Blij met geld
Politiek 12 juni 2019

Zoals verwacht wil Kamer studievoucher vervroegd inzetten voor pechstudenten

Studenten zonder basisbeurs moeten de studievoucher die hun beloofd is al na hun bacheloropleiding kunnen inzetten, vindt de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld voor het volgen van een masteropleiding.

De eerste lichtingen ‘pechstudenten’ – zij kregen geen basisbeurs maar ook geen beter onderwijs – krijgen ter compensatie een studievoucher ter waarde van 2.000 euro, maar die mogen ze pas vijf tot tien jaar na hun afstuderen verzilveren. Bijvoorbeeld om een cursus te volgen.

Niet eerlijk, vinden het CDA en GroenLinks. In een motie vragen ze de regering ervoor te zorgen dat deze studenten al na hun (wo-)bachelor gebruik kunnen maken van de voucher, bijvoorbeeld om het collegegeld van hun master te betalen.

Wetswijziging nodig

Minister Van Engelshoven voelde daar vorige week nog weinig voor. De vouchers zijn volgens haar mede bedoeld om een impuls te geven aan ‘leven lang ontwikkelen’ en het deeltijdonderwijs in Nederland. Voor een vervroegde uitbetaling zouden bovendien een kasschuif én een wetswijziging nodig zijn. Eerder dan in twee à drie jaar kon dit volgens haar niet gerealiseerd zijn, te meer omdat DUO het nu al erg druk heeft.

De vraag is of de minister meer haast gaat maken nu de motie is aangenomen.

HOP/HC
BEELD: Caribb (Flickr)

{ Lees de 4  reacties }

Door olberts op 03 september 2019

Het is inmiddels september 2019. De master begint nu, wanneer wordt er betaald?

Door mathijs op 05 november 2019

ik ben in 2015 begonnen aan mijn studie en heb deze naar 4 jaar succesvol afgerond. Ik heb dus geen basisbeurs gehad. Nu is het al deels veranderd dat je het eerste jaar maar 1000 euro hoeft te betalen maar ook dit heb ik gemist. Het meeste frappante vindt ik echter toch dat toen ik klaar was ik een studie voucher kreeg. In 2019 ben ik afgestudeerd en heb ik deze voucher ontvangen. Toen ik ging lezen wat deze voucher inhield viel ik bijna van mijn stoel. Ik krijg 2000 euro korting als ik aan een nieuwe opleiding begin. Lijkt een mooie deal aangezien ik ondertussen ben begonnen aan mijn premaster. Wat blijkt nu, U kunt de voucher gebruiken vanaf het 5e tot het 10e studiejaar na het behalen van uw diploma.

Dit zou beteken dat ik de komende 5 jaar dus niks aan deze voucher heb. Stel dat ik nu dus begin aan mijn premaster en dan een master er achter aan doe ben ik (verschilt per opleiding) 2,5 jaar veder. ik kom dan nog 2,5 jaar te kort voor gebruik te maken van de voucher. Het nut van deze voucher ontgaat mij dus volledig op dit moment.

Zoals het er nu voor staat lijkt het mij meer op een manier voor de overheid om de voucher niet uit te keren. Wees nu eerlijk hoeveel mensen gaan na hun master nog aan een deeltijdstudie beginnen. Ik hoop dat het CDA en GroenLinks doorgaan met deze plannen. als iemand weet of hier een petitie voor gaande is teken ik graag.