Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 26 november 2014

'Wetenschapsvisie waardeloos als er geen geld komt'

De plannen van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker zullen nergens toe leiden, als er geen extra geld voor wetenschap komt. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Het genootschap van topwetenschappers reageert sceptisch op de wetenschapsvisie die de bewindslieden vandaag naar buiten hebben gebracht. De beleidsvoornemens van het kabinet zullen “volstrekt onvoldoende blijken” om de goede prestaties van de Nederlandse wetenschap in stand te houden, als het kabinet niet over de brug komt.

Vijfentwintig procent meer budget

De KNAW stelt dat de wetenschap twintig à vijfentwintig procent meer budget nodig heeft. “Als er iets is dat de toekomst van de Nederlandse wetenschap bedreigt, dan is het wel dat de investeringen structureel veel te laag zijn.”

Eigenlijk zou drie procent van de Nederlandse rijkdom (het bruto binnenlands product) in wetenschap moeten worden geïnvesteerd, aldus de KNAW. Dat hebben de landen van Europa in het jaar 2000 met elkaar afgesproken, maar daar houden ze zich nog niet aan. Nederland zit nu op twee procent en het kabinet mikt op 2,5 procent.

Van harte meewerken

De bewindslieden willen ook een Nationale Wetenschapsagenda opstellen met thema’s die bijzondere aandacht zouden moeten krijgen van Nederlandse onderzoekers. Daar ziet de KNAW wel iets in en zij zal er “van harte aan meewerken”,  zolang onderzoekgroepen de vrijheid behouden “om zelf een groot deel van hun onderzoeksagenda te bepalen”.

Om wetenschappers te betrekken bij de toekomst van het wetenschapsbeleid, heeft de KNAW een online forum geopend: Podium.knaw.nl. Daar mogen ze zeggen wat ze van de wetenschapsvisie vinden. “Het gaat daarbij nadrukkelijk om de stem van de wetenschappers, niet de standpunten van belangenbehartigers of beleidsmakers.”

HOP/BB

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.