NIEUWS

Groot Nationaal Onderzoek 2015
Wetenschap 05 juni 2015

Zie jij kleuren bij dagen van de week?

reacties 3

Heb je al getest hoe je zintuigen het doen? Het Groot Nationaal Onderzoek gaat dit jaar over waarneming en synesthesie. Met korte online testjes kun je erachter komen hoe je zintuigen samenwerken. Je moet bijvoorbeeld raden wat een Japans woord betekent, aangeven welke kleur ‘woensdag’ heeft of aanwijzen hoe het geluid muumuu eruit ziet.

Met de testjes willen onderzoekers van het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit de individuele verschillen in waarneming tussen verschillende zintuigen bestuderen. Het onderzoek moet ook informatie opleveren over hoe zintuigen samenwerken bij mensen die anders waarnemen dan gemiddeld, bijvoorbeeld als ze synesthesie of dyslexie hebben.

Gekleurde muziek

Bij mensen met synesthesie vermengt de informatie van verschillende zintuigen zich zonder dat ze daar controle over hebben. Ze zien bijvoorbeeld kleuren wanneer ze muziek horen. Andere mensen hebben juist moeite om informatie die afkomstig is van verschillende zintuigen aan elkaar te koppelen. Mogelijk spelen taalgevoel en dyslexie hierbij een rol.

Meedoen kan nog de hele zomer via www.grootnationaalonderzoek.nl. De onderzoekers van het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit presenteren hun onderzoeksresultaten later dit jaar in De Kennis van Nu, het wetenschapsprogramma van de NTR.

Marieke Kolkman

{ Lees de 3  reacties }

hits 1643
Door marius bogerd op 30 januari 2016

Voor mij is het altijd heel duidelijk dat alle dagen van de week verschillende kleuren hebben. Bij voorbeeld zondag geel, maandag groen, dinsdag roze, woensdag donker/paars achtig blauw, donderdag bruin, vrijdag zwart en zaterdag rood. Elke kleur heeft voor mij ook een gewicht. niet alleen in zwaarte maar ook in gevoelswaarde .

Door Marcel Verhage op 03 februari 2016

Zelf ben ik HSP
Voor mij is maandag blauw, woensdag rood en zondag geel.

Door Anonymous op 27 mei 2016

Voor mij is maandag geel, dinsdag groen, woensdag blauw, donderdag grijs en zondag wit. Zaterdag en vrijdag weet ik niet goed. Op de test scoorde ik 90%.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.