Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 22 oktober 2014

Zouttolerante VU-aardappel wint prijs en wordt wereldberoemd

reacties 1

Aan de VU worden al jaren groenten ontwikkeld die kunnen gedijen in de steeds zouter wordende landbouwgrond, overal ter wereld. Voor een zouttolerante aardappel die ecoloog Arjen de Vos samen met boer Marc van Rijsselberghe kweekte, kregen ze onlangs de prestigieuze USAid Grand Challenge Award.

Vos won vorig jaar al de eerste prijs van 25000 euro van de Climate Adaptation Business Challenge.  Boer van Rijsselberghe is naar aanleiding van de USaid Award geïnterviewd door The Guardian. Daarin legt hij uit dat de zouttolerante aardappel zonder genetische manipulatie tot stand is gekomen.

Zouttolerant smaakt zoet

Zout is de zouttolerante aardappel niet. Hij is juist zoeter dan gewone aardappels, omdat hij suiker aanmaakt ter compensatie van het in de bladeren van de aardappelplant opgeslagen zout.

De zouttolerante aardappels worden in Pakistan bij wijze van proef al gepoot. Behalve dat de aardappel kan groeien in de steeds zilter wordende grond, wordt hij ook geïrrigeerd met zout water, waardoor er op het schaarse zoete water wordt bespaard.

Peter Breedveld
BEELD: Arjen de Vos in een zouttolerant aardappelveld op Texel (Buzzaurus.com)

{ Lees de 1 reacties}

hits 16
Door Jelle Schottel… op 03 januari 2018

Gefeliciteerd!
Grappig dat dit niet mbv. Wageningen is gebeurd. Zitten ze daar zo onder de plak van de multinationals, de gentechlobby? Die suggereren al decennia de gentech de wereld kan voeden met zouttolerante gewassen - zonder resultaat. Of is het resultaat al het onderzoeksgeld dat ze opstrijken, de miljoenen van het topsectorenbeleid?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.