NIEUWS

Wetenschap 09 september 2015

Wetenschapper meldt plagiaat, moet vijf dagen brommen

Een Britse onderzoeker heeft in Bangkok vijf dagen vastgezeten. Omdat hij iemand van plagiaat had beschuldigd was hij op een lijst van ongewenste vreemdelingen terechtgekomen. 

Wyn Ellis werkt voor het United Nations Environmental Programme en woont al decennia in Thailand. Toen hij er na een vakantie terugkeerde, werd hij vastgezet, meldt Time Magazine.

Thais paspoort

Ellis heeft enkele jaren geleden de directeur van het Thaise nationale innovatiebureau van plagiaat beschuldigd. Hij werd ernstig bedreigd, maar kreeg uiteindelijk wel gelijk en de directeur moest opstappen.

Ellis had nog niet gemerkt dat die directeur hem tot persona non grata had verklaard, omdat hij normaal gesproken zijn Thaise paspoort gebruikt. Hij heeft zowel de Britse als de Thaise nationaliteit.

Bureaucratische molens

Eenmaal in de gevangenis kreeg Ellis al snel een brief van de nieuwe innovatiedirecteur, die bevestigde dat de onderzoeker gerust tot Thailand kon worden toegelaten. Als Thaise burger had hij sowieso al niet mogen worden tegengehouden. 

Maar gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen. De bureaucratische molens maalden traag, waardoor het vijf dagen duurde voor hij de gevangenis op de luchthaven van Bangkok mocht verlaten.

HOP/BB
BEELD: Wyn Ellis

hits 9

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.