Blij met geld
Politiek 12 juni 2019

Zoals verwacht wil Kamer studievoucher vervroegd inzetten voor pechstudenten

Studenten zonder basisbeurs moeten de studievoucher die hun beloofd is al na hun bacheloropleiding kunnen inzetten, vindt de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld voor het volgen van een masteropleiding.

De eerste lichtingen ‘pechstudenten’ – zij kregen geen basisbeurs maar ook geen beter onderwijs – krijgen ter compensatie een studievoucher ter waarde van 2.000 euro, maar die mogen ze pas vijf tot tien jaar na hun afstuderen verzilveren. Bijvoorbeeld om een cursus te volgen.

Niet eerlijk, vinden het CDA en GroenLinks. In een motie vragen ze de regering ervoor te zorgen dat deze studenten al na hun (wo-)bachelor gebruik kunnen maken van de voucher, bijvoorbeeld om het collegegeld van hun master te betalen.

Wetswijziging nodig

Minister Van Engelshoven voelde daar vorige week nog weinig voor. De vouchers zijn volgens haar mede bedoeld om een impuls te geven aan ‘leven lang ontwikkelen’ en het deeltijdonderwijs in Nederland. Voor een vervroegde uitbetaling zouden bovendien een kasschuif én een wetswijziging nodig zijn. Eerder dan in twee à drie jaar kon dit volgens haar niet gerealiseerd zijn, te meer omdat DUO het nu al erg druk heeft.

De vraag is of de minister meer haast gaat maken nu de motie is aangenomen.

HOP/HC
BEELD: Caribb (Flickr)