NIEUWS

Wetenschap 04 januari 2017

Wetenschapsjournalisten baseren boek op VU-onderzoek

Van intelligentie tot vreemdgaan tot politieke voorkeur, wetenschapsjournalisten Martijn van Calmthout en Mieke Zijlmans bepaalden aan de hand van vooral VU-onderzoek in welke mate onze persoonlijke eigenaardigheden erfelijk bepaald zijn. Ze verzamelden hun bevindingen in hun boek 'Dat zit in de genen'.

‘Die cijfers komen uit een groot onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar dit boek een uitwerking van is’, zegt Van Calmthout in het Vlaamse blad Humo.

‘De voorbije jaren hebben ze aan de VU allerlei literatuurstudies samengebracht over de erfelijkheid van nagenoeg álles: het ging van schizofrenie over familierelaties tot brandend maagzuur’, aldus Van Calmthout.

Vrouwelijke ontrouw

Psychologie Magazine is niet heel erg over het boek te spreken: ‘Veel hoofdstukken zijn slordig uitgewerkt. Zoals over vreemdgaan. Vrouwelijke ontrouw zou voor veertig procent genetisch bepaald zijn. De auteurs noemen genen die te maken hebben met impulsiviteit en met empathie. Maar hoe dat precies zit, blijft onduidelijk.’

De VU is inderdaad vermaard om haar genetische onderzoek. Veel bronmateriaal is verzameld door de hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma in haar tweelingenregister. Zij bekijkt de genetische ontwikkelingen van tweelingen en vergelijkt de verschillen tussen eeneiige tweelingen.

Peter Breedveld

hits 14

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.