel dat de wetenschappers massaal gehoor geven aan de boycot: dan zitten we straks met een paar ondersteunende medewerkers in de aula, te luisteren naar  het VU-bestuur, dat vertelt dat we trots moeten zijn op de VU en elkaar, dat we zware tijden tegemoet gaan en dat dat nodig is voor ons aller voortbestaan. Maar die brief hadden we al.

Stel dat de boycottende hoogleraren, de ondernemingsraad en de verontruste VU'ers gelijk hebben. Dat het Berenschot-advies dat bevestigt, zoals de OR beweert. Dan wil je toch tegenargumenten horen van de bestuurders? Dan wil je in plaats van een peptalk nu toch concreet antwoord op de bezwaren die van verschillende kanten zijn aangevoerd? Bijvoorbeeld: waarom wordt de faculteit Bewegingswetenschappen (om er maar een te noemen) beter van een fusie?  Zit het Berenschot-advies ernaast, of heeft het VU-bestuur een andere interpretatie ervan? Hoe voorkom je kwaliteitsverlies van het onderwijs? En vanwaar de haast?

Daarover wil de VU-gemeenschap met het VU-bestuur in discussie. Niet pas in november, achter gesloten deuren in de Ondernemingskamer, maar nu, in een open, academische uitwisseling van argumenten.

De opening van het academisch jaar is daar precies de gelegenheid voor. Laat dat nu eens geen voorspelbaar praatje worden. Nee, FSW-hoogleraren en andere verontruste VU'ers: ga desnoods eerst naar die alternatieve opening, verzamel nog één keer de vragen en bezwaren, en kom dan bewapend met goede argumenten naar de aula.  Moge zich daar een levendig en relevant debat ontspinnen, waarin partijen als gelijkwaardigen naar elkaar luisteren, argumenten uitwisselen, zich inleven in elkaars problematiek, en - wie weet - tot een gezamenlijke oplossing komen. Dat zou een memorabele jaaropening zijn.

Marieke Schilp /

{ Lees de 12  reacties}

hits 9
Door Jeroen Rodenberg op 30 augustus 2012

De oproep van de hooggeleerde heren komt op het beste moment. En niet alleen wetenschappers en docenten worden opgeroepen tot boycot, maar evenzeer alle collegae in de ondersteunende functies. Ik zou zeggen: boycot en masse! En waarom? Omdat de Ondernemingsraad en de bonden lang genoeg met het College van Bestuur hebben overlegd, maar keer op keer stuiten op een 'ja-knikkend hoofd' van bestuurders, maar waar vervolgens geen actie uit voortkomt. De argumenten van bonden en OR zijn aan dovemansoren gericht. Nog een keer praten heeft geen zin. Dan maar een daad stellen: boycotten! Ik ben trots op de heren Sunier, Trommel en Overbeek die het lef hebben om van zich te laten horen (op een universiteit die in de ban lijkt te zijn van angst voor managers) door op te roepen tot deze actie.

Door Marieke Schilp op 30 augustus 2012

@Jeroen,
Ook ik vind het prima dat de hoogleraren van zich laten horen, maar ik zou het nog mooier vinden als ze dat ook nog een keer tijdens de jaaropening doen, in alle openheid.

Door Jeroen Rodenberg op 30 augustus 2012

Marieke, de oproep van de heren is op deze wijze, via Ad Valvas, natuurlijk al in de openbaarheid, met naam en toenaam, beland. Bovendien lijkt het mij dat in het door het CvB georganiseerde ceremonieel van de jaaropening geen echte ruimte is voor een levendig debat of discussie tussen bestuurders en protesterende medewerkers.

Door donya op 30 augustus 2012

Will the boycott have the desired effect? Let's wait and see. But what we know for sure is that it will have zero effect to endlessly continue the approach of publicly and openly making grounded arguments only to be ignored by a CvB that shows no sign of deviating from its plans. Jeroen is right. The Profs have set exactly the right example. Time to speak out and to act.

Door Bertie Kaal op 30 augustus 2012

Sinds wanneer is the Opening van het academisch jaar een podium voor onderhandelingen? Zoals bekend wordt er al lange tijd onderhandeld tussen vakbonden, OR en het bestuur en komt daar geen beweging in. Het bestuur houdt vol dat "het niet anders kan" dan dat er ontslagen vallen en "er is geen geld" voor alternatieven. Maar er zijn foute keuzes gemaakt zonder daadwerkelijke medezeggenschap en het bestuur geeft geen visie op hoe hun maatregelen uitwerken op de uitvoering van de kerntaken van onze universiteit. Het bestuur geeft alleen toe dat het wel een "ambitieus plan is". Daar hoeven we geen genoegen mee te nemen. Het vertrouwen in het bestuur is ernstig geschaad. We wachten als gelijkwaardigen al het hele jaar op steekhoudende tegenargumenten, maar die zijn tot op heden uitgebleven. De maat is dus vol want de implementatie gaat ondertussen in volle vaart gewoon door. Wij willen medezeggenschap vóór de daad en niet achteraf. Deze opening is een hard gelag! Een Verontruste VU'er

Door Marieke Schilp op 30 augustus 2012

Nee, de Opening van het academisch jaar was nooit een podium voor onderhandelingen. Daarom zou het zo leuk zijn als we dat nu wel probeerden, publiek gegarandeerd. Je kunt bij een feestje wegblijven als de gastheer je niet aanstaat, je kunt ook proberen het feestje over te nemen. Natuurlijk snap ik jullie punt. Ik ben alleen bang dat een vrijwel lege zaal niet echt indruk gaat maken, laat staan verschil.

Door Jeroen Rodenberg op 30 augustus 2012

Ik denk juist dat een hele lege zaal enorm veel indruk maakt. Stelt u zich eens voor: een grote lege ruimte, met een wat beteuterd kijkende collegevoorzitter geflankeerd door de twee andere leden, starend naar een lege zaal, waar holle woorden van operational excellence doorklinken zonder dat iemand ze hoort en wil horen. Mooi, toch?

Door donya op 30 augustus 2012

And the boycott call isn't simply to empty the venue of the official opening. It's also to attend the alternative one and help build the movement for a better VU.

Door sarah op 30 augustus 2012

Hulde aan FSW! De pers is geinteresseerd in een lege zaal, geen volle, en dat is alleen maar goed. Dus ik ga naar de alternatieve opening, ik hoop met mij velen.
Laten we niet naief doen Ad Valvas, we gaan toch niet gezellig met het CvB zitten keuvelen over derivaten?

Door Rick Vermunt op 30 augustus 2012

Het één sluit overigens het andere niet uit. De oficiele opening vindt vrijwel aansluitend op de alternatieve opening plaats. Ik stel voor dat allen die de VU na aan het hart ligt, zoals bij mij, zich eerst in het auditroium begeven voor een boeiende opening, met prachtige sprekers, die eens niet een mooi praatje houden. Daarna kan het hele stel - het is een afstand van niets - in optocht - naar de aula overstappen om daar zijn standpunt nog eens extra kracht bij te zetten. Mooi zou zijn als de boycottende hooglerearen, hoe meer hoe liever, vooraan lopen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.