NIEUWS

Wetenschap 04 januari 2018

Werkstress? Pestende collega's? Tel uw zegeningen!

reacties 2

Werkdruk, werkstress, ook aan de VU wordt steen en been geklaagd maar hersenwetenschapper Erik Scherder heeft niets met al die zeurpieten. Stress is juist goed voor je! Wat zeg ik? “Stress is fantastisch! Stress is levensreddend!”

Wie dus aan de toenemende werkdruk dreigt te bezwijken, vanwege de bezuinigingen op het ondersteunende personeel, de continue reorganisaties, het gekmakende flexwerken en de bullyende managers: wees blij! Scherder zag eens een foto van een gepensioneerde en hoe díe was afgetakeld vanwege zijn stressvrije, gezapige bestaan, dat gun je niemand.

En hebt u een hufter van een collega die u een maagzweer irriteert? Ook geweldig!

Gezond brein

"Het brein wordt er complexer van. De zenuwen in het brein zoeken de grenzen op", zei Scherder bij Eva Jinek. Irritante collega’s jagen je stofwisseling omhoog, zetten de neuronen aan het werk en houden het brein dus gezond.

Met allemaal gezellige collega’s en werk dat nooit iets enerverends oplevert, ligt het gevaar van de aftakeling constant op de loer. We moeten dus met spandoeken de bestuursvleugel van de VU in, om meer werkstress te eisen, onze collega's vragen om nog een extra appeltje te verorberen met lekker veel knaag- en slurpgeluiden en natuurlijk niet vergeten om zelf ook een steentje bij te dragen aan een stressvolle werksfeer.

Peter Breedveld

{ Lees de 2  reacties }

hits 27
Door Renate op 04 januari 2018

Stress is levensreddend?! Stress levert kanker, tia's en beroertes op. Is die man wel helemaal goed bij z'n hoofd?

Door Jip van der Valk op 05 januari 2018

Eric Scherder is altijd leuk. Lekker die knuppel in het hoenderhok gooien. Het klopt (wetenschappelijk) echt dat stress ons dient, dus daarin heeft hij gelijk dat het levensreddend kan zijn. Als de stress niet bewust kan worden 'uitgezet' en daarmee chronisch wordt, is er meer aan de hand. Recent ontdekte neurofysiologische stoorzenders in het menselijk brein saboteren ons presteren en onze gezondheid. Dit is ook de drijvende kracht achter het bekende terugvallen in oude patronen en gedrag. Anders gezegd: Je lichaam herinnert, je bewustzijn herinnert het niet. Dus een onprettig gevoel dat onverwacht opkomt koppel je aan het heden en verbind je overtuigingen aan. De oorzaak ligt echter in gebeurtenissen uit het verleden (waar hetzelfde gevoel bij hoort, altijd). Progressive Mental Alignment (PMA) is een onvergelijkbare aanpak om de oorzaak van chronische stress echt op te ruimen. Het ligt dus nooit aan de ander maar alleen aan jou zelf.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.