NIEUWS

Dit model is te dun
Wetenschap 03 oktober 2014

'Zet erbij dat een model te mager is'

reacties 1

Ziet u een tienermeisje naar een foto van een ultradun model kijken? Zeg dan even dat het model te mager is. Dat helpt om haar zich tevreden te laten voelen met haar eigen lichaam. Zo kan ook de media, waar de foto’s in afgedrukt staan, het zelfbeeld van meisjes positief beïnvloeden, ontdekte communicatiewetenschapper Jolanda Veldhuis.

Foto's en context doven elkaar uit

Veldhuis bestudeerde de relatie tussen foto’s van dunne modellen en de tekst die erbij staat, en de invloed daarvan op het zelfbeeld van tienermeisjes. Dat dunne modellen meisjes het gevoel geven dat ze te dik zijn, is wel een populaire opvatting, maar nog niet onomstotelijk bewezen. Omdat Veldhuis vermoedde dat foto’s en de context van die foto’s wel eens verschillende effecten konden hebben, die elkaar zelfs mogelijk uitdoven, wilde Veldhuis die twee uit elkaar trekken.

Dat blijkt inderdaad het geval. Als er duidelijk bij een foto vermeld stond dat het betreffende model ondergewicht had, maakte dat de tienermeisjes tevredener over hun eigen lichaam. Stond erbij dat het model een normaal gewicht had, dan daalde de tevredenheid direct.

Invloed van leeftijdsgenoten

Opvallend genoeg werkte het averechts als een leeftijdsgenoot opmerkte dat een model ‘maar een paar kilo ondergewicht’ had. Dat maakte dat de meiden zich direct weer ontevredener voelden. Een waarschuwing dat bijvoorbeeld het bekijken van zulke modellen onbewust je zelfbeeld kan beïnvloeden, had geen effect.

Veldhuis concludeert dat de media die de modellen tonen, direct het negatieve effect op het zelfbeeld van tienermeisjes teniet kunnen doen, door erbij te vermelden dat het model te dun is. Ze promoveert vandaag op haar onderzoek.

Marieke Kolkman
BEELD: José Goulão (Wikimedia Commons)

{ Lees de 1  reacties }

hits 9
Door Kim op 05 oktober 2014

Leuk bedacht maar Is dat niet een beetje oneerlijk t.o.v. de slanke of in jullie woorden "te dunne" meisjes met "ondergewicht" ?
Dunne mensen zijn ook onzeker, en jawel ook over hun gewicht. Tegenwoordig is een mooi rond figuur de trend. Dames willen billen hebben en trainen daar keihard voor. Zou het niet beter zijn om media aan te sporen om vrouwen de indruk te geven dat zij er met wat voor figuur dan ook mooi zijn. Nu wordt de indruk te geven dat een ander beledigen of neerhalen door te wijzen op ondergewicht "positief" uitpakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.