Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Even pauze
Wetenschap 01 november 2019 reacties 1

Wetenschappers staken met out of office: 'Dank voor uw mail, maar nu even niet'

In november sturen actievoerende wetenschappers automatische antwoorden op e-mails die ze ontvangen: ze hebben het te druk om snel te reageren, staat daarin.

Het is de eerste van een reeks protesten die WOinActie op touw zet. “Die acties beginnen op een vriendelijke manier, maar zullen in de loop van het academische jaar steeds ingrijpender worden”, staat in de aankondiging.

De actievoerders willen het liefst dat hun collega’s meedoen aan een ‘witte staking’, waarin ze weigeren om overuren te werken. Dan kan het nog langer duren voordat e-mails beantwoord worden. Maar alleen een automatische reply verzenden mag ook.

Privéleven

Het structureel overwerken heeft gevolgen voor de gezondheid, het privéleven en het welzijn van universitaire medewerkers, verklaart de Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns in haar eigen automatische mail. “Met deze actie hopen wij meer aandacht voor dit probleem te genereren.”

Dat antwoordt initiatiefnemer Rens Bod ook aan iedereen die hem een bericht stuurt. Hij schrijft, iets persoonlijker, over “een negatief effect op mijn privéleven en mijn welzijn” door het structureel overwerken. “Mijn excuses voor het eventuele ongemak dat door deze witte staking wordt veroorzaakt maar ik hoop op uw begrip.”

Vrije tijd

Ook de Leidse hoogleraar Remco Breukers doet mee. “Ik heb me gedurende de maand november aangesloten bij de ‘witte staking’ van WOinActie”, staat in zijn automatische mail. “Hierdoor kan het langer duren voordat u een antwoord op uw email ontvangt, en zal ik het werk dat ik normaliter in mijn vrije tijd doe niet meer doen.”

Breukers vertelde in september wat de hardere acties later in het studiejaar kunnen inhouden. Wellicht stoppen wetenschappers met lesgeven en nakijken, opperde hij. Dan kunnen studenten niet meer afstuderen.

Frontvrouw van WOinActie VU, Paola Gori Giorgi, heeft haar afwezigheidsmelding nog niet geactiveerd, maar laat weten dat vandaag wel te gaan doen. 

Rek is eruit

De aanvoerders willen geen voorbeeld nemen aan de boeren. “WOinActie wil geen gewelddadig protest voeren en is vooralsnog niet van plan om met tractors en rieken het Malieveld te bestormen. De actiegroep wil met deze en volgende acties wel onderstrepen dat de rek onder het wetenschappelijk personeel er helemaal uit is.”

Het kabinet heeft “alleen nog maar maatregelen genomen die de situatie verergeren, in plaats van verbeteren”, vinden de actievoerders. Ze eisen dat bezuinigingen van tafel gaan en dat het kabinet extra geld uittrekt voor het universitaire onderwijs en onderzoek.

HOP/BB en Marieke Kolkman
BEELD: Smiley.toerist (Wikimedia)

{ Lees de 1 reacties}

Door Paola Gori Giorgi op 01 november 2019

I urge all my VU colleagues to join the action. Set an automatic reply with the following text:

Ik heb me momenteel aangesloten bij de zgn "witte staking" van WOinActie. Dit houdt in dat ik op dit moment mijn aantal werkuren beperk tot mijn aanstellingsomvang. Hierdoor kan het langer duren voordat u een antwoord op uw email ontvangt. Het structureel overwerken heeft de afgelopen jaren geleid tot een negatief effect op mijn privéleven en mijn welzijn. Mijn excuses voor het eventuele ongemak dat door deze witte staking wordt veroorzaakt maar ik hoop op uw begrip.

https://woinactie.blogspot.com/p/over-wo-in-actie.html

I am currently participating in the WOinActie “witte staking” (actions short of a strike) in which I do not work longer than my contracted hours. This may result in a delay in receiving a reply. My structural overtime affects my personal life and wellbeing. Apologies for any inadvertent inconvenience caused, but I hope you understand.

https://woinactie.blogspot.com/p/about-woinactie.html

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.