NIEUWS

Wetenschap 22 januari 2015

Zorgrobot Alice wordt filmster

reacties 1

Morgen gaat op het Internationaal filmfestival in Rotterdam de documentaire Ik ben Alice in premiere. Die film gaat over zorgrobot Alice die mede is ontwikkeld door de VU onderzoeksgroep Camera, tegenwoordig onderdeel van het Network Institute.

Sociaal wezen

"Alice is een socio-bot, een sociaal wezen, en niet in staat om koffie te zetten zoals sommige andere robots. De focus van de wetenschappers die haar ontwikkelen ligt in het maken van software die menselijke gevoelens als angst, verdriet en woede kan herkennen, daarop kan reageren en deze emotie zelf kan tonen. Alice zal echt contact maken met mensen; juist datgene waar in de toekomst geen tijd en geld meer voor is,” staat in de persmap te lezen.

Bejaarde vrouwen

Filmmaker Sander Burger liet Alice op bezoek gaan bij drie bejaarde vrouwen en legde vast hoe de interactie tussen mens en robot verliep. De documentaire draait vanaf februari in verschillende filmhuizen en zal vermoedelijk ook op televisie komen, want de NCRV is mede producent.

De robot Alice is ontwikkeld in het samenwerkingsverband Selemca, waarin verschillende onderzoeksgroepen samenwerken.

U kunt ook een trailer van de documentaire bekijken.

Dirk de Hoog
BEELD: Dirk de Hoog

{ Lees de 1  reacties }

hits 7

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.