Opinie

20 november 2013

Bètafusie komt van onderop

De onderdeelcommissie van Exacte Wetenschappen, zeg maar de facultaire ondernemingsraad, is vóór de bètafusie. Voorzitter Ivo van Stokkum verwacht dat de centrale ondernemingsraad uiteindelijk ook voor zal stemmen.

De OR heeft nog geen mening over de bètafusie. Waarom moet de raad volgens u voor stemmen? “Het is belangrijk voor de concurrentiepositie van de bèta’s. In de Amsterdam Faculty of Science [AFS] kunnen we meer kleine opleidingen blijven aanbieden, we kunnen beter grote Europese subsidies aanvragen en we kunnen ons beter positioneren als hét bèta-instituut van Amsterdam. Samen zijn we aantrekkelijker voor studenten, promovendi en andere samenwerkingspartners. Deze fusie is niet van bovenaf opgelegd, het is een logische ontwikkeling. Op de werkvloer wordt al jaren samengewerkt.”

Snapt u de zorgen van tegenstanders en mensen van andere faculteiten? “Natuurlijk begrijp ik die. Dit is de grootste verandering binnen de VU sinds haar oprichting: het gaat om ongeveer een derde van de totale omzet. Dan moet je alles goed regelen: voor de medewerkers en studenten in de nieuwe faculteit, maar ook voor de achterblijvers. We zitten middenin dat proces.”

OR-leden klagen dat er nog te veel onduidelijkheid is rondom de fusie. “Daar heb ik dan weer minder begrip voor. De plannen zijn uitgewerkt in een document van meer dan honderd pagina’s. Natuurlijk zijn er onzekerheden, die blijf je houden. Je baseert je altijd op een inschatting van hoe dingen zullen lopen.”

Wat vindt u van de nieuwe decaan Karen Maex, die is aangesteld om de gefuseerde bètafaculteit te leiden? “Wij zijn erg blij met haar. We denken dat zij de juiste persoon is om dit te doen.”

Komt haar aanstelling niet te vroeg? “In mijn beleving hoort de commotie die daarover is ontstaan bij de barensweeën van de AFS. De rol van de OR daarin is zeker belangrijk, maar hun boosheid over de aanstelling van Maex vind ik een beetje formalistisch. Ik denk dat er nog stevig moet worden gediscussieerd, maar uiteindelijk verwacht ik dat de OR het nut van deze fusie zal inzien en vóór zal stemmen.”

U bent zelf natuurkundige. Dat betekent dat u naar Science Park zal verhuizen als de fusie doorgaat. Hebt u daar zin in? “Wij zitten in een oud gebouw en hebben gelukkig nog eigen werkkamers. Ik weet niet of dat zo gaat blijven in de nieuwe bètagebouwen van de UvA en de VU. Het is deels een andere discussie, maar voor veel medewerkers is een eigen werkplek belangrijker dan of ze nu op de VU-campus of in Science Park zitten.” 

Welmoed Visser

{ Lees de 1  reacties }

hits 18
Door Rick Vermunt op 09 december 2013

In de media, maar ook tijdens het OR fORum van 19 november lijkt het erop dat de weegschalen gespiegeld zijn. Op de bètafaculteit VU is de teneur inderdaad die van positiviteit, en lijkt er inderdaad draagvlak te zijn van onderop. Op de UvA klinkt toch een ander geluid. En hoewel de hardste roepers wellicht het best gehoord worden in de media, was dit tijdens het fORum niet anders. Studenten plus medezeggenschap (vooral van FNWI) staan zeer kritisch tegenover dit plan, en dat is ook van onderop. De eigenaardige situatie zou zich in januri kunnen voordoen dat de ene medezeggenschap instemt, terwijl de andere dat niet doet. Het hangt niet alleen van de medezeggenschap VU af.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.