Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Mail&Win 27 juli 2018

Winactie: Dit doet even pijn

Aanstaande artsen en zwangere vrouwen moeten dit boek maar even aan zich voorbij laten gaan. 'Dit doet even pijn' laat op keiharde en toch humoristische wijze zien hoe zwaar het vak van een gynaecoloog is.

Het is moeilijk om te bepalen wat het heftigste moment in 'Dit doet even pijn' van Adam Kay is. Deze Engelse comedyschrijver kijkt in het boek terug op de jaren dat hij in opleiding tot gynaecoloog was. Dat betekent: bang zijn dat je hiv oploopt omdat het bloed van de patiënt zelfs je onderbroek doorweekt (en weten dat jouw vrienden dat nooit zouden geloven). Zoveel werken dat je meerdere keren achter het stuur in slaap valt. Alle belangrijke gebeurtenissen in het leven van je beste vriend (huwelijk, begrafenis ouder, doop van een kind) missen omdat vrij nemen bijna onmogelijk is. Nooit op vakantie gaan, ook ziek een dienst draaien. Dode baby's ter wereld brengen.

Komedie

Je zou denken dat zo’n boek zwaar is om te lezen. Maar niets is minder waar. Het is niet voor niets dat Kay na een carrièreswitch voor komedieseries is gaan schrijven. Zijn toon is bijna overal licht. En hij wisselt de verhalen over de lange, zware dagen af met grappige anekdotes. (Bekakte zwangere moeder tegen haar vijfjarige zoon: “Weet jij wat economie is?" Kind: “Het slechte deel van het vliegtuig.”)

Grove bijnaam

Het boek is gebaseerd op Kay’s eigen dagboek. Dat maakt het soms wat anekdotisch, het verhaal is vooral een weergave van zijn werkend bestaan. Karakterontwikkeling bij Kay betekent dat een personage een grove bijnaam krijgt.

Niemand wordt uitgediept, zelfs de hoofdpersoon, Kay zelf, wordt nauwelijks omschreven. Voor de lezer is het bijvoorbeeld aan het eind van het boek een volkomen verrassing dat Kay een switch naar komedie kon maken. Nergens noemt hij dat optreden in zijn studententijd zijn hobby was. En wie is zijn armzalige liefde H. die nooit eens met Kay uiteten kan, omdat hij altijd lastminute toch moet werken? Heeft ze een eigen carrière? Een voornaam? Een haarkleur? Dat de relatie uiteindelijk stukloopt, moet uit een bijzin blijken. Verhaallijnen, spanningsopbouw, dat alles komt niet in Kay's repertoire voor.

Ziekenhuisseries

Wat het boek toch aantrekkelijk maakt, zijn de vele grappen. En de bijzondere inkijkjes in het beroep van een arts. Ziekenhuisseries zijn met een reden zo populair. (Volgens Kay loopt in elk groot ziekenhuis in Engeland een cameraploeg rond.)

Het is een heerlijk smeuïg boek voor lezers met een sterke maag die willen weten hoe het komt dat een vrouw al sinds de jaren zestig met een lepel in haar baarmoeder rondloopt. Of wat het meest verrassende voorwerp is dat Kay ooit in een anus heeft aangetroffen. (Spoiler: daar is een bijzondere variëteit in.)

Winnen

Wil je zelf een exemplaar van het boek winnen? Advalvas mag er drie weggeven. De boeken gaan naar de eerste drie inzenders die weten hoe de niet zo hardwerkende arts in de tv-serie The Simpsons heet. Mail het antwoord vóór maandag 13 augustus naar actie.advalvas@vu.nl o.v.v. 'dokter'.

Floor Bal

hits 12